Logo GadgetGear.nl
Picture of Peter Willemse
Peter Willemse

Review: Minix Neo U9-H (Media speler)

Peter Willemse beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Makkelijk in gebruik
  • Veel rekenkracht
  • Ultra-hd in 60 Hz
  • Automatisch schakelen verversingsfrequentie

THE BAD

  • afstandbediening
  • prijzig

Minix komt opnieuw met een sterke Android Mediaplayer. De Neo U9-H is het vlaggenschip van één van de beste fabrikanten in de business. Deze mediaplayer biedt volledige ondersteuning voor 4K TV’s tot 60Hz en 10-bit HDR graphics. Ditmaal op basis van Android 6.0.1 en met een aantal interessante features om premium content te bekijken. Van Microsoft PlayReady 3.0 tot Google Widevine level 1. Daar worden wij blij van! Maar presteert ie net zo goed als dat er belooft wordt?

Unboxing

De mediaplayer komt in een zwarte gekleurde doos, waardoor het fel groene in het logo er lekker uitspat en goed duidelijk te zien is dat het om de Neo U9-H gaat. Als ik de doos open is het apparaat direct zichtbaar, en op het eerste gezicht ziet deze er niet veel anders uit dan zijn voorgangers. Ook in de doos zit wat je kunt verwachten bij aanschaf van een Minix media player, een handleiding, adapter, USB kabel, afstandsbediening en een HDMI kabel. Jammer genoeg zitten er geen batterijen voor de afstandbediening bij.

Design

Het design van de Minix Neo U9-H is strak. Er is gekozen voor een wat mat zwarte look, waardoor het apparaat er smooth uitziet. Er is weer spraken van een externe WiFi antenne, maar de aanbeveling bij dit soort boxen blijft om gebruik te maken van bedraad internet. Dat blijft de meest stabiele oplossing voor streams. Ondanks dat ga ik hem wel testen met gebruik van de WiFi antenne!

Aansluitingen

Er zijn tal van aansluitingen. De mediaplayer beschikt over een HDMI 2.0-poort, Gigabit Ethernet en een Toslink digitale audio-uitgang.

Er zijn ook 3,5 mm audio in- en uitgangen (koptelefoon & microfoon), een TF / Mini SD-kaartsleuf en 3 USB-poorten, het gaat echter wel om USB 2.0. Het zou leuk zijn geweest om minstens één USB 3.0-verbinding te hebben.

Specs

De nieuwe chipset van de Minix Neo U9-H is opgebouwd op basis van een 64-bit octa-core processor in combinatie met 2GB aan werkgeheugen en een Mali-820MP3 GPU. Je krijgt 16GB aan interne opslagruimte en een micro-SD slot. Micro-SD kaarten kunnen via de adoptable storage ondersteuning worden gezien als interne opslagruimte met bijkomende voordelen voor het installeren van apps.

Benchmarks

Met Antutu heb ik de mediaspeler getest en met goede resultaten!

Helaas was het niet mogelijk om op 3DMARK een test te kunnen uitvoeren.

Afstandsbediening

De afstandsbediening van de Neo u9-H is geen vreemde. Minix leverde deze ook al mee met de Neo X8 Plus. Hij ligt lekker in de hand en bevat niet meer knoppen dan noodzakelijk is. Prima voor een avondje films en series kijken, maar voor installatie, games etc is een goede airmouse of draadloos toetsenbord een must. Ik heb de Minix Neo U9-H met succes getest met de Sandberg Streamboard UK. Een waardevolle aanvulling als je de Minix mediaspeler gaat kopen, want het  vergemakkelijkt het gebruik enorm! Overigens is deze afstandsbediening door mijn collega Jeroen getest en wil je de review daar over lezen klik dan op de link  https://www.gadgetgear.nl/2016/03/review-sandberg-streamboard-pc/

 

 

Apps

Hoewel de Neo U9-H een Chinees product is, is het geen enkel probleem om apps als NPO Gemist of RTL XL te installeren. De mediaspeler is helaas niet Netflix-gecertificeerd, waardoor de Android-app slechts een resolutie tot 480p ondersteunt. Via de webwinkel van Minix is er een alternatief apk-bestand van Netflix beschikbaar. Hiermee kun je wel films en series in hd-kwaliteit bekijken. De vraag is natuurlijk hoe lang een dergelijke app blijft werken. Apps als Ziggo GO YouTube bieden gelukkig standaard een goede beeldkwaliteit!

Kodi

In het menu worden verschillende snelkoppelingen aangegeven, maar Kodi springt er toch wel het meest uit. Snel uitproberen dus! Het werkt na een aantal updates erg fijn en opvallend snel. De keuze is reuze!

 

Gebruik

Zodra we de NEO U9-H inschakelen, verschijnt binnen mum van tijd het geblokte menu op het scherm. Uitgerust met de Amlogic S912-H-mediaprocessor en 2 GB ram navigeert deze mediaspeler lekker vlot. Voor de opslag van apps is er 16 GB flashgeheugen ingebouwd. De meegeleverde afstandsbediening is zoals eerder genoemd wel wat beperkt, dus gebruik bij voorkeur een zogeheten airmouse met aan de achterkant een toetsenbordje. Minix verkoopt onder de naam NEO A3 een eigen airmouse.

Bestandscompatibiliteit

Wat betreft het afspelen van eigen mediabestanden zijn er geen beperkingen. De NEO U9-H speelt alles af, waarbij het zelfs ultra hd-beelden in maximaal zestig frames per seconde doorstuurt via de h.265/hevc-codec. Kijk je vaak naar TV programma’s, Series en Films, dan krijg je te maken met verschillende verversingsfrequenties. Dit exemplaar schakelt automatisch naar de juiste verversingsfrequentie, mits de juiste instelling is ingeschakeld. Dit in tegenstelling tot veel andere Android-gebaseerde spelers.

Conclusie

De Minix Neo U9-H heeft me positief verrast door zijn enorme werksnelheid. Full HD en ook zelf 4K films en zelfs kijken zonder storingen of kleine interrupties gewoon via WiFi is prima mogelijk! Dit had ik van te voren niet verwacht. De box is makkelijk in gebruikt en werkt erg logisch. Enig punt van kritiek is toch weer die afstandbediening. Lever een airmouse er standaard bij en dan zou het pakket eigenlijk pas echt compleet zijn.

Minix Neo U9-H kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl
→ Check de laagste prijs bij Banggood.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.