Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Polar Vantage M, het meest veelzijdige sporthorloge

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • extreem licht in gewicht
  • zeer compleet qua data
  • zeer goede accuduur
  • zeer snelle laadtijd
  • zeer veel sportprofielen
  • app en desktop software
  • altijd afleesbaar display

THE BAD

  • geen berichten (planning 2019)
  • geen 2e tijdzone

Een aantal weken geleden introduceerde Polar hun nieuwste sporthorloges aan dealers en pers. Met een eerste generatie product mochten we beginnen te testen. Nu veel updates en zweetdruppels verder lanceert Polar de Vantage M en V. Lees mijn ervaring met de Vantage M.
Zelden hebben merken zo’n vertrouwen in hun productontwikkeling dat ze op een persbijeenkomst de verzamelde pers met een ‘nul-serie’ product naar huis laten gaan. Compleet met beta software en bugtesting app. Het risico is immers dat de pers dan meteen gaat zeuren over details. Veel pers heeft geen ervaring met beta-testen en kennen de complexiteit van productontwikkeling nauwelijks. Daarom houden veel PR afdelingen de pers liever op afstand totdat het product echt af is. Nee ik ging, samen met andere pers en dealers, naar huis met een pre-productie model om eens in de praktijk te testen. In het begin kon het horloge niet eens met de smartphone gegevens uitwisselen en was het aantal ondersteunde sporten zeer beperkt. Maar week na week en update na update was het duidelijk dat Polar een strak ontwikkelingsschema heeft. Wat emails met feedback werden ook beantwoord met of het op de ontwikkelplanning stond of niet. Ik ben enorm onder de indruk hoe Polar een beta versie product via updates binnen twee maanden heeft neergezet als het meest complete sporthorloge dat ik ken en getest heb. Deze review is op basis van firmware 1.1.7.

Hardware

Tijdens de presentatie van de Vantage M en Vantage V was het moeilijk om nou echt het onderscheid tussen de sporthorloges te zien. Beide hebben een ronde klok; een rubberen band en knoppen aan de zijkant. De V heeft vlakkere knoppen dan de M. De behuizing van de V is van metaal en de M is van kunststof. Hardwarematig optisch minieme verschillen dus aan de buitenkant. Ook het display is identiek. Beide horloges zijn licht qua gewicht. Ze dragen heerlijk aan de pols. Echter van binnen verschillende de twee. De V is voor de professional en en M voor de serieuze sporter. Natuurlijk denkt bijna iedereen dat de duurste de beste is of dat een professioneel horloge altijd beter is. In dit geval is het mij gaandeweg duidelijk geworden dan de M echt voor mij als amateursporter de beste optie is. Professionele sporters rusten als ze niet sporten. Sporten is hun leven. Rust is noodzakelijk kwaad voor beter sporten. Amateursporters sporten als ze niet rusten of werken. De V wil het beste uit de trainingen EN de rustperiodes halen voor de pro. Daarom meet de Vantage V ook het hardloopvermogen aan de pols en ondersteunt de software met adviezen voor optimale planning rustperiodes en trainingen. De M ondersteunt vooral bij beter presteren bij het sporten en registratie van de gegevens.

Het scherm van de Vantage M is prima onder alle omstandigheden af te lezen. In het begin vond ik het scherm wat laag qua contrast, maar dit went snel. Overigens is het scherm te verlichten wanneer dat nodig is. Dat kan met een knop of door een polsbeweging. De wijzerplaat is digitaal of met wijzers in te stellen. Tevens kan je actieve hartslag of andere data tonen. Er is ook een wijzerplaat met het Polar logo. Leuk voor de vele Polar ambassadeurs. Tijdens het sporten krijg je een unieke weergave over de hartzone waar je in sport en daarmee een goed inzicht de zwaarte van de training of wedstrijd.

Het sporthorloge is waterdicht en behoorlijk robuust. Helaas hoort bij waterdichtheid ook altijd een eigen oplader. Dit kabeltje moet je dus niet kwijtraken. Wanneer je sport zonder GPS kan het horloge makkelijk een week of twee op de accu werken. Zelfs wanneer je GPS inschakelt door een betreffend sportprofiel te kiezen, dan is het horloge pas aan opladen toe na 30 uur. Dit is ongekend zuinig in sporthorlogeland!

Multisport

De Vantage horloges zijn echte sporthorloges. Met ingebouwde hartslagmeting aan de pols en met ingebouwde gps. Dit betekent dat je zonder telefoon alle sporten kan registreren en later via de smartphone app of desktop software deelt met sociale media. De hartslagmeting aan de pols behoort tot de meest accurate die er momenteel zijn. Veel andere merken maken gebruik van de Polar hartmeting technologie. Bij het starten van de sport kan je selecteren uit 130 sporten. Je moet wel een heel uitzonderlijke sport beoefenen wil je m niet in dit horloge zien. Overigens selecteer je in de app welke sportprofielen je op het horloge wilt activeren. Wel zo handig. Zo hoef je niet door een ellenlange lijst te scrollen wat ik wel eens bij andere merken heb gezien. Polar werkt nauw samen met sporters en dat merk je aan de kennis die in de vele sportprofielen zit. Of je nu paardrijdt, op een slee een bobsleebaan afdondert of schaatst, fietst of skeelert; het bewegingsprofiel is van elke sport anders en Polar wenst het zo juist mogelijk te meten. Al deze kennis zit in de desktop software maar ook in de app en in het horloge. In het profiel voer ik mijn leeftijd, gewicht etc in. Tevens kan ik mijn maximale hartslag invoeren. Als gebruiker van hartmedicatie is dat voor mij van groot belang. Tijdens het sporten krijg ik duidelijke feedback op het horloge over de hartzone waarin ik sport en of een training inspannend is. Training Load Pro, heet deze slimme functie die de trainingsbelasting van elke sessie bewaakt en de gebruiker laat weten of hij te hard, te weinig of precies goed traint. Met de gratis Polar Flow for Coach onlinedienst kunnen coaches trainingen ontwikkelen en naar het horloge sturen, resultaten van trainingssessies vergelijken en aanpassingen doorvoeren. Ik heb nog geen coach met Polar software, dus heb ik dat deel niet kunnen testen 😉 De Vantage M geeft echt informatie op maat. Dus afgestemd op de persoon en de sport. Ik heb niet eerder een horloge getest dat dit zo gedetailleerd doet. De detaillering geeft ook de indruk dat het behoorlijk accuraat is.

 

Smart?

De Vantage M is zonder twijfel het slimste sporthorloge met compleet kennisplatform. Eigenlijk zijn de meeste andere sporthorloges ‘leuke fitness producten’ als je ze vanuit Polar ogen bekijkt. Polar zet te paden uit waarlangs anderen met hun smartwatches gaan wat betreft ontwikkeling van de sportfunctionaliteit. Hoe slim de Vantage M op sportnivo ook mag zijn, het is anno 2018 wel jammer dat geen enkele berichtgeving vanuit de gekoppelde telefoon toont op het display. Geen binnenkomende gesprekken; geen tekstberichten of meldingen vanuit strava. Dat is volgens mij een enorm gemis. Natuurlijk wil je tijdens het sporten niet gestoord worden met allerlei tekstonzin. Maar dit horloge wil je dag en nacht dragen om van alles te meten en dus verwacht je in ieder geval minimale berichtgeving tijdens het niet-sporten. Polar reageert dat het op de planning staat, maar geeft geen enkele indicatie of dit binnen een jaar is of niet. Persoonlijk mis ik tevens een tweede tijdzone fucntie. Dit is voor mij, maar zeker ook voor reizende sporters, een belangrijke feature. Dat moet super gemakkelijk zijn, maar stond niet op de planning. Polar’s strakke planning focust eerst op alle sportfeatures. De geplande functionaliteiten staan op https://www.polar.com/en/vantage/updates. Na lancering komen de smartnotificaties aan de beurt.

Conclusie

Polar is een 100% sportgericht merk. Alles draait om de sporter en prestaties. De rest is bijzaak. Dat merk je in het horloge. In gebruiksgemak, de hoeveelheid data en de ondersteuning in zelfs een online platform. Zonder twijfel is de Polar Vantage M het beste sporthorloge wat ik getest heb. Over smaak valt te twisten, maar ik draag met trots de witte versie. Echter voor slaapregistratie laat ik hem op het nachtkastje en voor reizen draag ik een ander horloge wat wel een andere tijdzone kan weergeven.

De Polar Vantage M kost €279,90 en is verkrijgbaar in de kleuren petrol, zwart en wit. Een luxe uitvoering polsbandje kost €29,90. De Polar Vantage V kost €499,90 voor alleen het horloge of €549,90 in combinatie met de Polar H10 hartslagborstband en is verkijgbaar in oranje, zwart of wit. Beide horloges zijn vanaf vandaag te koop op http://www.polar.com en bij diverse hardloop- en sportspeciaalzaken, Bever, Coolblue en bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.