Google heeft Android O officieel onthuld. Google heeft dit gedaan door een ‘developer preview’ beschikbaar te stellen. Dit betekent dat ontwikkelaars alvast met de nieuwe functies in Android O kunnen spelen. Wat mogen we van deze nieuwe versie van het smartphone besturingssysteem verwachten?

Android Oreo

Hoe zal de nieuwe versie van Android gaan heten? Android zette al eens een succesvolle actie op met KitKat. Daarbij werden de wikkels van de chocoladerepen voorzien van Android branding en wedstrijden. Ditmaal lijkt het de beurt te zijn aan Oreo. Of Oreo dezelfde acties op gaat zetten is nog onbekend. Beide merken zijn van andere eigenaren.

Verbeterde accuduur

De accuduur staat wederom hoog op de planning van Google. En wederom pakt Google apps aan die in de achtergrond draaien. Ontwikkelaars krijgen weer nieuwe beperkingen om rekening mee te houden voor wat betreft geheugen- en stroomverbruik. Het aantal momenten waarop apps om data mogen vragen of om locatiegegevens wordt verder ingeperkt.

Verbeterde notificaties

Ook de notificaties worden slimmer ingezet doordat je als gebruiker deze kunt categoriseren. Door dit te doen kun je bepaalde notificaties voorrang geven op anderen.

Swype gebaren

Huawei probeerde het lang, lang geleden al eens populair te maken. De Swype gebaren. Teken je een C op jouw scherm, opent het toestel de agenda. Destijds werd het alles behalve breed gedragen. Nu gaat Google het onderdeel maken van Android en is de kans groot dat we dit binnenkort allemaal gaan doen.

Diepere integratie Google Maps

Google Maps zal dieper geïntegreerd worden in het systeem. Geeft een app een adres weer, kun je dit bekijken in Google Maps door erop te klikken. Dit was al aanwezig in de agendafunctie en komt nu ook in vele andere functies van Android terug.

Copy less

In Android kun je, net als in andere besturingssystemen, gebruik maken van copy/paste acties. Handig om data van de ene app te gebruiken in de andere app. Copy Less is een nieuwe gedachtegang waarbij de data op het scherm slim wordt geanalyseerd.

Stel, je bent bezig om met vrienden een filmavond te plannen bij de bios. Je ziet dat vrijdagavond Sister Act 37 draait. Je schakelt dan over naar WhatsApp en op het moment dat je intikt ‘de film begint’, zal Google meteen de datum en de tijd erachter plakken. Handig (mits het goed gaat).

Wat is een developer preview?

Een developer preview is een versie die nog niet af is. De kans is groot dat deze nog niet alle nieuwe functies bevat. Ook is de kans groot dat er nog vele fouten in zitten. Dat laatste is ook het argument om Android O niet te gaan gebruiken voordat die versie van Android ook echt op de markt komt. Hoe verleidelijk het misschien ook klinkt.

De developer preview van Google is momenteel alleen geschikt voor de volgende toestellen:

Wanneer mag je Android O (8.0) verwachten op jouw smartphone? Google zal rond mei een meer complete versie presenteren. Dit doet Google traditioneel tijdens het Google I/O evenement. Aan het einde van de zomer is Android ) naar verwachting klaar voor distributie naar de smartphone bouwers. Die kiezen dan welke smartphones een upgrade krijgen en wanneer. En als je een smartphone van een operator hebt, gaat die er ook nog eens met een eigen planning tussen zitten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.