De Marine maakt 3D scans van al haar schepen

Marinebedrijf Koninklijke Marine gaat iets nieuws doen. Het bedrijf gaat de complete Nederlandse vloot digitaliseren. Met behulp van 3D scanners weet het bedrijf zo exact wat de staat van haar vloot is, en maakt het onderhoud een stuk gemakkelijker.

Met de 3D scans probeert het marinebedrijf niet alleen de vorm van haar schepen vast te leggen. Het bedrijf probeert ook zoveel mogelijk individuele onderdelen in 3D te scannen. Het blijkt veel voor te komen dat er van onderdelen geen 3D tekeningen zijn. Het maken van vervangende onderdelen kan dan erg lastig zijn. Door zelf alle onderdelen preventief te scannen, weet de marine exact welke onderdelen geleverd of gemaakt moeten worden. Immers kun je met die scans ook zelf onderdelen op maat maken in bijvoorbeeld een 3D printer.

Opvallend in het artikel van Naval Technology over deze operatie is dat er nogal wat verschil kan zijn van schip tot schip. En dan hebben we het over dezelfde schepen. De schepen zijn zo enorm dat de kleine marges in de enorme hoeveelheid onderdelen er voor kunnen zorgen dat twee ogenschijnlijk dezelfde schepen, toch meters groter of kleiner kunnen zijn. En dan is het wel fijn om te weten hoe lang een as bijvoorbeeld moet zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.