Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Plantronics BackBeat Pro 2 Special Edition met 5 sterren.

The Good
  • Goed gebalanceerd geluid bij muziek
  • Prima in hoog en laag bij films
  • Actieve ruisonderdrukking werkt echt super
  • Zeer veel aandacht voor de vormgeving
The Bad
  • Bij een 'complete' oplossing voor zakelijke gebruikers verwachten we natuurlijk ook een vliegtuigplugje.


Enkele weken geleden vertrokken we met Huawei naar China. Het eerste wat in me opkwam was dat ik geen zin had in vele vlieguren met een berg lawaai om me heen. Plantronics bood me aan om de BackBeat Pro 2 Special Edition eens uit te proberen. En dat bleek een life saver.

Unboxing

We ontvingen van Plantronics de Special Edition van de Back Beat Pro 2. Die versie is net iets luxer afgewerkt met NFC voor een snelle koppeling met non-Android toestellen en net wat meer accessoires voor op reis. Het enige dat in deze editie ontbreekt is een speciale plug voor in het vliegtuig. Gelukkig delen ze die bij de KLM netjes uit, maar bij China Airways op de terugvlucht was ik blij dat ik die van de KLM niet heb teruggegeven ;-).

Design

Deze tweede editie van de BackBeat Pro is even wennen. Echt even wennen. De BackBeat serie bestond vooralsnog vooral uit headsets die een zeer stoer en techie karakter meekregen. Met de BackBeat Pro 2 Special Edition voelt het alsof Plantronics haar strategie compleet heeft gewijzigd. Weg is de stoere uitstraling en daarvoor terug zien we een verfijnd design met een duidelijk zakelijke uitstraling. En een prachtig materiaalgebruik. Waar fabrikanten doorgaans een beperkte set materialen gebruiken voor het uiterlijk, komen we in de BackBeat Pro 2 Special Edition echt van alles tegen. Vrij spel voor de designer dus!

Laten we beginnen met de hoofdband. Geen schreeuwerig logo, maar een prachtig stukje grijs leder. Maar alleen aan de bovenkant. Aan de onderkant van de hoofdband vinden we een nylon mesh. Dat is zachter en ademt beter. Er zit wel een labeltje aan met het nieuwe PLT logo, maar dat valt eigenlijk niet op. Bovendien staat het oude Plantronics logo eronder. Een beetje dubbelop dus.

De hoofdband is in hoogte verstelbaar. Met een soort van equalizer print op het staal kun je onthouden wat jouw maat is. Leuke verandering en prima te gebruiken.

Dan komen we bij de oorschelpen. Ook hier een soort van grijs leder die de oorkussens omhult. Er is duidelijk een vorm van memory foam gebruikt om te zorgen dat hij fijn zit bij lang gebruik. Bovendien sluit dit goed af en dat is de eerste vorm van isolatie van de buitenwereld. In de oorschelpen staat duidelijk aan welke kant ze moeten zitten. Leuk stukje design en gewoon heel erg handig.

De oorschelpen zelf lijken te zijn afgewerkt met een stukje hout fineer. Grijs eiken als ik me niet vergis. Erg in op dit moment in de interieurbouw. De rechter oorschelp is blanco en bevat alleen het logo.

De linker bevat alle muziekbediening. Van volume tot het wisselen van tracks. De ring om het hout heen regelt het volume. Achter het hout zit ook de NFC tag om met de Plantronics BackBeat Pro 2 Special Edition te kunnen verbinden.

In de linker oorschelp zitten wel de aansluitingen voor alle draden. Stroom en 3,5mm voor audio wanneer je geen gebruik kunt maken van Bluetooth. Ook zit daar de power/bleutooth knop en een mute knop voor de microfoon. Je kunt deze hoofdtelefoon immers ook als headset gebruiken.

De rechter oorschelp bevat nog een multifunctionele schuif. Daarmee is de ruisonderdrukking aan te zetten, maar ook een passthrough. Dan komt al het geluid van buiten via de microfoons naar binnen zodat je gewoon kunt luisteren naar de stewardess zonder de BackBeat Pro 2 Special Edition af te zetten. Oké, het komt nog steeds asociaal over en afzetten is niet heel veel meer moeite.

Daarover gesproken, de BackBeat Pro 2 Special Edition merkt het wanneer je hem afzet en pauzeert de muziek dan. Netjes!

Specs

En dan de specs. In de BackBeat Pro 2 Special Edition zitten 40mm dynamische drivers. Deze moeten het gehele geluidsbeeld produceren. Er is ondersteuning voor Bluetooth 4.0 met alle standaard protocollen. Opvallend genoeg ontbreekt het aan aptX ondersteuning, al is dat onder bluetooth 4.0 niet heel relevant meer. Daar staat tegenover dat de headset hoge resolutie audio gewoon kan afspelen.

Actieve ruisonderdrukking

Één van dé highlights van de Plantronics BackBeat Pro 2 Special Edition is de actieve ruisonderdrukking. Met behulp van microfoons in de oorschelp produceren de drivers tegengeluid door de muziek heen om zo lawaai van buitenaf te onderdrukken. Zo kun je huilende babies in een vliegtuig niet meer horen, maar de resonerende geluiden van het vliegtuig die door jouw lichaam heen klinken wel. In het vliegtuig gok ik dat je hierdoor 70% van het lawaai kwijt bent. In een trein, waar jouw lichaam minder in resoneert, raak je wel weer vrijwel het hele omgevingsgeluid kwijt. Het werkt dus zeer goed.

Een bijkomend voordeel is dat de ruisonderdrukking ook gewoon aangezet kan worden zonder muziek te luisteren. Zo heb ik tijdens de vluchten vele uren goed kunnen slapen doordat ik simpel weg veel minder lawaai op mijn oren had. En met twee vluchten van ruim 11 uur is dat best lekker.

Daarnaast is er dus ook nog de mogelijkheid om geluid juist van buitenaf naar binnen te laten komen. Zo hoef je hem niet af te zetten. Echter is het omzetten van de schakelaar al een dusdanig grote handeling met de arm, dat je de Plantronics BackBeat Pro 2 Special Edition met hetzelfde gemak gewoon afzet. Dit ziet er ook nog wat vriendelijker uit wanneer iemand met je praat. Bovendien hoor je het geluid anders alleen maar uit de richting van de microfoon en dat is ook wel weer een beperking. Ik kan me voorstellen dat dit hierdoor als een zinloze feature klinkt.

Plantronics BackBeat Pro 2 Special Edition

 

Geluidskwaliteit

Wanneer je muziek draait, krijg je van de Plantronics BackBeat Pro 2 Special Edition een prima gebalanceerd geluid. Voldoende laag, voldoende hoog. Eigenlijk maakt het muziekgenre niet zo gek veel uit voor deze hoofdtelefoon.

Tijdens films, die ik ook volop heb gekeken, merkte ik dat de Plantronics BackBeat Pro 2 Special Edition ook in staat was om zeer laag te gaan in het geluid. Hoewel je het geluid niet voelt zoals bij gebruik van een subwoofer thuis, klinken ontploffingen toch wel zeer realistisch.

Conclusie Plantronics BackBeat Pro 2 Special Edition

De Plantronics BackBeat Pro 2 Special Edition ging een week lang mee op een trip door China. Een gecombineerde 24 uur vliegtijd en dan nog heel wat tijd in busjes en hotelkamers. Tijdens frisheid en totale vermoeidheid. De Plantronics BackBeat Pro 2 Special Edition en ik hebben heel wat tijd doorgebracht en ik kan zeggen dat ik in dit geval geen andere hoofdtelefoon mee had willen nemen. Het draagcomfort ligt gewoon zeer hoog, het geluid is goed en tijdens het vliegen kon ik er ook gewoon mee slapen. Heerlijk!

Beschikbaarheid

De Plantronics BackBeat Pro 2 Special Edition ligt nu in de winkel en is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.