GadgetGear.nl

Dyson introduceert haar LED verlichting in de Benelux

Hoe Dyson zich qua stofzuigers weet te onderscheiden in de markt is duidelijk wanneer je ze hebt gebruikt. Maar hoe doen ze dit met LED verlichting? Het Britse merk lanceerde donderdagavond haar eerste armaturen in Amsterdam en wij mochten om tafel met haar ontwerpers.

Laten we beginnen met een klein stukje feitenkennis. Of familiekennis. Bij Dyson staat uitvinder James Dyson aan het hoofd. Één van de rijkste Britten die op dit moment op de aarde rondloopt en duidelijk expert op het gebied van luchtverplaatsing. James heeft een zoon, Jake. Jake Dyson heeft zich op verlichting gestort en daar een bedrijf voor gestart. Dat bedrijf is later weer ingelijfd door James Dyson’s Dyson waarbij Jake wel aan het hoofd van de ontwikkeling van de verlichting bleef staan.

Maar waarop verlichting? Jake vroeg zich af wat er voor nodig was om een LED het eeuwige leven te geven. Hoewel LED’s relatief lang meegaan, viel het hem in de praktijk kennelijk toch een beetje tegen. Osram vertelde hem dat LED’s het eeuwige leven kunnen hebben, als je ze koelt tot -200 graden Celsius. Vrijwel niet te doen. Of in ieder geval niet zonder de stroomrekening flink op te laten lopen.

Voor het ontwerp van de Dyson lampen, zocht Jake Dyson de oplossing in het gebruik van heatpipes. Dezelfde constructie die in veel computers zit. Zelfs spelcomputers als de Nintendo Switch maken hier gebruik van. Een groot deel van de armaturen kan door de heatpipes de LED’s koel houden en zo de levensduur verlengen.

Één van dé redenen om de levensduur te verlengen is ook het behouden van de kleurtemperatuur van de lamp. LED’s krijgen hun kleur van een laag fosfor in de lens. Bij goedkope LED’s met een hoge capaciteit, beschadigd deze fosfor laag en kan deze niet langer effectief de juiste kleurtemperatuur produceren.

Hoewel Dyson de LED’s niet zelf fabriceert, heeft Dyson de drivers van de lampen wel zelf ontwikkeld. Dit om het effect van flikkeringen tegen te gaan. Het is één van de belangrijkste ontwikkelingen om een rustig licht te presenteren.

Onder Jake Dyson zijn twee verschillende series lampen ontwikkeld. De Csys als bureau/leeslamp en de CU Beam dat zich meer op kantoorgebruik richt. We praten je door beiden heen.

Dyson Csys

De Csys is een serie die bestaat uit drie modellen. Een staande lamp die je bijvoorbeeld bij de bank kunt zetten, een traditionele bureaulamp en een geklemde bureaulamp. Daarnaast wordt hij in de kleuren zilver, zwart en wit geproduceerd en ook nog eens in twee temperaturen wit. Je kunt kiezen uit 2.700k en 4.000k. Dus helder wit of warm wit. Deze keuze maak je bij aankoop. De LED’s die in de kop van de lamp zitten, kunnen maar één tint produceren. Dit heeft alles met het compacte ontwerp te maken. Er is geen ruimte voor meer LED’s ten opzichte van de capaciteit van de heat pipe.

De kopt van de Csys is in hoogte verstelbaar. Hiervoor is een systeem van wielen ontwikkeld met een platte draad die flexibel meebeweegt. De wielen worden voor iedere lamp met de hand bijgesteld. Iedere Csys is dus met de hand afgewerkt. Het in hoogte verstellen van de lamp gebeurt niet met veren, maar met een tegenwicht. Hierdoor loopt het hele systeem altijd even gemakkelijk en blijft het ook keurig op de plek waar je het op instelt.

De lampen zijn voorzien van analoge dimmers die via touch worden aangestuurd. Bij de bureauversie zit deze aansturing in de voet. Bij de klemversie en de staande zit de touchlaag op de driver. Dat laatste gaf voor mij persoonlijk echt het wouw gevoel tijdens de demonstratie. Door gebruik te maken van analoge dimming, onthoudt de lamp de laatste stand. Ook wanneer deze van het stroom is geweest.

De lichtkop van de Csys is niet verstelbaar. Ook hier zit een theorie achter. De LED’s liggen wat dieper in de kop zodat je er niet in kunt kijken. Zou je de kop roteren, kan dit wel gebeuren. Dyson wil het comfort borgen.

Dyson CU-Beam

Hoewel de CU-Beam zich vooral op de zakelijke markt lijkt te richten, heeft ook dit armatuur bijzondere eigenschappen. En dan niet alleen de enorme koelvinnen. Het armatuur is beschikbaar als up light, down light of combinatie van beiden. Ook hier zijn weer krachtige LED’s gebruikt met de eigen drivers en koelvinnen. Voor het dimmen gebruik je een externe dimmer.

Dyson levert de CU-Beam in drie kleuruitvoeringen en met verschillende montagemogelijkheden. Hij is leverbaar met een kleurtemperatuur van 3.00K of 4.000K. De down light is bovendien voorzien van een shutter. Daarmee kan het licht afgesteld worden op het formaat van de tafel waar deze boven hangt.

De shutter heeft een dubbele functie. Door een aluminium laag in de shutter, is deze reflectief. Het ongebruikte licht wordt naar boven gestuurd om zo de kamer te verlichten. Doordat alle LED’s van deze lamp in het midden zijn gepositioneerd merk je aan tafel dat je met jouw handen nooit in jouw eigen schaduw zit. Ook heb je maar één schaduw. Om het licht verder gelijkmatig te verdelen heeft Dyson een speciale lens ontwikkeld. Deze is van binnen gezandstraald.

Beschikbaarheid

Na 5 jaar is de Csys eindelijk in Nederland te koop. De bureaulamp met voet of klem gaat ¼549 kosten. De vloerlamp gaat €899 kosten. Prijzen van de CU-Beam varianten zijn nog onbekend.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.