Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Zeeq slim anti snurk kussen

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • goed kussen
  • kwaliteit materialen en afwerking
  • elektronica niet voelbaar
  • minder snurken
  • luidsprekers in kussen
  • goede accu

THE BAD

  • interface app is wennen
  • hoe veilig is elektronica?
  • hoe is privacy gewaarborgd?

Afgelopen zomer was de familie klaar met mijn gesnurk. Op de CES in Las Vegas waren diverse startups met anti snurk oplossingen. Van dopjes tot beugels en zelfs een compleet ‘connected’ bed. Zeeq leek de meeste acceptabele oplossing; een kussen wat trilt wanneer je snurkt. Een maand geleden ontvingen we het eerste exemplaar om eens te testen. De resultaten zijn verrassend!

Zeeq is het slimme kussen dat via Kickstarter op zoek was naar klanten om de eerste productie te betalen. Binnen de gestelde termijn haalden de ontwerpers dik acht keer het beoogde bedrag op. Maar liefst tweeduizend enthousiaste ‘backers’ legden samen dik 400.000 dollar op tafel om het Zeeq kussen werkelijkheid te maken. Nou zijn we wel wat sceptisch over diverse kickstarter projecten geworden. De lily drone bleek een grote flop en de Oneadptr die wij kochten is een drama betreffende kwaliteit. Gelukkig zijn er ook goede projecten. Zo hebben we inmiddels veel plezier van de Remonu GoPro gimbal. Kickstarten kan dus wel de kraamkamer zijn van mooie producten. Het Zeeq kussen wat wij ter test ontvingen is daar een bevestiging van. Alles, maar dan ook alles, ademt kwaliteit. Het kussen zit zeer netjes verpakt en oogt bijzonder fraai. Het slaapcomfort van het kussen is werkelijk top. Ik heb heel wat geld uitgegeven in een zoektocht naar een goed kussen tegen nekklachten. Niets mocht baten. Het Zeeq kussen zou enkel het snurken moeten oplossen, maar is zonder twijfel het lekkerste kussen waar ik op geslapen heb. Ondanks de vele electronica in het kussen, voelt het als een gewoon formidabel hoofdkussen. De nekklachten zijn beduidend minder geworden. De extra sloop is van een heerlijk natuurlijk materiaal. Het enige wat optisch het kussen onderscheidt van een normaal kussen, is het bedieningspaneeltje wat uit het kussen kan hangen als je het niet goed in het opbergvakje stopt.

Electronica

Het Zeeq kussen zit bomvol electronica. Dat klinkt eng. Zeker voor wie zijn telefoon bewust ‘nachts op vliegtuigstand zet en geen grote luidspreker naast het bed wil vanwege de elektrische spoel. De makers beweren dat het kussen geen electromagnetische of bluetooth straling uitstraalt als je slaapt. Het kussen is namelijk met een app te bedienen en daar heb je natuurlijk Bluetooth voor nodig. Met de app kan je instellen welke slaapmuziek je van jouw telefoon wilt horen. Zo kan je elke muziekbron van je telefoon naar het kussen streamen. Na een bepaalde tijd gaat de muziek uit en schakelt het kussen de Bluetooth verbinding met de telefoon uit. De app kan helaas nog niet de telefoon automatisch in vliegtuigstand zetten. Dus op dat punt is nog iets te verbeteren. Het aardige van de muziek in het kussen is dat je lekker kan luisteren terwijl je bedpartner er niets van hoort. Niet enkel ideaal als slaapmutsje maar ook voor mensen die lang op bed moeten liggen. De accu gaat zonder gebruik van de luidsprekers bijna twee weken mee voor slaapmeting en antisnurken. Het gebruik van de luidsprekerfunctie kost ongeveer een kwart extra energie. Nog altijd goed voor een dikke week voordat je weer via de USB aansluiting de ingebouwde batterij moet opladen. De app vergt overigens wel wat oefening en conformeert zich niet aan algemene gebruikersinterface afspraken. Maar als je een paar maal voor het slapen gaan alles hebt ingesteld, went het prima. Mijn vraag is wel waarom elke keer je moet aangeven wat je stress van de dag was en hoeveel je gegeten en gedronken hebt. Wat doet Zeeq met deze info?

Slaapmeting

De sensoren in het kussen meten alle bewegingen van de slaper. Hoeveel keer draai je en hoe diep slaap je? Het slaap patroon wordt netjes in kaart gebracht. Nou zijn er meer van dergelijke apps en gadgets. De Withings Aurora is misschien wel de mooiste slaapmeter die er momenteel te koop is. Het Zeeq kussen meet niet alleen het slaappatroon en de bewegingen maar ook het geluidsniveau op het kussen. Feilloos zie je bij wakker worden op de app na synchronisatie hoeveel decibel je veroorzaakt hebt. Een icoontje geeft aan of het geluidsniveau overeenkomt met een fluitketel, drilboor of langsrazende motorfiets. Helaas toonde het kussen dus feilloos aan wanneer ik, hoeveel herrie tijdens het slapen maakte. Wanneer je in de app de anti-snurk optie aanzet, doet het Zeeq kussen zijn echte magie. Het kussen zal bij een extreem geluidniveau kort trillen tot de slaper zich omdraait. Bij dit draaien verandert de houding van de tong/huig/keel en stopt het snurken. Als slaper merk je niets van dit trillen. De grafiek toont wel aan dat je even uit je diepe slaap komt om dan vrij snel weer verder in dromenland verder te gaan. Gemiddeld helpt het Zeeq kussen mij twee keer per nacht om niet te snurken.

Conclusie

Zeeq heeft een voortreffelijk kussen gemaakt. Wie erg huiverig is voor electronica onder het hoofd hoeft niet angstig te zijn. Je moet dan wel vertrouwen op de woorden van de makers. Datzelfde geldt voor alle data die het Zeeq kussen verzamelt en dus bij Zeew op hun servers zet. Los van deze privacy vragen hebben wij genoten van het testslapen. Het kussen slaapt lekker. Het minder snurken is de dikke winst, met alle slaapgrafieken als bonus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.