Review: APC Performance SurgeArrest PL8VT3-GR

Hoewel je vast goed verzekerd bent, verliest niets zo snel aan waarde als elektronica. Heb je schade aan jouw TV door iets simpels als overspanning, is de kans groot dat je onvoldoende vergoed krijgt om hem één op één te vervangen. Gelukkig zijn er oplossingen voor om zelf jouw elektronica te beschermen. De APC Performance SurgeArrest PL8VT3-GR is één van dé oplossingen die we gebruiken in Het Innovatieve Huis.

Unboxing

APC levert de Performance SurgeArrest PL8VT3-GR compleet met uitgebreide documentatie en extra kabels. Niet onbelangrijk is de meegeleverde COAX kabel. Er zitten namelijk twee vrouwelijke COAX aansluitingen op de stekkerdoos, dus je hebt een COAX kabel met twee mannelijke aansluitingen nodig om deze te kunnen gebruiken. Mooi dat deze er gewoon bij zit.

Bijzonder is de aanwezigheid van een persoonlijk testrapport. Een klein bonnetje met een stempeltje erop. Een stukje handarbeid waarbij een fabrieksmedewerker laat zien wat de testresultaten van precies dit stekkerblok zijn. Ja, zo zou het overal moeten bij dit soort producten.

Design

Qua design is de Performance SurgeArrest PL8VT3-GR niet zo bijzonder als de APC PMF83VT die we eerder hebben getest. Het oogt wat 'gewoontjes'. Toch lijkt er wel degelijk goed te zijn nagedacht over het ontwerp van de stekkerdoos. Zo zitten het gros van de aansluitingen lekker ver van elkaar om ruimte te bieden aan adapters en transformatoren wat het gebruikscomfort verhoogt. Daarnaast zit er een witte kabelklem op die je helpt met een stukje kabelmanagement. Handig!

Iets anders dat opvalt is de verbinding van de stekker met het stekkerblok. Hier zit een speciaal scharnier op dat 180-graden kan draaien. Dit geeft net iets meer gemak in het uitleggen van de kabels. Bovendien zien we ook nog bevestigingsspleten aan de achterkant om het stekkerblok op een wand of onder een bureau te monteren. Handig.

De bescherming

De bescherming begint bij de stopcontacten op de stekkerdoos zelf. APC denkt aan de kleinsten in het gezin en heeft dan ook een veiligheidsklepje ingebouwd. Kinderen kunnen dus niet een enkele spijker in één van de stopcontacten steken. Het stopcontact laat alleen de twee pinnen van een stekker toe.

Qua bescherming krijg je veel meer dan alleen overspanningsbeveiliging op de acht 230V aansluitingen. Overspanning kan zich ook via datalijnen als COAX, UTP/LAN en telefoonkabels verplaatsen. Dit is waar de APC Performance SurgeArrest PL8VT3-GR weet op te vallen. Niet alleen kun je op deze Performance SurgeArrest PL8VT3-GR de stroomlijnen tegen overspanning beveiligen, maar ook één UTP/LAN verbinding, één COAX en twee telefoonlijnen. APC heeft er voor het gemak maar even een telefoonsplitter in gezet. Oké, dan moet je inderdaad wel nog een vaste lijn met een draadje hebben... 😉

Om zeker te zijn dat je de Performance SurgeArrest PL8VT3-GR goed hebt aangesloten, heeft APC een aantal belangrijke status LED's aan de stekkerdoos toegevoegd. De belangrijkste is de LED die bevestigt dat de stekkerdoos op een geaarde leiding aangesloten is. Er is een LED die aangeeft of de stekkerdoos in goede gezondheid is en er is een LED die waarschuwt als je teveel stroom uit de stekkerdoos probeert te trekken. Ook niet onbelangrijk.

Daarnaast is er in het geval van deze stekkerdoos natuurlijk nog de fabriekstest. Op het bijgesloten 'bonnetje' heeft een APC werknemer een testrapport uitgedraaid. In dit kleine testrapport lees je wanneer de stekkerdoos is getest, door wie en wat er allemaal is getest. Opvallend detail, alleen de UTP/LAN verbinding maakt geen deel uit van de test. De test wordt afgesloten met een stempeltje. Al met al, heel netjes.

Het laatste dat belangrijk is voor het functioneren van het systeem, is de opbouw ervan. APC heeft de stekkerdoos zo ontwikkeld, dat deze bij overspanning de fysieke link met jouw apparaten verbreekt. Met andere woorden, er gaat iets kapot. Op die manier wordt voorkomen dat jouw apparaten toch spanning ontvangen. APC gebruikt hiervoor onder anderen een thermische zekering. De stekkerdoos geeft dus haar leven voor jouw apparaten. Een mooie gedachte en.. gedekt door de levenslange garantie. Je krijgt dus gewoon een nieuwe van ze.

Papieren bescherming

Naast al deze elektronische bescherming, is er ook nog zo iets als 'papieren' bescherming. APC heeft namelijk een verzekering op haar stekkerdoos zitten die apparatuur tot €100.000 in waarde vergoed als de stekkerdoos deze niet weet te beschermen. Bovendien zit er levenslange garantie op. Gaat hij kapot, ruilt APC hem gewoon om. Mits je hem niet zelf gesloopt hebt natuurlijk ;-).

Meer dan bescherming

Opvallend is dat APC net iets meer doet dan alleen maar overspanningsbeveiliging leveren. De stekkerdoos doet namelijk ook aan EMI/RFI filtering. Dit is een vorm van elektromagnetische storingen/ruis dat de signaalkwaliteit van bijvoorbeeld de TV negatief kan beïnvloeden. Met andere woorden, de stroomverbindingen zijn 'schoner'. Daar staat tegenover dat dit één van de eerste stekkerblokken is die ik tegenkom die wel volledig compatible is met PLC of wel internet via powerline.

Conclusie APC Performance SurgeArrest PL8VT3-GR

We hebben hier geen lab waarin we enorme spanningen over de stekkerdoos kunnen laten lopen om de werking te testen. Jullie, onze lezers, klikken te weinig op advertenties om dat te kunnen betalen ;-). In onze test hebben we dus alleen kunnen kijken naar hoe APC, onderdeel van het grote Schneider Electric, gebruikers technisch en qua verzekering indekt tegen schade door overspanning en dat lijken ze enorm goed gedaan te hebben. Dit en de fabriekstests geven aan hoe serieus APC de markt neemt en hoe zeker ze zijn van hun product. Dat zit allemaal goed, dus dan blijft de gebruikservaring over. Met een nette, complete levering en stopcontacten met voldoende ruimte voor stekkerblokken valt hier ook niet over te klagen. Dat APC de volle vijf sterren verdient is dan ook niet meer dan logisch.

Beschikbaarheid

De APC Performance SurgeArrest PL8VT3-GR is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Voldoende ruimte tussen stopcontacten
  • Duidelijke signalering van functioneren en problemen
  • Goed nagedacht over kabelgeleiding
  • Mogelijkheid tot ophangen
  • Zeer veel aandacht voor de bescherming van jouw spullen

THE BAD

Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram