Logo GadgetGear.nl
Patton Patio Chef 3 Plus
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Patton Patio Chef 3+ gas BBQ met een top klep

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Patton Patio Chef 3+ met 4 sterren.

THE GOOD

  • Mooi ontwerp
  • Relatief goedkoop
  • Glazen insert in kap
  • Bijna helemaal in je eentje op te bouwen

THE BAD

  • Erg dun materiaal
  • Weinig ruimte voor wokpannen onder het rooster

Hij is niet bepaald duur, maar ziet er wel heel fancy uit. Met de Patton Patio Chef 3+ ontvingen we van het Nederlandse merk een uiterst compacte patio barbecue op gas.

Unboxing

Opvallend is hoe enorm klein de verpakking van de Patton Patio Chef 3+ is. Het is ongelofelijk dat je uit zo’n kleine doos toch nog een volledige barbecue met drie branders en een zijbrander kunt opbouwen. Het doosje is prima in je eentje te tillen. Wel zit er nog een hoop piepschuim in. In het kader van duurzaamheid mag dat anno 2024 echt wel anders.

Opbouw

Het opbouwen van de Patton Patio Chef 3+ kun je vrijwel helemaal in je eentje. Alleen voor het afhangen van de deurtjes wil je eigenlijk even een extra set handen. Vooral omdat de schroeven redelijk klein zijn.

De handleiding is prima te volgen. Alle onderdelen zitten in een doordruk doosje en van vrijwel elke schroef krijg je een extra exemplaar in de doos. Geen zorgen dus over het verliezen van een schroefje. Wel is het zo dat alle schroeven en onderdelen worden aangegeven met een letter, die alleen onderop te lezen is. Dat is onhandig, maar dat overleven we wel.

Ontwerp

Het ontwerp van de Patton Patio Chef 3+ is echt heel netjes gedaan. Mooie doorlopende lijnen in zowel grijs als zwart zetten de toon in deze barbecue.

Patton Patio Chef 3 Plus

Geniaal is het glasplaatje in de kap van de barbecue. Hiermee kun je zien wat er onder de kap gebeurt. Dat scheelt heel wat warmteverlies omdat je niet steeds de klep hoeft te openen om te zien hoe jouw Beef & Steak vlees aan het garen is. Patton is niet het eerste merk dat dit doet, maar toch is dit een feature die we veel te weinig zien. Het is echt ideaal.

Patton Patio Chef 3 Plus

Het rooster is van gietijzer. Net als Campingaz, Weber en andere merken, kiest Patton er voor een cirkelvormig gat in het rooster te maken. Hierdoor kun je veel accessoires plaatsen. Echter onze Weber wokpan laat al zien dat het rooster veel te dicht op de branders ligt. Natuurlijk kan ik nog niets ruimte winnen door de diffusers boven de branders weg te halen, maar dan krijg je hotspots in de wokpan. Dat wil je eigenlijk niet. Dus super dat Patton hieraan denkt (en de constructie beter heeft gemaakt dan Weber), maar in de beschikbare ruimte onder het rooster slaat dit dus een beetje de plank mis.

Patton Patio Chef 3 Plus

De zijtafels zijn ook niet zo stevig als we bij merken als Weber gewend zijn, maar je betaalt hier een fractie van de prijs. Doe je voorzichtig, zal dit niet fout gaan en hou je dus een hoop geld in de zak.

Patton Patio Chef 3 Plus

De zijbrander van Patton behoort tot de grootste die ik op gasbarbecues tegenkom. Hier kun je zelfs rustig een pan rijst op laten koken voor als je een Asian BBQ organiseert. Deze zijbrander heeft een kracht van 2.4 kW. Echt heel prima. Wel zit de draaiknop onhandig tussen de tweede en derde zone op het front van de barbecue.

Patton Patio Chef 3 Plus

Ook fijn is de erg grote thermometer in de kap. Deze geeft zowel in Celsius als in Fahrenheit duidelijk de temperatuur weer. Amerikaanse recepten volgen is dus ook geen probleem in deze machine. Wel zagen we Celsius graag bovenaan staan. Iets met Nederlandse trots en herkenbaarheid.

Patton Patio Chef 3 Plus

Patton laat het vetopvangbakje hangen onder de bodemplaat van de gastop. Een eenvoudige maar eigenlijk best slimme oplossing.

Patton Patio Chef 3 Plus

Wat we missen in het ontwerp zijn haken om je gereedschap aan te hangen. Daar moet je nog altijd zelf iets op verzinnen en dat is net even jammer.

De barbecue-ervaring

Patton staat bekend om de goedkopere barbecues en enkele jaren geleden waren het barbecues waar nogal wat steekvlammen op ontstonden. Nu is flame grillen mooi om te zien, maar ongezond om te eten. Bij burgers en ander lakkend vlees merken we veel minder problemen met opvlammend vet langs de branders. Het ontwerp van deze grill zit dan ook echt veel beter in elkaar als je het mij vraagt.

Patton Patio Chef 3 Plus

In de praktijk is de glazen kap echt top. Ook voor tuingasten die even mee willen kijken wat er onder de kap ligt. Had iedere gasbarbecue dit maar.

Qua stevigheid kun je de Patton Patio Chef 3+ prima verrijden, maar je moet hem niet willen optillen aan de zijtafels. Hoewel je deze met behoorlijk wat schroeven en boutjes vastzet, hoor je dat deze machine het niet kan waarderen als je er teveel kracht op zet. Maar met een beetje voorzichtigheid kan dit jaren mee.

Patton Patio Chef 3 Plus

Jammer is wel dat de bodem van de kast niet voorbereid is op het plaatsen van een gasfles. Deze moet echt naast de BBQ staan. Natuurlijk kun je dit zelf oplossen. Wees wel zo verstandig om even wat karton of misschien een plaat hout op de bodem te leggen. Dit om krassen van metalen gasflessen te voorkomen. Wederom om de levensduur van deze barbecue te verlengen.

Conclusie: Patton Patio Chef 3+

De Patton Patio Chef 3+ is een niet al te grote en niet al te dure buitenkeuken. Het plaatmateriaal is relatief dun, maar het ziet er allemaal netjes uit. Ga je niet te ruig met deze barbecue om, zal hij jaren meegaan.

Het gietijzeren grillrooster is beter uitgedacht dan dat van de laatste Weber die ik heb getest. Maar de ruimte eronder is eigenlijk te beperkt om echt lekker te werken met bijvoorbeeld een wokpan. We hopen dat Patton hier in de volgende generatie een aanpassing in maakt.

Patton Patio Chef 3 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.