GadgetGear.nl

Noorwegen stopt met analoge radio

De enige manier om een overstap op iets beters te pushen is soms simpelweg de oude manier onmogelijk te maken. Noorwegen is het eerste land ter wereld waar het uitzenden van analoge radio aan banden wordt gelegd.

Nu steeds meer mensen via internet of DAB+ naar de radio luisteren, is er steeds minder behoefte aan AM/FM uitzendingen. Vanmorgen zijn de eerste zenders al uit de lucht gegaan. De laatste zenders gaan eind dit jaar offline. Noorwegen kan deze stap nu al maken doordat Noorwegen sinds 1995 al digitale radiozenders in de lucht heeft. Toen nog in DAB formaat.

In Nederland is men pas in 2004 begonnen met digitale radio. Daarbij heeft Nederland meteen voor de opvolger DAB+ gekozen. Ondanks dat er veel commercials op de radio zijn om een voetstap op DAB+ te stimuleren, zijn er hier nog heel veel AM/FM radio’s in gebruik. Maar wie weet is dat over 9 jaar niet meer het geval en kunnen ook wij afscheid nemen van de analoge zendtechniek.

Reageren

Arjan Olsder

Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.