Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

538 Classic en andere Talpa zenders op lagere kwaliteit op DAB+

Binnenkort komt een nieuw deel van het DAB+ spectrum vrij waarop radiozenders hebben mogen bieden. Opvallend is de strategie van Talpa, eigenaar van 538, Radio 10 en andere zenders. Die gaan in lagere kwaliteit de lucht in.

Vanaf juni is het spectrum van kanaal 9C beschikbaar voor DAB+ radio’s. Hoewel menig Nederlander thuis inmiddels via internet naar radio luistert, gaat de kwaliteit van radio in de auto met DAB+ enorm omhoog… mits er DAB+ ontvangst is ingebouwd.

Met kanaal 9C komt er een enorme hoeveelheid bandbreedte bij waar radiozenders op mochten bieden. Zoals verwacht waren het vooral de grote mediahuizen die bandbreedte wisten in te kopen. Het gros van de capaciteit ging naar Talpa Network en DPG Media.

Vrijwel alle radiozenders streamen over DAB+ in 96kbps zodat luisteraars van optimale kwaliteit kunnen genieten.

Maar ‘ons bin zuunig’ bij Talpa. Om meer radiozenders op de beschikbare bandbreedte kwijt te kunnen, gaan al die themazenders van Talpa op een lagere kwaliteit uitzenden. Alle Talpa zenders gaan tussen de 64kbps (Vintage Veronica en Sky Radio Nice & easy) en 80kbps (538 Classic en Radio 10 80’s) zitten. Daar het om themazenders met een kleinere doelgroep gaat, geen heel rare overweging.

Overigens is dit nieuws niet heel dramatisch. 96kbps wordt gezien als MP3 kwaliteit, al kan de kwaliteit van MP3 anno 2022 veel hoger liggen. Met 80kbps zal 538 niet veel slechter klinken dan zenders als Kink en Q-Music die wel op 96kbps gaan uitzenden. 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.