Logo GadgetGear.nl
Picture of Bas
Bas

Review: BBQ door Ben O’Donoghue (BBQ Boek)

Bas beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Lekkere recepten
  • Leuk geschreven
  • Kort en bondig

THE BAD

  • Geen hardcover

Mijn vader zei vroeger altijd, als je kan lezen dan kan je koken jongen! Vaak zijn kookboeken echter pretentieus en lang van stof. Of dit boek dat ook is? Dat lees je hieronder.

Inleiding:

Een kookboek voor mannen, tsja dat gaat natuurlijk al snel over de BBQ. Als het om koken gaat komt bij dit apparaat natuurlijk onze oerdrift bovendrijven. De schrijver (Ben O’Donoghue) heeft dit volledige boek hier dan ook aan gewijd.

‘Ruim 180 gerechten uit de hele wereld’ is de subtitel en het leuke hieraan is dat het eens niet 180 keer over alleen vlees gaat. In den beginne is er een inleiding, de schrijver verteld iets over de verschillende manieren waarop er in de wereld tegen BBQ’en aangekeken wordt. Daarna is er een tweetal pagina’s met ‘tips en benodigdheden’.

Hoofdstukken:

Vervolgens is het boek opgedeeld in maar liefst zes hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk (Brood en hapjes) is gewijd aan brood en kleine voorafjes. Het fijne aan dit boek met veel pagina vullende foto’s is dat de schrijver niet verzand in ellenlange beschrijvingen. Kort, Bondig en met humor zo kan je de inhoud omschrijven.Een van de van recepten in de hoofdstuk om uit te lichten is de  ‘Bruschetta met gemarineerde, vlamgeroosterde paprika en anjovis’ het water liep ons hierbij direct in de mond.

Verder komen aan bod in chronologische volgorde:

  • Groenten en salades
  • Vis en zeevruchten
  • Vlees
  • Zoetigheden en drankjes
  • Sauzen en Rubs

Het leuke van deze hoofdstukken is dan als je van 1 naar 6 doorwerkt je echt een complete maaltijd op tafel zet. De schrijver varieert hele simpele gerechten met gerechten die wat meer bewerkelijk zijn. Echter het blijft allemaal op een niveau wat voor iedere thuis kok te doen is.

Praktijk:

Zelf gingen we aan de slag met de ‘Bens Bierblikjes kip’ een relatief simpel gerecht waarbij je een open bierblikje in de holte van een kip stopt. (zie foto). Het resultaat was, na enig gehannes om het bierblikje er weer uit te krijgen, overheerlijk. Lekkere malse vochtige kip gecombineerd met een knapperige buitenkant die heerlijk gekarameliseerd was door de Honey BBQ Glaze die we gebruikt hadden.

Nadelen:

Zijn er dan geen minpunten aan dit boek? Nou ja een voor de hand liggende is dat het geen hardcover is en deze daardoor minder makkelijk open blijft liggen bij het koken. Een voordeel daarvan is dat de prijs lager is dan een hardcover versie.

Conclusie:

Een mooi en leuk boek om te hebben. Ruim 180 heerlijke gerechten vanuit de hele wereld. Eigenlijk zou iedere zichzelf respecterende BBQ’er dit boek in de kast (of nog beter naast de BBQ) moeten hebben. Mijn tip voor Vaderdag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.