Jeroen
Jeroen

Review: Weber SmokeFire EX6 GBS het nieuwe BBQ-beest op Pellets!

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Prachtig design
  • Snel & Eenvoudig
  • Enorm uitgebreid
  • Computer gestuurd
  • Sublieme Rooksmaak
  • Geweldige ervaring
  • Multifunctioneel

THE BAD

  • Schoonmaken

Welkom bij de review van de Weber SmokeFire EX6 GBS houtgestookte pellet barbecue. Deze geweldige innovatieve manier van BBQen is helemaal nieuw én hot! Wij nemen je vandaag mee in de wereld die de Weber SmokeFire EX6 GBS heet!

Voor ons platform debestebbq.nl wat een samenwerking is van GadgetGear.nl en JustForKoks.nl testen we voor het eerst een BBQ op houtgestookte pelletkorrels.

Pellets is een machinaal geperste korrel van zaagsel. Hiervoor wordt schoon hout gebruikt waarbij Weber verschillende pellets aanbiedt zoals de Appel pellets, de Hickory (een wat pittigere korrel) en de Blend. Pellets zijn de zuiverste en meest stabiele brandstof onder de biobrandstoffen, een stukje innovatie waar Weber in Nederland nu voorop loopt.

Unboxing

Normaal gezien unboxen en monteren we zelf alle BBQ’s. Voor de EX6 van Weber moet ik jullie die verschuldigd blijven. De Weber Grillmaster Bram kwam namelijk deze BBQ geheel gemonteerd en met demonstratie afleveren. Dat ontnam mij wel een stukje materiaalkennis door iets zelf in elkaar te zetten, maar de ervaren skills van de Grillmaster van Weber zelf maakte dat natuurlijk weer goed.

Weber SmokeFire EX6 GBS

De EX6 GBS is groot. Echt groot. Houd daar in rekening mee met je afwegingen van je eigen tuin en de mensen waarvoor je het meeste kookt. Er bestaat ook een kleinere maat, de EX4, die iets minder lang is. De EX4 is namelijk 109 cm lang, waar de EX6 140 cm lang is. De andere afmetingen zijn verder gelijk. De grootste variant Pelletbarbecue hebben wij getest met een afmeting van 119CM H X 140CM B X 84CM D. Een grilloppervlakte verdeeld in twee verdiepingen met een bovenrooster van 25CM X 91CM en een onderrooster 46CM X 91CM.

Zou je dit in vlees uitdrukken dan kan je gemakkelijk twintig sate, twintig hamburgers en twee dikke hompen Pichana bereiden in één beurt. Gigantisch dus! Vraag jezelf af of je deze afmeting nodig hebt. Ben je thuis met je gezin en heb je zo nu en dan familie en vrienden over? Neem dan de EX4. Heb je een horecabedrijf of kook je altijd voor veel mensen, dan is de EX6 jouw vriend.

 

Computer

 

Het gave is dat de EX6 volledig gestuurd wordt door een computer. Hierdoor kan je de temperatuur elektronisch instellen en geeft de computer meldingen als je vlees klaar is, er pellets bij moeten, maar ook als je vlees omgedraaid moet worden. Deze computer kun je koppelen via bluetooth of wifi met Weber Connect zodat je overal je meldingen kunt krijgen hoe je BBQ en je vlees er aan toe is. De App van Weber is zelf nog volledig in ontwikkeling. Zo mogen er van mij nog veel meer recepten bij, type vlees dat je kunt kiezen en zie ik nog wel wat bugs voorbij komen. Maar dat geeft niets, want ik heb vooral gekeken naar het scherm van de EX6 waar ook af te lezen is hoe heet je BBQ is, welke temperatuur je hebt ingesteld en wat de temperatuur van je kern thermometer is. Ja, want die kun je gemakkelijk in je EX6 klikken en direct gebruiken.

Maar er is veel meer elektronisch in te stellen. Natuurlijk basiszaken zoals de taal. Maar ook een Smokeboost functie die zoals de naam al aangeeft de temperatuur en de hoeveelheid pellets zo reguleert zodat je extra rook krijgt. Ideaal als je bijvoorbeeld paling wilt roken op het bovenste rooster op lage temperatuur.

 

Pellets

Maar hoe werkt deze EX6? Achterin de BBQ bevindt zich de hopper. Een lade waar de pelletkorrels in gaan. Er kan 9 kilo in en voor een flinke bbq beurt verbruik je ongeveer een kilo. Fijn is dus dat je in één keer een hele zak pellets kwijt kunt in deze bak en dat je vanzelf een keer een melding krijgt dat hij leeg is. Die melding komt door een sensor vlakbij het gat waar de pellets in verdwijnen. Achter dat gat bevindt zich een  wormwiel dat langzaam de korrels in je bbq strooit. Die pelletkorrels komen dan in de Firepot terecht waar ze door middel van een plug worden ontstoken en met behulp van een ventilator op exact de juiste temperatuur en hoeveelheid worden gestookt.

 

Binnenin de SmokeFire EX6

Binnenin de BBQ zien we een aantal bekende zaken. Zoals Flavorizer bars die we ook kennen van de gas BBQs. Die bars verdelen de temperatuur zodat je geen hotspots krijgt, al merken we dat de middelste bar net even iets meer warmte geeft. Houdt daar iets rekening mee, want ik heb het hier over een graad of 10-20, wat te verwaarlozen is.

Onder de bars vind je beschermende kap over de Firepot waar de pellets worden verbrand. Die pellets glijden vanuit het wormwiel zo de pot in waar een plug in zit die samen met de ventilator de korrels verbrand. Die ventilator zorgt er ook voor dat het as naar beneden wordt geblazen zodat je dit niet in je eten terugvindt. Je vet druipt netjes naar beneden en richting het lekbakje onderin de lade.

As wordt onderin in dezelfde lade opgevangen. Dat geldt dus ook voor het vet. In de praktijk merk ik dat bij grotere stukken vlees het vet te langzaam het bakje indruipt en zich wat meer vasthecht in de glijbanen naar het bakje toe. Dat is veel schrobwerk, plus zou je je kunnen afvragen of je met vonkende pellets op hoge temperatuur het vet niet zou laten ontbranden. Zelf heb ik dit erg gemakkelijk opgelost door de grotere lekbakken van Weber (aluminium) onder je Flavorizer bars te plaatsen. Man dit scheelt enorm in boenen. Echte tip.  Daarnaast heb je dan enkel as in je algemene lekbaklade en vang je het vet dus apart op. Ik zou in een eventueel nieuw design best graag een inbouw willen zien waar je onder de bars dus vakjes ziet van staal, waar je de lekbakjes in kunt plaatsen. Nu leg je ze er gewoon in en staan ze niet steenvast.

Man, die EX6 is een alleskunner. Echt roken op lage temperatuur met de Smokeboost geeft je dus echt de mogelijkheid om vlees of vis te roken. Maar daarnaast kan je ook gemakkelijk de temperatuur opjagen tot  300 graden of snel en hard te grillen.  Dankzij de roosteropstelling kan je oneindig combineren en er verschillende zaken aanpassen zoals een gietijzeren rooster gebruiken of andere opstellingen om ieder soort en stukje vlees aan te kunnen.

Die temperatuur kun je dus opstoken van 95 tot 315 graden om langzaam te roken, low en slow te cooken en je steaks te grillen om hoge temperaturen. In de praktijk zie ik dat de BBQ zeer snel op temperatuur is, vergelijkend met bijvoorbeeld een gas barbecue. Je stelt de temperatuur in op 150 graden en binnen een kwartier is hij klaar. Ook met hogere temperaturen kun je binnen twintig minuten echt klaar zijn om te grillen. Dat is veel sneller dan op houtskool. En ja, een gasser is misschien wel tien minuten eerder al zo heet, maar vergeet niet dat je dan nooit een lekkere rooksmaak krijgt.

Vlees van Beef & Steak

We gaan vandaag twee mooie stukken vlees maken op de EX6. Mijn alltime favorite de Black Angus Picanha en prachtige een losse steak van Varkensrack! En bij een geweldige BBQ hoort ook geweldig vlees. Dat vinden wij altijd bij BeefenSteak.nl  Waar je diepgevroren vlees thuisgeleverd krijgt voor een goeie prijs.

In Nederland hoor je het niet zo vaak; Picanha. Maar dit is in Zuid Amerika het meest gegeten rundvlees. Het staartstuk van het rund met een typerend vetkapje wat veel smaak afgeeft. Dat vetkapje snijden we voor gebruik goed en diep in. Het beste is in een soort ruitjes vorm (zie foto) waardoor het grillwerk beter doordringt tot het vlees. Zou je het niet insnijden, dan dringt het vet minder goed door en de temperatuur ook.

Het stuk varkensvlees behoeft eigenlijk niet veel smaakmakers. Die is gewoon lekker zoals hij is. Geen voorbereiding, gewoon lekker naast de Picanha en iets eerder eruit omdat het gewicht wat minder groot is dan het rund. Picanha breng je op smaak met wat grove zoutkorrels en een beetje peper, maar ook zonder toevoegingen is dit rund al erg smaakvol van zichzelf en zou je na het bereiden ook iets zout kunnen toevoegen. Ik heb eerst gezout en niet gepeperd.

Met een uurtje op lage temperatuur rond de 150 graden zit je goed bij ongeveer een kilo. Dit stuk is ongeveer een kilo, dus dan kunnen we aan de slag. De kerntemperatuur stelde ik in op 46 graden en wanneer de temperatuur bereikt was heb ik aanpassingen gedaan. Eerst de Varkensrack eraf, want die is klaar. Megamals en door het uitstekende bot heeft het een prachtige Tomahawk look. Echt een stoer stuk vlees.

Dan heb ik de BBQ op 250 graden gezet en de Picanha gewisseld van boven en onderzijde. (spekkap boven en spekkap onder). Dit doorgegrilled tot 55 graden kerntemperatuur en daarna van de BBQ af en bij laten komen in aluminiumfolie.

Het resultaat was verbluffend. Ik heb vaker Picanha gemaakt, maar nog nooit met Pelletkorrels die zelf een extra smaak bezaten. De korst van de Picanha was lekker zoutig en enorm rokerig, wat enorm lekker afstak tegen het malse, binnenste van het vlees. Echt waar, scouts honor, dit was mijn lekkerste Picanha tot nu toe!

 

Even wat opvallende zaken op een rijtje

 

Smaken Pelletkorrels

Dit is dus echt geweldig. Daar sta je misschien niet bij stil, maar die verschillende smaken Pellets van Weber zijn echt verbluffend interessant. Gooi je Appel Pellets in je EX6, dan ruik je echt een heerlijke geur van appelboomhout en proef je dit enorm terug in je vlees. Ook met Hickory een iets kruidige korrel is de smaak en geur enorm. Ik heb wat meer met de Blend (een mixje van alles) gestookt en mijn buren kwamen al verlekkerd kijken als er nog geen eens vlees op de grill ligt. Ook lijkt het of de rooksmaak dieper binnenkomt in het vlees. Mijn Picanha die ik testte was mega mals in het midden en de buitenzijde heerlijk doorrookt. Voor mij persoonlijk is dit de lekkerste manier van BBQen.

 

Ventilator

Een ventilator maakt geluid. Dit betekent dat je nieuwe EX6 of EX4 niet stil is. Dit merk je als je de BBQ aandoet en hem in het begin naar de juiste temperatuur laat sturen en als je echt op hoge temperatuur gaat grillen. Verder is hij stil. Maar als de ventilator aangaat kan je het geluid vergelijken met een stofzuiger op zijn allerlaagste stand. Storend? Nee. Hebben je buren er last van? Nee. Maar moet ik het melden in een review? Ja.

Updaten?

De EX6 is nieuw en softwarematig gestuurd. Dat betekent volgens mij dat de software ook geregeld zou moeten ontwikkelen. Ik vind geen updates optie terug in de BBQ computer zelf. Ook vraag ik mij af of de Weber Connect app updates stuurt naar je BBQ als deze verbonden is. Dat zou wel moeten kunnen want je kunt BBQ connecten via Bluetooth en via Wifi.

EDIT:

Mijn update opmerking moet ik intrekken! Na het plaatsten van de review (op JFK) reageerde mijn telefoon opeens! Een Update van mijn BBQ! Dit is dus dik in orde. Kleine, kleine kanttekening. Je BBQ geeft de Update als hij aanstaat. Ben je dus net lekker aan het opstarten met je BBQ en krijg je de melding van Update, dan moet je EX6 wel herstarten en dat kost je een 15 min extra vanwege de afsluiting van de SmokeFire.

Weber Connect

De App is nog in ontwikkeling. Dat merk ik. Ik krijg zo nu en dan meldingen dat mijn probe de temperatuur heeft bereikt. Niet eentje, maar tien achter elkaar waarbij de melding blijft langskomen in het menu van de temperatuur zelf. Dus niets steeds push meldingen, maar in de instellingen zelf. In mijn research van deze BBQ zag ik andere mensen die temperatuur drops merkten. Dat heb ik niet gemerkt, alleen als je de deksel opent. Logisch, want die is gigantisch en dus verschilt de temperatuur dan enorm als je die opent en weer sluit.

Afsluiten

Wil je stoppen met BBQen dat moet je de BBQ uitschakelen via het menu. Niet zomaar uitzetten, want de EX6 wil eerst de overige pellets in je wormwiel en in je firepot geheel verbranden. Goeie zaak. Dat betekent dat de EX6 nog een kwartier met ventilator blijft werken tot alles leeg is. Schrik niet, hij eet niet al je pellets op in de lade, enkel in het wormwiel en in de firepot. Daarna krijg je een melding dat hij uitgeschakeld kan worden. Doe je dit allemaal niet en zet je hem zo maar uit, dan krijg je net zoals bij je PC een melding dat hij vorige keer niet juist is afgesloten en dat je nu de juiste afsluitmodule moet volgen.

Electra

Ja, je raadt het al. Maar deze BBQ heeft ook stroom nodig om te werken met de ingebouwde computer en de ventilator. Geen punt, snap ik. Maar wel even handig om te laten weten.

Schoonmaken

Schoonmaken is altijd naar; zeker bij BBQ’s. Bij de SmokeFire is het echt een helse klus. Vet wat zou moeten druipen naar de opvangbakjes maakt in de weg daar naar toe een glibberige vette glijbaan. De oplossing is om aluminiumfolie op de onderkant te leggen. Echt doen! Dit scheelt je zo veel schoonmaakwerk. De hitteverdelers vangen zelf ook behoorlijk wat vet. Die moet je iedere keer wel eventjes eruithalen en schoonmaken. Ik heb ze in de vaatwasser geprobeerd, maar dat haalt weinig uit. Met een schuursponsje/staalsponsje gaat het wel gemakkelijk.
Wat ook jammer is, is dat de ventilator altijd wat as in je BBQ onderzijde blaast. Dit vermengt met vet en is echt een bende. Pak dus die folie en bedek de gehele onderzijde ermee. Je kunt ook nog wat aluminum vet opvang bakjes plaatsen, maar daar vang je niet alles mee op. Schoonmaken is echt een klus bij deze jongen als je geen folie gebruikt.

Conclusie

De Weber EX6 GBS Houtgestookte Pellet Barbecue is mijn nieuwe favoriet. Ja, boven de Kamado! Boven de buitenkeukens en de Gassers! Dit komt omdat het de best of both worlds is. Je hebt de snelheid en de nauwkeurigheid van een Gas BBQ en de heerlijke rooksmaak van een houtskool BBQ. De innovatie van de computer in de EX6 is geweldig en maakt BBQen op hoog niveau voor iedereen mogelijk. Daarnaast is het prachtig vakwerk qua design en goed mobiel. Een nieuwe eerste keuze voor mij. Vooral als je kijkt naar de prijs. Want een goede XL Kamado kost je 1500 euro. Dat is evenveel als de EX6. Je krijgt veel meer grillopppervlakte voor terug en een computer die je alles kunt laten doen zodat je meer kunt met deze BBQ dan op een Kamado. Er is misschien nog ruimte in ontwikkeling voor de vetopvang en passende bakjes hiervoor, ook moeten de kinderziektes wellicht nog uit de computer en App. Maar dat is dan echt alles. Voor mij een nieuwe kampioen in het hout gestookt Barbecueën!

 

 

 

 

 

Eén reactie

  1. Een hele mooi pellet grill en review! De pellet grills van Weber komen aardig in de buurt met die van Treager. Ik ben benieuwd hoeveel tijd Weber gaat steken in ontwikkelingen van pellet grills. Hier is ook steeds meer vraag naar in NL.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.