Review: Teufel Mute (Hoofdtelefoon met actieve ruisonderdrukking)

Bij high-end hoofdtelefoons is actieve ruisonderdrukking dit jaar toch wel een beetje de norm, maar het is een stukje techniek dat niet heel goedkoop is. Met de Teufel Mute komt de Duitse luidsprekerbouwer met een alternatief.

Teufel combineert namelijk een analoge hoofdtelefoon met de techniek die nodig is voor actieve ruisonderdrukking. Door bluetooth, herlaadbare accu’s en een berg andere techniek weg te laten, kan het merk tegen een lage prijs toch een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking afleveren.

Unboxing

In de Unboxing zien we een mooie, complete levering. Één van de oorschelpen is er al af zodat je meteen ziet hoe en waar je de batterij moet plaatsen. Alle onderdelen zitten netjes in een losse etui in de hardschalen opbergtas. Je krijgt zelfs een vliegtuigadapter bij de hoofdtelefoon.

Design

Qua design is de Mute geen hoogvlieger. Het geheel doet echt een beetje neutraal aan. Voor een een budgetvriendelijke hoofdtelefoon is dat echt een prima afweging van Teufel. De materialen die zijn gekozen, zijn ook duidelijk gekozen op stevigheid. Zo kunnen we de hoofdband echt ver strekken zonder dat deze knapt, wat toch onze eerste kwaliteitstest is. Je ziet het resultaat in de Unboxing Review video hierboven.

Tas

Je krijgt bij de Teufel Mute ook een hardschalen tasje om de Mute in op te bergen. Dit geeft de Mute voldoende bescherming om bijvoorbeeld onderin een boekentas te zitten. Een handige etui in de klep geeft je alle ruimte om accessoires op te bergen. Simpel en heel effectief, maar vooral netjes afgewerkt.

Draagcomfort

Om het draagcomfort te vergroten heeft Teufel de hoofdband van een soort kunstleder voorzien dat echt heel zacht is. Het kussentje dat erin zit heeft ook een prima weerstand. De oorschelpen zijn over-ear modellen. Ook deze zijn voorzien van zachte kussens die behoorlijk goed afsluiten.

Met het gebruik van een enkele batterij aan één kant loop je heet risico dat de hoofdtelefoon qua gewicht niet in balans is en daardoor aan één kant van het hoofd zwaarder aanvoelt. Mogelijk heeft Teufel de elektronica meer naar de andere oorschelp verplaatst, want je merkt qua gevoel niet waar de batterij zit.

Geluidservaring

Teufel heeft de Mute uitgerust met 40mm Mylar drivers in beide oorschelpen. Dit levert voldoende volume op om goed van de muziek te kunnen genieten. Het geluid zelf is het typische Teufel geluid, dus een beetje zwaarder in de bass. Voor liefhebbers van moderne muziek is dit erg prettig. Een audiofiel zou hier wellicht wat minder blij mee zijn.

Actieve Ruisonderdrukking (ACN)

En dan de ACN, Active Noise Control. Teufel gebruikt een batterij om deze van stroom te voorzien. Op een enkele AAA batterij moet de ACN zo’n 40 uur werken. Het systeem werkt met tegengeluid. Dus de microfoons van de hoofdtelefoon meten de ruis buiten en de hoofdtelefoon zal tegengeluid door de muziek mixen om dit tegen te gaan.

Dit werkt natuurlijk alleen maar voor het geluid dat de oren oppikken. Hoe lager de tonen buiten je, hoe groter de kans dat je door jouw lichaam heen resoneren en je ze zo toch hoort. Een goed voorbeeld is vliegen met deze techniek. Je hoort niet de baby’s die huilen, de stewardess die je een drankje aanbiedt en het fluiten van de wind lans de vleugels. Je hoort wel nog een deel van het zware motorgeluid dat door jouw lichaam heen de oren bereikt.

Binnen deze omstandigheden heb ik de ACN onder anderen afgezet tegen die van de Plantronics Backbeat Pro 2. De prestaties van de ACN zijn nagenoeg gelijk. Ik merk dat de Teufel Mute wel iets meer geluid doorlaat, maar het verschil is verwaarloosbaar terwijl het verschik in kostprijs tussen de twee enorm is. Laten we daarbij niet vergeten dat de Plantronics op technisch gebied wat meer te bieden heeft en zich ook echt op een ander prijssegment richt. Hoe dan ook, de Teufel Mute presteert naar verhouding dus echt prima.

Conclusie Teufel Mute

Met de Teufel Mute in het Berlijnse merk er prima in geslaagd om relatief goedkoop het plezier van een hoofdtelefoon met ACN aan te bieden. Kijken we naar wat de hoofdtelefoon kost, krijg je er nog een aardig stukje design en vooral een berg stevigheid voor terug.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Prima geluid
  • ACN werkt naar behoren
  • Prima batterijduur
  • Stevige hoofdtelefoon

THE BAD

Eén reactie

  1. Zeer goede koptelefoon voor de prijs. Ik heb deze al bijna een jaar ofzo. Was toen nog wel 180 euro geloof ik. Tegenwoordig heb je daarvoor de bluetooth versie. Zou het wel interessant vinden wanneer jullie die ook eens onder de loep zouden nemen. Ben benieuwd naar de verschillen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.