Samsung introduceert de Galaxy S8 en Galaxy S8+

Samsung Galaxy S8

Samsung introduceert vanavond twee nieuwe high-end smartphones in Londen. De Galaxy S8 en de Galaxy S8+. Beide smartphones draaien op Android 7 en hebben, net als de LG G6, afgeronde hoeken op het display.

Sinds de release van de Xiamoi Mix is de ronde hoek op het display een dingetje geworden. Eindelijk deed iemand iets anders dan anderen. Zeker gezien andere fabrikanten het trucje van het gebogen display van Samsung naadloos lijken te hebben overgenomen. De Huawei Mate 9 Porsche Design om maar iets te noemen. Vorige week kregen we van LG al de G6 (dit weekend de review) die eveneens over afgeronde hoeken beschikt en deze week is het Samsung die met afgeronde hoeken op haar vlaggenschip komt.

Zoals je mag verwachten is de + in de versie bepalend voor het schermdiagonaal dat je meekrijgt. Dit is bij de Galaxy S8 5,8 inch en bij de Galaxy S8+ 6,2 inch. Beiden hebben dezelfde quad HD resolutie (2960×1440 pixels) en in beide gevallen wordt het scherm gemeten op het formaat dat het plat zou zijn en met scherpe, in plaats van afgeronde hoeken. En zo meten Xiaomi en LG ook, dus je kunt er prima op vergelijken.

Toch lijkt Samsung haar concurrenten ook een beetje een hak te zetten. Na jaren verplaatste Huawei en een aantal andere Aziatische smartphone fabrikanten haar vingerafdruksensor naar de voorkant, onder het display. De plek waar Samsung dit altijd heeft gedaan. Bij de Mate 9 Pro verklaarde Huawei in een interview met ons dat dit gedaan is om de ruimte die ze nodig hadden. En bij deze release zet Samsung de vingerafdruksensor ineens comfortabel op de achterkant. Een heel verschil in het design.

Een ander verschil tussen de twee is de accu capaciteit. De Samsung Galaxy S8 krijgt al een royale 3.000mAh mee, maar de Galaxy S8+ krijgt zelfs 3.500mAh. Er is in de behuizing immers wat meer ruimte voor een grotere accu. In beide gevallen kun je draadloos laden.

Samsung maakt wederom gebruik van twee chipsets. De Qualcomm SnapDragon 835 en de eigen Exynos 8895. Traditioneel zit er wel wat verschil in performance tussen de twee, maar dat is altijd marginaal. Niets om je druk over te maken dus.

De chipset is uitgerust met 4GB aan werkgeheugen. De octa-core processor op de chipset bestaat uit vier kernen op 2.3GHz en vier kernen op 1.7GHz. Het gaat uiteraard om een 64-bit chipset, maar wat echt interessant is, is het proces waarop deze is gemaakt. Samsung maakt gebruik van het relatief nieuwe 10nm procedé. Dit betekent dat de elektronica kleiner is geworden. Daardoor minder stroom nodig heeft en ook minder warmte produceert om bepaalde snelheden te behalen. Allemaal positieve eigenschappen bij langdurig gebruik.

Draadloos laat Samsung letterlijk niets te wensen over met ondersteuning voor dual-band WiFi inclusief 802.11ac ondersteuning met MU-MIMO, bluetooth 5.0 (jawel!), ANT+, NFC, GPS, Galileo, Glonass en BeiDou.

Qua camera’s krijg je achter 12 megapixels. Genoeg pixels voor een haarscherpe afdruk van 20 cm x 26 cm op papier. Het gaat om een dual-pixel sensor waarbij Samsung al heeft bewezen een erg mooi stukje technologie te kunnen produceren. Bovendien heeft Samsung weer de nodige software features toegevoegd.

Qua behuizing lijken de toestellen grofweg op de voorgaande modellen, behalve dat de displays nu afgerond zijn en de  home knop is verdwenen. Waarom een goed ontwerp veranderen? De iPhone zag er vijf generaties lang ook vrijwel hetzelfde uit. Toch zijn ook hier weer aanpassingen te vinden. Bijvoorbeeld het gebruikte glas. Zowel voor als achter krijg je Gorilla Glass 5 waar LG met haar G6 toch andere afwegingen maakte als het om krasbestendigheid gaat. Daarnaast is het toestel weer IP68 water- en stofdicht. Samsung laat hier duidelijk zien dat het na de problematische Note 7 terugkeert met een toestel waarbij het om betrouwbaarheid gaat. We zijn benieuwd naar de praktijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.