Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: APC PMF83VT Surge Protector (Stekkerdoos met overspanningsbeveiliging)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Handige en duidelijke status LED's
  • Handige plaatsing van de stopcontacten
  • Mogelijkheid tot wandmontage
  • Hoog vermogen
  • Voelt zeer stevig aan

THE BAD

  • Mist UTP beveiliging
  • Vreemd gebruik van COAX pluggen

Daar zit je dan met je mooie TV. Vorig jaar gekocht voor €2.000. Dagwaarde na blikseminslag, €600. Succes met zoeken naar een nieuwe. Inderdaad. Niet iedere verzekeraar kijkt naar de vervangingswaarde van de mooie gadgets in jouw huis. Tijd dus om zelf ook een stukje verzekering in te bouwen. Bijvoorbeeld met deze APC PMF83VT Surge Protector die we in ons project van Het Innovatieve Huis gebruiken.

En dat kan bijvoorbeeld met deze stekkerdoos van APC. Eerder al lieten we je kennismaken met enkelvoudige oplossingen tegen overspanningsbeveiliging, maar met de APC PMF83VT Surge Protector haal je meteen een overcomplete stekkerdoos in huis. Een stekkerdoos waarmee je ook Coax en een LAN verbinding kunt veiligstellen. Ook die verbindingen zijn van metaal en geleiden elektriciteit. Het achterdeurtje voor inslaande bliksem ;-).

Unboxing

In de verpakking vinden we de stekkerdoos in combinatie met een handleiding. Meer hebben we niet nodig. Check het filmpje voor de unboxing en onze eerste reactie op de stekkerdoos.

Hoewel APC ook variaties in het assortiment heeft waarbij je voor alle datalijnen een kabeltje krijgt meegeleverd, is dit bij deze niet het geval. En dat is jammer. De COAX aansluitingen op deze stekkerdoos zijn beiden vrouwelijk. Je moet dus één kabeltje maken met twee mannelijke aansluitingen om deze te kunnen gebruiken. Met standaard kabels kom je er dus niet… In het filmpje benoem ik de aanwezigheid van UTP aansluitingen voor een netwerkkabel, maar dat klopt niet. Het symbooltje staat er wel, maar het zijn telefoonaansluitingen.

Design

Er zijn vele stekkerdozen met overspanningsbeveiliging. Voor we in gaan op de techniek, kijken we eerst naar het design van deze APC PMF83VT Surge Protector stekkerdoos. Daar heeft APC ook duidelijk wat uurtjes in gestoken.

Dit beging met de stopcontacten in deze stekkerdoos. Daarvan zitten er twee dicht bij elkaar terwijl de onderlinge afstand van de rest groter is. Zo kun je een beetje handig met adapters omgaan zonder dat je meteen een nog veel grotere stekkerdoos nodig hebt. Handig

Ook het feit dat de helft van de stopcontacten op een compleet andere hoek is gezet heeft weer te maken met de enorme ladingen adapters die we doorgaans voor onze apparatuur gebruiken. APC heeft dan ook duidelijk gekeken naar het moderne huishouden.

Het snoer van de APC PMF83VT Surge Protector stekkerdoos kan aan de onderkant naar links of naar rechts worden geleidt. Zo kun je de stekkerdoos net wat strakker neerleggen. Ook is het mogelijk om de stekkerdoos op de wand te monteren met behulp van twee montage-ogen. Let wel op dat deze nogal smal zijn waardoor te grote schroefkoppen er niet goed in passen. Eerst dus even kijken welke schroefkop grip goed in het sleufje blijft hangen voor je met de klus begint.

Wat we ook nog zien zijn COAX- en telefoonaansluitingen. Van beiden is een setje aanwezig. Dit zijn aansluitingen om kabels door te verbinden.

Aansluitingen

En laten we daar meteen even op inzoomen. Er is namelijk iets bijzonders mee aan de hand. Ten eerst ede COAX. Twee vrouwelijke aansluitingen. Je moet dus een kabel in handen zien te krijgen met twee mannelijke aansluitingen om deze te kunnen gebruiken. Of zelf zo’n kabel maken. Dat laatste is wellicht de weg van de minste weerstand. In onze testen met digitale televisie ondervonden we geen nadelen door de filtering op deze poort.

De tweede set aansluitingen is zowaar voor de vaste telefonie. Geen UTP zoals we in het filmpje benoemde. Dit is wel een gemiste kans. Zeker gezien het netwerk icoontje er wel onder staat. In deze tijd zouden we UTP een logischer aansluiting gevonden hebben.

We vinden in totaal acht reguliere stopcontacten op deze stekkerdoos. Allemaal keurig geaard en voorzien van kinderbeveiliging. Door de afstand tussen de stopcontacten te wisselen, is er ruimte genoeg voor grotere transformatoren. Door de grotere ruimte hebben ze dus ook meer ruimte om te koelen en dat is weer een veilig idee.

Veiligheid

Je koopt deze stekkerdoos natuurlijk om jouw dure apparaten te beveiligen. De bovenste status LED geeft aan of de beveiliging naar behoren werkt op de APC PMF83VT Surge Protector. De tweede LED geeft aan of je teveel stroom over de stekkerdoos probeert te trekken. Licht deze op, moet je net zo lang apparaten verwijderen tot deze weer uit is. Het moet wel heel gek lopen wil je tegen dit probleem aanlopen. De stekkerdoos kan namelijk 2300 Watts aan. De derde LED geeft simpelweg aan of de aarding op orde is. Dit heeft de stekkerdoos nodig om haar werk goed te kunnen doen. Daarnaast is de kans groot dat aangesloten apparaten ook baat hebben bij goede aarding.

Het verbeteren van de veiligheid van aangesloten apparaten begint bij het wegfilteren van ruis op de stroomverbinding. Hierdoor heeft deze stekkerdoos EMI/RFI filters aan boord. Dit soort ruis kan invloed hebben op de gebruikskwaliteit van de producten die je hebt aangesloten.

En dan is er nog een systeem voor de echte klappen. De APC PMF83VT Surge Protector stekkerdoos kan stroompieken tot 6.000 volt weerstaan. Het blok bevat verschillende veiligheidslagen om stroompieken te kunnen weerstaan. Een aantal daarvan zijn relatief zacht en gaat niet fysiek kapot. Dit is de reden dat er een reset knop op het stekkerblok zit. Daarmee zijn deze beveiligingen weer op de been te helpen. Bij zwaardere klappen, zal het blok fysiek schade oplopen doordat de fysieke verbinding tussen het blok en de aangesloten apparaten zal worden vernietigd. De APC PMF83VT Surge Protector stekkerdoos is dan kapot, maar jouw apparaten blijven heel.

En dan is er nog de ‘papieren’ veiligheid. Ik noemde die mogelijkheid al in het filmpje. Hij staat dan wel niet op de doos, maar APC garandeert me dat hij ook van toepassing is op dit product. Ook APC verzekert namelijk de elektronica die je op deze stekkerdoos aansluit. Met een maximale waarde van €100.000. Genoeg dus en deze verzekering loopt net zo levenslang als de garantie op de stekkerdoos.

Gebruiksgemak

Wij gebruiken de APC PMF83VT Surge Protector stekkerdoos als de basis van de stroomvoorziening van onze multimedia apparaten. Er zijn diverse consoles op aangesloten, maar ook redelijk zware speakers en een TV. Door de ruimte tussen de stopcontacten is dit allemaal totaal geen probleem. Alles kan zonder moeite worden aangesloten. Ook waar ik meerdere adapterblokken erop moet prikken. Daar is goed over nagedacht.

Ook de status LED’s blijken erg nuttig. Het is geen discussiepunt of de boek goed is aangesloten. Dat kan ik zien. Bovendien is het ook handig dat het blok kan aangeven wanneer je het aan het overbelasten bent. Al is dat met de LCD TV’s van tegenwoordig eigenlijk niet meer van toepassing.

Toch zijn er ook een paar puntjes van kritiek. Het gebruik van twee dezelfde COAX aansluitingen is niet heel handig in Nederland. Het is prima bruikbaar, maar in veel gevallen zal je zelf even een kabeltje moeten maken met twee mannelijke aansluitingen om dit werkend te krijgen. De telefoonaansluitingen zijn in deze tijd niet heel relevant meer terwijl ik een UTP aansluiting echt mis. Hier is dus wat ruimte voor verbetering.

Conclusie APC PMF83VT Surge Protector stekkerdoos

Mooi, slim en veilig. Dat zijn een beetje de kernwoorden van de APC PMF83VT Surge Protector stekkerdoos. Hoewel de kritiek mogen hebben op de datalijnen, zit de rest van het apparaat briljant in elkaar en kunnen we eigenlijk ieder huishouden aanraden om serieus met dit soort producten aan de slag te gaan.

Beschikbaarheid

De APC PMF83VT Surge Protector stekkerdoos is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Eén reactie

  1. Inmiddels heb ik een APC stekblok gekocht. Ik dacht slim te zijn en de coax beveiliging bij het inkomend CAI punt te zetten en zodoende ook de internet verbinding te beveiligen. Op de een of ander manier krijg ik dit niet werkend. Iemand een idee waar dit door veroorzaakt wordt? Komt dit door de filtering? of doordat de connectie niet bi-directioneel werkt?

    Tussen de versterker en de TV gaat het namelijk wel , het TV signaal komt dan gewoon door. Alleen loopt de TV nog steeds gevaar aangezien deze middels een vaste verbinding naar de router loopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.