Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de Sony WI1000X: draadloze in-ear noise-cancelling hoofdtelefoon met 4 sterren.

The Good
  • goed (dsp) geluid
  • goede noise-cancelling
  • prettig draagcomfort
  • veel instellingsmogelijkheden
  • 3 modi voor geluid
  • goede afwerking
  • compleet
The Bad
  • ietwat dikke nekband
  • in-ear deel steekt uit
  • forse prijs


De nekband hoofdtelefoon zal ongetwijfeld veel gezien worden in het straatbeeld van 2018. De hooftelefoonfabrikanten hebben de vormfactor omarmd na het succes in Azie. Sony wil de concurrentie overtroeven met een model dat ongekend veel technologie verpakt in dit slimme concept.

Sony was één van de eerste merken met noise-cancelling hoofdtelefoons voor consumenten. Op de IFA in september 2017 toonde het Japanse merk de nieuwste modellen. Sony demonstreerde aan de pers de volledig draadloze WF-1000X, de traditionele over het oor WH-1000XM2 en de nieuwe nekband WI-1000X.

Sony technologie

Het Japanse Sony staat synoniem voor baanbrekers in technologie een miniaturisatie. Het blijft ongelooflijk hoeveel categorieën Sony steeds weer weet te vernieuwen met producten die altijd een sterke merksignatuur hebben. Een Sony product is altijd aan de vormgeving en kwalitatief hoogwaardige afwerking te herkennen. De WI1000X is een hoogwaardige nekband in-ear hoofdtelefoon. De combinatie van materiaal staat garant voor draag conform en een hoogwaardige uitstraling. Zo heeft de nekband een leer(achtige) zachte rand en is de kunststof prettig voor aanraking. Wel zo handig als je een hele dag deze hoofdtelefoon om je hals draagt. 
In deze hoofdtelefoon zit veel technologie en maakt deze zelfs gebruik van de sensoren die in de aangesloten telefoon zitten. Allereerst is het een hoogwaardige noise-cancelling hoofdtelefoon. Het kan tussen drie modi schakelen zoals de andere hoofdtelefoons in de 1000 serie. Allereerst is er de gewone muziek stand. Twee alternatieve mogelijkheden zijn met noise-cancelling alle buitengeluid neutraliseren of juist omgevingsgeluid gefilterd doorlaten. Bijvoorbeeld in de trein wil je geheel afgesloten muziek luisteren, maar wanneer je door de stad wandelt wil je nog horen wat er om je heen gebeurt. Wel zo handig om het verkeer te horen. Wanneer de WI1000X met de telefoon verbonden is, dan kan het met de headphone app van Sony ook gebruik maken van de sensoren in de telefoon. Wanneer de app meet dat je aan het verplaatsen bent, schat het in of het in een voertuig is of wandelen. De intelligentie algoritmes in de app zorgen dat je wel of niet de omgeving hoort, automatisch aangepast aan de situatie. Natuurlijk is het ook allemaal handmatig in te stellen. Ook de ingebouwde dsp maakt het mogelijk om het geluid weer te geven als in een ruimte zoals zaal of club. Zelf zijn we niet zo voorstander van deze echo en galm manipulatie. Wel erg handig is de equalizer met diverse instellingen. Kortom de nekband zit vol met technologie voor een optimaal geluid.

https://youtu.be/90L59ohH1iY

Draagcomfort en geluid

De band van de WI1000X is de dikste van alle nekband hoofdtelefoons die wij getest hebben. Dat komt natuurlijk door alle technologie die er in zit. Tel daar de stevige accu bij op en je begrijpt waarom de WI1000X relatief stevig is. Tijdens forensen is dat geen probleem, maar in bed is het een belemmering. Zo zijn de in-ear delen ook relatief groot. Dat is noodzakelijk voor de noise-cancelling functionaliteit, maar veroorzaakt ook dat je niet prettig op één oor kan liggen met deze in-ear hoofdtelefoon. Op de één of andere manier lekt er ook geluid uit de in-ear plugjes. In de stilte coupe hebben we al eens boze blikken gekregen van directe buren. Het geluid daarentegen is onmiskenbaar digitaal goed. Je hoort dat de muziek bewerkt wordt, maar het resultaat is het beste wat we van de nekband hoofdtelefoons hebben gehoord. Lekker veel laag is geen probleem.

Conclusie

De WI1000X is een echt Sony product; klein en vol met slimme technologie. Wie de beste noise-cancelsing in-ear hoofdtelefoon zoekt, moet deze echt overwegen. Wie meer belang hecht aan ultra licht gewicht of met in-ears op één oor wil liggen, kan de WI1000X beter overslaan. De hoofdtelefoon is met 330 Euro fors geprijsd, maar je hebt dan wel de nieuwst noise-cancelling technologie in een prettig ontwerp.

ietwat dikkere Sony nekband om alle technologie in onder te brengen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.