Jeroen
Jeroen

Review: Fire Emblem Echoes: Shadows of Valentia (3DS)

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Verhaal
  • Karakters
  • Tactisch

THE BAD

  • Veel grinden

Fire Emblem-fans hebben hun hart op kunnen halen de afgelopen anderhalf jaar. Vorig jaar verschenen er nog drie titels en dit jaar kun je o.a. aan de slag met een ‘nieuwe’ game : Fire Emblem Echoes: Shadows of Valentia.

Nieuw tussen haakjes omdat het eigenlijk een remake is van Fire Emblem Gaiden, een Japanse titel die niet eerder naar Europa is overgewaaid. Niet getreurd dus, nu is de titel er alsnog 25 jaar na dato.

 

De Fire Emblem games zijn allemaal tactische rpg games.  De speelstijl is meestal zo opgebouwd dat je met één speelbaar karakter in bird (of third person) view door dorpen, steden en bossen loopt. Daarnaast een world map view waarbij je over de aardbol loopt en van gebied naar gebied kunt bewegen. Tenslotte de vechtmodus die vaak een turn based battles systeem kent. Dus ombeurten een tactische aanval kiezen. In deze Fire Emblem vecht gameplay is het ietsjes anders, want je schakelt over naar een  schaakbordperspectief dat we vaker bij deze games hebben gezien.

Het verhaal

Wanneer het continent Valentia door een burgeroorlog wordt verscheurd, is de laatste hoop gevestigd op twee jeugdvrienden die elkaar al lang niet meer hebben gezien. Zij moeten bondgenoten verzamelen, zich herenigen, en de vrede herstellen in Fire Emblem Echoes: Shadows of Valentia.

Voer het commanda over de twee aparte legers van Alm en Celica, die elk op hun eigen manier de vrede in het continent Valentia willen herstellen. De verhalende content van de game is aanzienlijk uitgebreid met nieuwe helden om te rekruteren, nieuwe vijanden om te verslaan, en een nieuwe speelbare proloog die de voorheen onbekende geschiedenis tussen Alm en Celica verkent. De dialogen tussen personages in het hoofdspel zijn nu volledig ingesproken in de Engelse taal, terwijl de tussenfilmpjes van de filmanimators van Studio Khara het verhaal wonderschoon tot leven wekken.

De Gevechten

Voor de gevechten in de Fire Emblem-serie moeten spelers hun kleine leger gerekruteerde soldaten commanderen tijdens turn-based gevechten tegen steeds sterkere vijanden.

Dit vereist zorgvuldige tactische planning, omdat personages na mislukte of gemiste aanvallen kwetsbaar zijn voor tegenaanvallen. Wanneer eenheden worden verslagen tijdens de traditionele Classic Mode, raken ze te ernstig gewond om nog terug te keren naar het slagveld. Wie zijn personages toch liever niet permanent ziet verdwijnen, kan kiezen voor de Casual Mode waarin gevallen bondgenoten na elk gevecht weer tot leven komen, voor een meer comfortabele manier om in het verhaal te vorderen.

Nieuw in de serie is Mila’s Wiel dat strategen hun laatste paar zetten laat terugspoelen, een mooie kans om een andere strategische aanpak te proberen of een tactische blunder te herstellen.

Ook nieuw in de serie is de mogelijkheid om met Alm en Celica vrijelijk en in drie dimensies kerkers en grotten te verkennen. In deze omgevingen zijn vijanden gewoon zichtbaar, zodat spelers ze kunnen ontlopen, of juist de eerste klap kunnen uitdelen, om het daarop volgende gevecht met een voordeel te beginnen. Elke kerker bevat ook een Mila’s Statue waarbij personages kunnen promoveren of van klasse kunnen veranderen. Sommige grotten bevatten ook heilige bronnen die eigenschappen van helden blijvend kunnen verbeteren.

Amibo

Aamiibo. Nog nooit gebruikt, maar het kan wel! Dus hier wat informatie over de mogelijkheden.

Je kunt namelijk de figuurtjes van Alm en Celica gebruiken die vanaf vandaag verkrijgbaar zijn. Elk personage ontgrendelt een exclusieve kerker. In zo’n kerker kunnen de helden voorwerpen verdienen en eindbazen verslaan om hun leger verder in level te laten stijgen. Tijdens gevechten kunnen spelers ook een deel van de gezondheid van Alm of Celica opofferen om met behulp van een amiibo een zogenaamde ‘Illusory Hero’ op te roepen. Dit is een tijdelijke, computergestuurde bondgenoot, en het werkt ook met de Fire Emblem-amiibo uit de Super Smash Bros.-verzameling, inclusief Marth, Lucina, Ike, Roy, en de binnenkort verschijnende Corrin-amiibo. Bekijk alle compatibele amiibo op de website van Nintendo.

DLC

De 3DS moet er ook aan geloven: downloadable content. Je kunt je avontuur verder uitbreiden met vijf grote downloadbare contentpakketten. Het ‘Er komt Verlossing’-pakket laat spelers in een proloog de nooit eerder vertelde geschiedenis van Valentia verkennen, inclusief gloednieuwe verhalende content, nieuwe voice-acting, en de mogelijkheid om met een personage te spelen dat spelers niet kunnen besturen in het hoofdspel. Het ‘Vergeten altaren’-pakket bevat tien unieke, mysterieuze altaren die de kracht hebben om personages te upgraden naar nieuwe, exclusieve klasses. Het ‘Cipher-reisgenoten’-pakket laat spelers vier nieuwe helden rekruteren uit Fire Emblem Cipher, het populaire Japanse ruilkaartenspel, terwijl de andere pakketten spelers kansen bieden om hun personages sterker te maken en in-game geld en voorwerpen te verdienen.

Conclusie

Remasterd; het is helemaal in! En terecht. De ijzersterke gameplay van Fire Emblem Echoes: Shadows of Valentia staat als een huis en wordt aangevuld met een kleurrijke cast en een verhaal met de nodige plotwendingen kent. Daarnaast word je wel geconfronteerd met het nodige grinden en stukken minder interessante gameplay, maar toch vraag ik mij af waarom in Godensnaam deze game niet eerder naar ons koude kikkerlandje is gekomen. Ach, hij is er en op volle sterkte met de New Nintendo 3Ds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.