Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Røde Newshooter (draadloze mic set)

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • robuust
  • gemakkelijk
  • goede geluidskwaliteit
  • batterij gevoed
  • USB voeding ontvanger
  • breed inzetbaar (ook lavier)
  • perfect met Rode Reporter mic

THE BAD

  • gewicht XLR zender

Røde is de Australische rebel in microfoonland. Ondanks het rebelse karakter, bestaat het bedrijf al decennia. Eerder dan de traditionele merken begreep Røde dat filmen bereikbaar werd voor een nieuwe doelgroep. Die doelgroep vraagt om betaalbare kwaliteit. De VideoMic was het product wat de microfoonmarkt in 2004 op zijn kop zette. Eerder had Røde al de podcasters ontdekt. Met no-nonsense producten verovert Røde nu ook andere microfoon segmenten. Met de Newsshooterset is de CamJo of vlogger de doelgroep voor deze betaalbare draadloze microfoon zender en ontvanger. Een nieuwe hit voor het merk van Down-Under?

Wij zijn sinds de VideoMic fan van het Australische merk. Veel Røde producten hebben de microfoonmarkt verandert. De traditionele merken waren lui qua productontwikkeling en zagen de opkomst van digitaal filmen, DSLR filmen en smartphoneproductie te laat. Als eerste had Røde goede producten voor een betaalbare prijs. De jonge generatie filmers heeft Røde omarmd. Het merk heeft ook veel gedaan in de training van de nieuwe generatie met hun online cursussen. Maar de traditionele merken zijn wakker geworden en anno 2017 krijgt Røde meer concurrentie in het segment voor betaalbare kwaliteit.

Draadloze microfoonssystemen bestaan al jaren. Voor muzikanten, artiesten en podium performers zijn er diverse merken en oplossingen. Elke toepassing heeft weer zijn eigen eisen. Voor interviewers is het van belang dat de zender en ontvanger klein zijn, lang op een accu spelen, robuust in weer en wind zijn en vooral gemakkelijk te bedienen. Zonder technische hulp moet het systeem in de meest stressvolle situaties werken.

Wetgeving

Sinds een paar jaar zijn de frequenties waar de zendapparatuur op mag werken weer aangepast. Op marktplaats zie je dan ook veel gebruikte spullen voor relatief weinig. Houd er rekening mee dat het wel aan de wettelijke eisen moet voldoen. Minstens net zo belangrijk is dat je storingsvrij kan werken. Ook daarvoor is het van belang een modern systeem te hebben. Het RødeLink platform maakt gebruik van de 2,4Ghz frequentie en is daarmee waarschijnlijk tot in lengte van dagen in de meeste landen wettelijk toegestaan. Slim van die ontwikkelaars in Sydney.

Modern

De Røde Newsshooterset is dus een nieuw systeem wat aan alle wettelijke eisen voldoet. De set zit in twee doosjes verpakt. De zender en ontvanger zitten elk in een doos en een maakt er een bundel van. De ontvanger is namelijk dezelfde als het ontvangst gedeelte van de Filmerset. In die andere bundel is de zender qua vormgeving identiek aan de ontvanger. Zo biedt de Fillmerset een zender en ontvanger waarvan de zender als bodypack aan de broekriem te klikken is en de ontvanger op de camera te plaatsen. In de Newsshooterset zit een XLR zender die als blok onderaan een XLR microfoon te klikken is. Indien gewenst geeft de zender ook fantoomvoeding aan de microfoon. Daarvoor zijn twee AA batterijen voldoende. De XLR zender is dus gemakkelijk op vrijwel elke XLR mic te gebruiken. Zelfs op een shotgun microfoon op een microfoonhengel is de zender te gebruiken. Super handig zelfs in de praktijk is ons gebleken. Røde heeft zelf een betaalbare reporter handmicrofoon van goede kwaliteit die ook het geluid van de handen reduceert. De zender geeft de Reporter microfoon een lekkere balans. Wel is het gewicht van de zender iets aan de zware kant voor extreem lang gebruik op lokatie. De zender is multifuntioneel te gebruiken dankzij de mini jack ingang. Zo is de zender eventueel als lavier zender in te zetten. Handig als je maar 1 zender/ontvanger set wilt kopen. De bediening is uiterst eenvoudig. Op een afsluitbaar bedieningspaneeltje zijn onder andere de microfoonvoeding, microfoon type en hoofdtelefoon nivo in te stellen. Doe je het schuifje omhoog, dan zijn alle knoppen afgedekt en kan niemand per ongeluk de instellingen verknoeien. Het product is oerdegelijk met een helder display. Geen twijfel dat de zender een levenslang mee kan gaan, als de wetgeving niet weer verandert.

RødeLink

De ontvanger van de Newsshooterset is een bodypack met cold shoe bevestiging. Een prima audiokabel is meegeleverd om het geluid naar de meeste camera’s met een mini jack te voorzien. De bevestiging heeft een schroefdraad net als de lavelier ingang op de zender. Zo zal een kabel nooit los kunnen schieten. In principe hoef je weinig in te stellen met de reporterset. Kanaalkeuze is geheel automatische, maar handmatig in te stellen in dien gewenst. De ontvanger wordt net als de zender gevoed door twee AA batterijen. De ontvanger is echter ook met een USB kabel te voeden. Handig voor lange opnames. Let wel op dat de USB voeding niet bedoeld is om oplaadbare batterijen op te laden. De geluidskwaliteit van het digitale signaal is gewoon goed. Het signaal wordt verzonden op de 2,4 Ghz frequentie. Theoretisch zou je daar last van wifi netwerken kunnen hebben. In de maanden dat wij het systeem hebben getest hebben we daar nooit last van gehad. Het RødeLink systeem onderscheidt zich van de concurrentie door het gemak en robuustheid voor een relatief erg lage prijs.

 

Conclusie

Wie wil interviewen of nieuws verslaan, moet zeker de Newsshooterset van Røde overwegen. Er zijn kleinere en lichtere systemen op de markt, maar die klinken voor de meeste producties niet hoorbaar beter en kosten vaak snel het dubbele. De zender had iets minder zwaar gemogen. Røde heeft met de Newsshooterset weer een statement qua prijs/kwaliteit gemaakt.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.