Nespresso verliest haar patent op de cupjes

De afgelopen jaren hebben heel wat fabrikanten geprobeerd om cupjes voor de Nespresso machines te maken. Het gevolg was altijd dat niet ieder cupje van een externe partij in iedere machine kon. Met name de Nespresso U was hier erg gevoelig voor. Met de laatste uitspraak van de rechter in Brussel lijkt het vrij spel te zijn geworden voor cupjes van andere merken.

Hoewel Nespresso nooit een ‘vervangend’ cupje heeft tegen kunnen houden, heeft Nespresso altijd een patent gehad op de vorm van haar cupjes. Hierdoor moesten alternatieve cupjes verplicht een andere vorm hebben en toch proberen binnen de contouren te blijven. Erg lastig. Bovendien besloot Nespresso enkele jaren geleden de mesjes in de machines dunner te maken zodat deze vrijwel alleen nog in aluminium en andere dunne materialen konden snijden. Alles om het de concurrentie zo moeilijk mogelijk te maken.

In 2013 was foodgigant Mondelez het zat en startte een rechtszaak tegen moederbedrijf Nestlé. Op het spel stond het patent op de vorm. Het argument was dat een Nestlé een monopolie kon verwerven op basis van de technische kenmerken van het product. En dat mag niet. De rechter ging dus akkoord en Nestlé ging meteen in hoger beroep.

De Tijd meldt nu dat Nestlé dit hoger beroep heeft verloren. In november van 2016 al, maar het werd onder de radar gehouden. Het gevolg is dat de vorm van het Nespresso cupje niet langer beschermd is en dat maakt het voor anderen een stuk gemakkelijker om een goed passend cupje op de markt te gaan brengen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.