Logo GadgetGear.nl
Picture of Jeroen
Jeroen

Review: Weber Q1400 (Elektrische BBQ)

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Hoog gebruiksgemak
 • Mooi modern design
 • Gietijzeren grillrooster
 • vervangbaar lekbakje

THE BAD

 • Veel te weinig lekbakjes

Elektrisch barbecueën. Is dat niet gewoon gourmetten? Heb je dan wel het ‘echte’ barbecue gevoel? Deze en meer vragen branden los bij de gedachten aan een elektrische barbecue. De Weber Q1400 is een electra BBQ en daarom testen we deze grillmachine maar wat graag bij GadgetGear’s BBQ van het jaar verkiezing. Read all about it!

Weber-Stephen Products of in de volksmond Weber is geen Duits (zo klinkt het toch?!) maar een Amerikaans bedrijf, opgericht in 1893 in Palatine in Illinois door George Stephen. Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een Weber (of heeft er één gehad). Het grootste barbecuemerk bestaat al lange tijd en blijft nog steeds groeien. Onlangs is er in Amersfoort zelfs de eerste echte Weber winkel geopend en met succes! De demo’s, uitgestalde modellen en raad en daad is gewoon super. Want wie wil er nu niet zijn of haar favoriete barbecue in het echt zien en voelen. In Naarden heeft Tom Coronel hetzelfde gedaan, maar dan voor alle merken. Mijn tip: ga zeker eens bij beide showrooms langs om wat modellen in het echt te zien en te beleven voordat je een knoop doorhakt.

Elektrisch barbecueën

Ja, is elektrisch barbecueën eigenlijk wel barbecueën? Mijn oordeel zou zijn: Nee… Maar, dit was voor de review.  Het klinkt in eerste instantie gewoon niet zo ‘romantisch’ als fikkie stoken met de kolen of de vlammen uit de gasser. Als je het gevoel, wat er bij de BBQ naar bovenkomt, krijgt van het echt bezig zijn met barbecueën bij deze Q1400 van Weber, dan moet mijn oordeel ‘Ja’ zijn. En welk gevoel is dat? Het onbezorgd buiten zijn, met een koud drankje in de hand, een goed stuk vlees grillen.

Unboxing

De unboxing van de Q1400 hebben we even op film vastgelegd. Je ziet direct dat het een heel gemakkelijk pakket is, wat eigenlijk al in elkaar zit. Deze Q1400 is niet de versie met het standaard, die kun je er los bij kopen, maar bij mij stond de BBQ op een buitentafel. De Weber Q 1400 is voorzien van 2200 Watt aan vermogen, 10 Ampere met een kabellengte van 1,8 meter. Dat is wat kort, maar door zelf een verlengsnoer te kopen weer opgelost. Persoonlijk had ik graag gezien dat er een katrolfunctie in de BBQ zou zitten waardoor je over meer snoer kon beschikken.

De Weber Q1400

Deze modern gestylde, gietaluminium, elektrische barbecue van Weber blijkt voor mijn situatie één van de beste balkonkandidaten te zijn. Het gemak van de traploos instelbare regelknop, de smaak en grillstijl door het porselein geëmailleerde, gietijzeren grillrooster en de handigheid van het uitneembare druipbakje maakt van deze barbecue een echte winnaar.  Met een Kookoppervlak van 43 x 32 cm is het een ruime grillplaat, geschikt voor vier tot zes personen. De Weber barbecue Q1400 is 62 centimeter hoog, 66 centimeter breed en 49 centimeter diep. Deze barbecue is verkrijgbaar in diverse kleuren en wij mochten de zwart-grijze variant testen.

Kijk die grillstrepen!

Plug and play

En heb ik het nog niet eens gehad over het gemak van het BBQ klaar maken, want er zijn natuurlijk geen gasflessen of kolen nodig. Niets aansteken, opwarmen (kom ik op terug) of voorbereiden. Gewoon stekker in het stopcontact, aanklikken, knop aandraaien op Maximus en knallen. Officieel staat er op de verpakking dat je deze BBQ moet voorverwarmen. Dat zou ik alleen de eerste keer doen, zodat alle losse materialen van de fabricage weggesmolten zijn. Daarna houd je gewoon in gedachten dat deze barbecue op goede temperatuur is na 15 tot 20 minuten. Dat betekent niet dat je er nog niets op kan gooien. Nee, hoor. Lekker volgooien! Vet wel even het gietijzeren rooster in, want anders zit alles vast. Hoe vetter het rooster, des te minder schrobben bij de afwas!

De deksel

De deksel van de Q1400 is een slimme uitvinding en daarom benoem ik het nog even extra. Het aluminium, bolvormige deksel zorgt dat er voor dat de warmte onder de deksel blijft zodat ook grotere stukken vlees in korte tijd gaar en heerlijk mals zijn.

Het bakken en braden

Om een barbecue als deze te testen moet je wel een beetje met klasse A vlees komen. Beefensteak.nl heeft mij voorzien van een aantal heerlijke stukken vlees. Heb je een keer een leuke gelegenheid en wil je jezelf en je eters trakteren op een echte, succesvolle barbecue. Geloof mij, bestel eens bij Beefensteak.nl Deze mannen komen het ‘s avonds aan huis, diep gevroren brengen. Wil je de volgende dag meteen aan de grill? Haal ze dan uit de vriezer en doe ze ‘s avonds in je koelkast of haal ze de volgende morgen uit de koelkast en leg ze (uit de zon) ergens op je keukentafel.

Conclusie

Over de Weber Q1400 kunnen we kort maar krachtig zijn. Door de looks, de afmetingen, het gebruikersgemak, de handigheid van de afsluitbare klep, het gietijzeren rooster voelt, smaakt, ruikt deze barbecue als een echte barbecue. Wat ik mis is wat snoerlengte en een ruime voorraad lekbakjes. Je krijgt namelijk één aluminium lekbakje. Die kun je inderdaad schoonmaken, maar een stuk of twintig stuks in je verpakking was wel aardig geweest. Een groot voordeel vind ik het gietijzeren grillrooster.  Je vlees krijgt die echte gegrilde vleesstrepen dankzij het dikke, hitte vaste rooster en het smaakt gewoon perfect! Natuurlijk valt er te twisten over smaak en gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar kolen, maar ik gebruik deze rakker altijd op mijn balkon en elders weer een andere variant. Dus, heb je een appartement of wil je gewoon wat sneller barbecueën in verband met een stel hongerige welpen, dan is de Q1400 voor het snelle barbecuewerk met het juiste gevoel voor mij de absolute winnaar.

4 reacties

 1. Prima apparaat. Alleen schoonmaken is geen feest. Om het rooster schoon te maken ben je echt wel even bezig. De bak aan de binnenkant krijg je pas goed schoon als je het cerwarmingselement demonteert. En dat lukt niet met een paar simpele handelingen.

 2. Hey Bob
  Na ‘t bbq meteen pure dreft erop
  Even inwerken met beetje kokend water en zo schoon.
  Meteen invetten voor de volgende keer en tegen roesten (bij de bakplaat)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.