Tertill is dé robot die het onkruid uit jouw tuin houdt

Wat de iRobot Roomba voor stofzuigen is, is de Robomow voor grasmaaien. Maar er is meer. Er staat een nieuwe robotheld aan de horizon, de Tertill. Een robot in de stijl van de eerste Roomba’s, gemaakt om onkruid uit de tuin te houden.

Dat we de Tertill nu al met de Roomba vergelijken is niet vreemd. Een aantal van de ontwikkelaars van deze nieuwe huishoudrobot, stond aan de voet van de ontwikkeling van de Roomba. Het systeem waarmee Tertill werkt is dan ook niet heel anders.

Net als de eerste Roomba is de navigatie op het bump & rode principe gebouwd. Aan de voorkant zit een bots sensor. Botst de Tertill tegen een plant, draait hij een stukje in een willekeurige richting en probeert hij verder te gaan met zijn taak.

Ook het onderscheid tussen onkruid en planten wordt op een hele analoge manier gemaakt. Onkruid is klein, planten zijn groot. Hierdoor past onkruid onder de Tertill waar het door een mesje wordt afgesneden. Inderdaad. Ontwortelen is er niet bij. Doordat de Tertill non-stop door de tuin blijft rijden, moet de robot het onkruid geen kans geven om te groeien. Voor jonge plantjes levert Tertill overigens stootbeugeltjes mee. Die beschermen het plantje tot het groot genoeg is om zichzelf te beschermen.

De Tertill is geheel zelfvoorzienend. Dat wil zeggen dat de robot gevoed wordt door een eigen zonnepaneel bovenop de robot. Met een doorsnede van 21 CM is daar aardig wat ruimte voor. Laden is dus niet nodig, maar bijladen kan wel via micro-USB. Handig als de robot iets teveel in de schaduw heeft gewerkt. Wat wel belangrijk is, is dat je het werkgebied van een kleine rand voorziet. Gewoon om te voorkomen dat de Tertill de tuin uit rijdt. Het enige dat we missen? Anti-diefstal beveiliging. Daar is nog niet over nagedacht.

Beschikbaarheid

De Tertill staat nu op Kickstarter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events