Arjan Olsder
Arjan Olsder

Google zet grote stap om Android updates te versnellen

Met Project Treble hoopt Google het mogelijk te maken van smartphonefabrikanten hun gebruikers sneller en vaker van updates gaan voorzien. Door Android modulair op te bouwen moeten zowel de tijd die ze nodig hebben als de kosten omlaag gaan.

Iedere Android release bestaat eigenlijk uit drie lagen van aanpassingen. Eerst gaan de chipsetmakers zoals Qualcomm, MediaTek en HiSilicon met een nieuwe Android versie aan de slag om die geschikt te maken voor hun chipsets. Hierna mogen de smartphonebouwers aan de slag om die versies van patches, apps en een nieuwe grafische schil te voorzien. Natuurlijk allemaal optioneel, maar vrijwel iedereen doet dit. Tenslotte moeten er nog specifieke versies gemaakt worden voor de telefoonproviders wereldwijd.

Iedere update doorloopt dit trage en dure proces. Dit is de reden dat smartphonebouwers doorgaans niet heel snel zijn met updates en goedkope smartphones al snel aan hun lot overlaten. Dit moet anders en Google zet met Treble een eerste stap.

Voor lang niet alle wijzigingen en beveiligingsupdates, is het nodig dat ieder deel van Android dit proces doorloopt. Daarom knipt Google Android vanaf Android O (8.0) op in verschillende delen. Zo kan een nieuwe versie van Android door een toestelbouwer worden uitgerold zonder dat de chipsetmaker zijn deel van de code hoeft te worden aangepast en het provider deel zonder dat het algemene deel van de code van de smartphonebouwer opnieuw hoeft te worden aangemaakt. Andersom hoeft voor een aanpassing van de code voor chipsetmakers niet weer alle andere code te worden aangepast. En met name daar zit de tijdswinst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.