Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review Sennheiser MKE 2 Elements microfoon voor GoPro Hero4

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • robuust
  • eenvoudig
  • goede audio
  • reduceert windruis enorm
  • wind, waterdicht
  • stand tegen extreme kou

THE BAD

  • enkel voor Hero4

GoPro is nog steeds de standaard in actie video. Sinds de Hero5 is het beeld niet meer zo schokkerig. Geluid blijft een uitdaging. GoPro biedt in hun apps de mogelijkheid om overal royalty vrije muziek onder te zetten. Maar liever hoor je natuurlijk wat jouw oren hebben gehoord tijdens de actie. Daar is nu de MKE 2 microfoon voor van het legendarische microfoon merk Sennheiser.

Audio oplossingen voor GoPro

De afgelopen jaren hebben we heel wat audio oplossingen getest. De Sena draadloze oplossing was misschien de meest revolutionaire. Voor motorrijders een perfecte oplossing om in de helm te praten en het commentaar direct bij de film op te nemen. Ook aardig is de Removu draadloze oplossing. Je klikt een draadloze microfoon op het onderwerp en het geluid klinkt beduidend beter dan de standaard microfoons in de Hero. Helaas heeft de Removu een hele lichte vertraging die bij spraak soms opvalt. GoPro heeft tot op heden niets beters te bieden dan een USB naar minijack verloopkabel. In de praktijk is dat altijd geklooi. De kwaliteit is wel goed, maar in een behuizing werkt het niet en draden en actie gaan over het algemeen niet goed samen. Tijd voor een echt goede veelzijdige oplossing dus.

Sennheiser MKE 2 Elements uitpakken

Het Duitse microfoon en hoofdtelefoonmerk Sennheiser heeft voor veel revoluties gezorgd. Het merk heeft met de eerste betaalbare open hoofdtelefoon in de jaren zeventig voor een revolutie gezorgd. Net als andere traditionele merken heeft Sennheiser wel een beetje zitten slapen toen YouTube andere eisen aan filmen stelde en de actie camera en smartphone de belangrijkste bronnen voor video werden. Wij hebben vorig jaar een rondleiding in één van de fabrieken gekregen in Duitsland. Daar was alles spik en span. Zoals je van een Duits bedrijf mag verwachten; alles tot in de puntjes verzorgd en vooral gericht op kwaliteit. Die aandacht voor detail blijkt nu ook in de GoPro microfoon die het met oprechte trots introduceert.
De MKE 2 Elements is de eerste officiële actie microfoon voor GoPro. Bestand tegen wind, water en extreme kou. De microfoon zit in een relatief grote kartonnen doos verpakt. Schuimdelen beschermen de inhoud. De papieren handleiding doornemen is noodzakelijk voor gebruik. De microfoon is namelijk enkel geschikt voor de Hero 4 in de originele behuizing. Twee blauwe schuimdelen worden meegeleverd voor opvulling van de case wanneer er geen backpack op de GoPro zit. Je moet namelijk de microfoon gebruiken met de grote achterkant op de case. De ruimte is noodzakelijk voor de printplaat die je in de zijkant van de GoPro prikt. De Removu oplossing is flexibeler en was wellicht de overweging waard geweest voor de Duitse ontwerpers. Zij hebben echter de ruimte van de grote case nodig. Voordeel is wel dat je nog een accupack zou kunnen gebruiken. De handleiding is noodzakelijk om vooral goed te kijken hoe het kabeltje moet lopen. Het kan eigenlijk maar op 1 manier in de case. Sennheiser had de blauwe schuimdelen anders kunnen vormgeven of bedrukken om te voorkomen dat je m verkeerd plaatst.

Kastje dicht en filmen maar

De microfoonoplossing is robuust en gebruiksvriendelijk. Je hoeft niets in te stellen. De software in de GoPro of de microfoon zorgt dat geluid niet overstuurt. Navraag bij Sennheiser of er een dsp in de module zit, heeft nog geen antwoord opgeleverd. Het resultaat is over het algemeen fantastisch geluid. Bij het fietsen hoor je geen windgewapper meer, maar hoor je de ketting ratelen en de vogels fluiten. Bij een popconcert klinken de bassen voller en het geheel eigenlijk ok. De Shure MV88 levert overigens bij popconcerten met een iPhone beduidend betere resultaten. Wellicht omdat de dsp in die microfoon module in te stellen is naar situatie. Misschien iets voor de Sennheiser opvolger.
Voor actie filmen blijft het van belang dat alles simpel is. Je wilt niet hannesen met kabeltjes, knopjes en instellingen. Daar voldoet de MKE 2 Elements perfect aan. De windkap is los te schroeven om bijbeeld te reinigen of drogen. Ja de microfoon kan zelfs even onder water gebruikt worden. Veracht dan geen hifi, maar wel hetgeen jouw oren ook onder water horen. Eigenlijk is dat het beste compliment wat je de Sennheiser ontwikkelaars kan geven; dankzij de MKE 2 Elements hoor je nu op video wat je ook tijdens de actie hoorde.

Audio toekomst GoPro

Hoe de microfoon in extreme situaties presteert gaan we komende weken uitproberen. vast staat dat de MKE 2 microfoon verrassend degelijk en gemakkelijk is en de audio kwaliteit levert die je van Sennheiser mag verwachten. Het is duidelijk dat ieder zijn eigen vak heeft en GoPro in een volgende Hero er goed aan doet om te partneren met bijvoorbeeld Sennheiser. De Hero 5 heeft door de vormgeving geen mogelijkheden voor een fysieke koppeling. Misschien dat GoPro met Sennheiser iets draadloos kunnen maken. Je mist immers in de Hero4 wel de stabilisatie die in de Hero5 zit. Dankzij de MKE 2 Elements is heeft de HEro4 nu onze voorkeur boven een Hero5 wanneer het geluid voor de film van essentieel is.

Conclusie

De Sennheiser MKE 2 Elements microfoon is DE actiemicrofoon die je als GoPro Hero4 gebruiker moet hebben. Van alle accessoires die wij ooit getest hebben is dit zonder twijfel de meest waardevolle. Robuust, gemakkelijk en veelzijdig inzetbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.