Na Tesla gaat ook autofabrikant Mercedes-Benz accu’s voor huizen verkopen. De Duitse autobouwer begint hiermee in de thuisstaat van Tesla, California. De fabrikant doet dit niet alleen, maar werkt samen met Vivint Solar.

Vivint Solar is een bedrijf uit het Amerikaanse Utah dat gespecialiseerd is in zonne-energie. Het bedrijf neemt de verkoop en installatie van de Mercedes-Benz accu’s voor haar rekening. Opvallend is dat het systeem van Mercedes-Benz vooral kleinschaliger zal worden.

Waar Tesla in de VS accu’s van 13,5kWh verkoopt voor $5,500, gaat Mercedes-Benz 2.5kWh accu’s verkopen voor $5,000. En die prijs is in combinatie met zonnepanelen. Net als bij Tesla kunnen de accu’s gekoppeld worden om de capaciteit te vergroten. In totaal zijn acht accu’s met elkaar te koppelen voor een totaal vermogen van 20kWh terwijl je bij Tesla’s Powerwall 2 tien stuks kunt koppelen voor een totale capaciteit van 135kWh. Wel heeft Mercedes-Benz aangegeven dat alleen een systeem met 8 accu’s $13,000 zal gaan kosten. Daarmee zou de prijs van een enkele accu op $1,625 komen te liggen.

Mercedes-Benz verkocht in het VK en Duitsland al langer accu’s voor thuis. Er lijkt voor Nederland nog geen focus te zijn en dat is niet vreemd. Het terugleveren van energie aan het net kost nog net zoveel als de energie die je eruit trekt. Mits je één tarief hebt op de meter. Mocht die wetgeving veranderen, dan zouden de accu’s van Mercedes-Benz wel in trek kunnen raken. Zeker gezien de prijsstelling van de Duitsers, al moet je een lagere capaciteit dan wel voor lief nemen.

Dat Mercedes-Benz is overigens niet heel vreemd. Net als andere automerken, gaat ook Mercedes-Benz steeds meer elektrische auto’s verkopen. Accu’s blijven hierin dure componenten. Hoe meer accu’s je verkopen kan als merk, hoe goedkoper de inkoop/productie. De deal in de VS zou weleens enorme schaalvoordelen met zich mee kunnen brengen voor de autobouwer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.