Review: illy X1 anniversary edition

Koffie, het zwarte goud. Voor veel mensen een eerste levensbehoefte. Van illy kregen wij hun nieuwe pronkstuk toegestuurd: de illy X1 Anniversary edition. Voldoet deze prachtige machine aan deze behoefte? Je leest het hier en vandaag in de onderstaande review van GadgetGear.

Unboxing:

In de onderstaande video kan je zien hoe de X1 aangeleverd wordt. Het feest van de Anniversary begint al bij de unboxing, want het geheel is zeer chique verpakt inclusief een stoffen tas om de machine zelf. Ook zijn er diverse koffie capsules aanwezig om direct te kunnen gaan proeven. illy was ook zo aardig om ons te voorzien van een aantal extra capsules en zelfs koffiekopjes .

De machine:

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de illy X1 Anniversary edition is een beauty! Het retro design is een ware lust voor het oog en de trots van iedere keuken. De machine die ik heb mogen ontvangen is Ferrari rood en die kleur staat hem goed. Alles klopt aan het design, van de glaasjes voor de lampjes, de tuimelschakelaartjes tot aan de chromen accenten aan toe. De koffiemachine voelt robuust en sterk doordat het volledig is opgebouwd uit metaal. Wat is het een plaatje om te zien. Design kun je zeker wel aan Italianen overlaten, dat is wederom meer dan duidelijk. De X1 is beschikbaar in meerdere kleuren als het rood misschien iets te heftig voor je is. Zo is deze er ook in het beige, zwart en chrome. Het waterreservoir is een liter groot en dit is genoeg voor ongeveer 10 kopjes koffie. Onderaan zit een vrij grote lekbak waar dammetjes ingebouwd zitten, tegen het bekende klotsen tijdens het verschonen. Het is een compacte machine die 26x25x33cm is. Daarom is deze uitermate geschikt voor plaatsing op het aanrecht. Let er wel even op dat het waterreservoir aan de achterkant zit en dat deze er alleen recht naar achteren uitgetrokken kan worden.

De koffie:

De illy X1 maakt gebruikt van Iperespresso koffie capsules. De capsules worden in de filterdrager gestopt (past op één wijze) en vervolgens vastgemaakt aan de machine net als een conventionele espressomachine. Door de capsules wordt vervolgens het hete water geperst, waarna het onder uit de capsule in je kopje terecht komt. Er zijn uiteraard diverse smaken beschikbaar, als espresso of als filterkoffie. Het systeem werkt erg netjes en er komt elke keer een perfecte koffie uit. Ook kan je door het filtersysteem nauwelijks knoeien, wat voor mij wel erg handig is. Er zijn verschillende soorten capsules. Espresso capsules, filterkoffie en de lungo varianten. Deze soorten zijn weer onderverdeeld in de verschillende smaken. Wij hadden de beschikking over de dark en medium roast, de lungo, decafé en de filterkoffie. Over deze smaken kunnen we niets anders dan kort zijn: ze zijn zonder uitzondering heerlijk. De volle smaak van de dark roast, de mooie ronde smaak van de medium waren wat mij betreft de toppers. En de geur die zich door het huis verspreid is werkelijk fantastisch. Je leest het al veel superlatieven, maar goed we hebben het dan ook over koffie. En niet zo maar koffie, we hadden ineens veel vaker familieleden rond koffietijd op de stoep staan.

De capsules zijn iets duurder dan de andere bekende systemen, dit kan natuurlijk als een nadeel gezien worden. Dit is niet het geval, de andere systemen mogen qua smaak wat mij betreft niet eens in de schaduw staan van dit zwarte goud. Het enige capsule systeem welke enigszins in de buurt kan komen is de Nespresso, maar voor het prijsverschil van de capsules zou ik altijd voor de X1 gaan.

Bediening:

Door de aanwezigheid van maar drie knoppen is de bediening van het apparaat een fluitje van een cent. Zodra je de X1 aanzet zie je de naald van de vintage thermometer oplopen. Zodra het water op bedrijfstemperatuur is hoor je een geluidstoon. Daarna heb je eigenlijk twee keuzes, de tweede tuimelschakelaar omhoog voor filter, of naar beneden voor een espresso of lungo. Ondertussen heb je de capsule ingeladen in de filterdrager en vast geklikt. De machine is standaard ingesteld om 25 ml espresso en 220 ml filterkoffie te zetten. De standaard instellingen kan je op basis van jouw behoefte aanpassen. Het mogelijk om melk op te schuimen voor een heerlijke cappuccino. Daarvoor druk je de derde schakelaar naar beneden, de naald van de thermometer begint bijna direct op te lopen richting de afbeelding van een stoomwolkje. Eenmaal daar aanbeland geeft de machine wederom een geluidsignaal. Daarna is het een kwestie van het stoompijpje in het (metalen) melkkannetje te doen en de knop zo een 25 seconden naar beneden te houden. Dan is de heerlijke toevoeging voor de nu perfect op temperatuur zijnde espresso klaar. Als we dan toch iets moeten aanwijzen wat minder handig is, dan is dit de plaatsing van dit stoompijpje. Door de compacte maten van de machine is voelt het soms niet helemaal handig aan om het kannetje te plaatsen. Eventueel is het nog mogelijk om met de derde schakelaar door deze omhoog te duwen heet water voor thee te zetten. Eerlijkheid gebied me te zeggen dat we hiervoor de waterkoker gebruiken. Al met al dus weinig knopjes en instellingen om mee te fröbelen, maar waarom zou je met iets knoeien wat de perfectie al bijna benaderd.

Conclusie.

Al het bovenstaande zal je al doen vermoeden wat de conclusie is. Deze machine met bijbehorende koffie is fantastisch. Alles wat koffie drinken lekker maakt is verenigd in deze machine. De (iets) hogere kosten van de capsules vallen wat mij betreft in het niet ten opzichte van de geneugten die je er voor terugkrijgt. Koffie voor tussendoor, of een uitgebreide ontbijtsessie met heerlijke cappuccino de X1 Anniversary voorziet in al deze heerlijke behoeftes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bas beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Lekker
  • Snel
  • Mooi
  • Lekker!

THE BAD

  • Plaatsing stoompijpje
Bas

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram