Dit is de Nintendo Switch, vanaf 3 maart in de winkel

Maanden geleden wisten we het al, de Nintendo Switch ligt vanaf 3 maart in de winkel. Partner Nvidia sprak haar mond voorbij in haar persbericht over de chipset van de console. Zojuist presenteerde Nintendo in Japan alle details over de console die Nintendo weleens terug op de kaart zou kunnen zetten.

Underpowered? So what!?

Het is geen geheim dat het qua hardware en games al jaren niet zo heel goed gaat met Nintendo. Het bedrijf heeft vooral te leiden onder de populariteit van mobile games en de lage prijzen ervan terwijl het zelf premium games blijft produceren. Bovendien werden de laatste twee generaties consoles vergelijken met de Xbox en Playstation varianten waardoor ze veelal werden afgeserveerd als niet krachtig genoeg. Terwijl het bij de consoles iedere keer ging om de creativiteit van Nintendo en de impact daarvan op de gameplay ervaring.

Met de Nintendo Switch houdt Nintendo opnieuw vast aan die formule, maar radicaler dan ooit. Ook nu krijg je geen hardware die de PS4 Pro of Xbox One S zal passeren, maar de creativiteit waarop Nintendo met de hardware omgaat maakt het verschil. Meer dan ooit en dat zou ook weleens het verschil voor het bedrijf kunnen worden. De stap die Nintendo maakt is niet te vergelijken met de stap van de Wii naar de Wii U, maar met de stap van de GameCube naar de Wii. Een enorme verandering van de hardware.

Nintendo kende altijd twee console reeksen. De console voor in de huiskamer (begonnen met de NES) en de handheld (begonnen met de Game Boy). Hoewel je met de Wii U al een controller met een scherm erin kreeg, kon die nog niet naar buiten. De Switch kan dit wel en is eigenlijk een hybride console geworden. Een console die een verschil kan maken in het misschien wat saaie landschap.

De Switch Hardware

Wanneer je de Nintendo Switch in huis haalt, krijg je een linker en rechter JoyCon controller. Je krijgt een Joy-Con houder en twee Joy-Con polsbandjes. Je weet wel, die polsbandjes die Nintendo op de markt bracht omdat kinderen massaal Wii U controllers door LCD schermen gooiden. Je krijgt ook een Nintendo Switch houder, een HDMI kabel en een voeding.

Er komen twee standaard uitvoeringen van de Nintendo Switch. Een grijze uitvoering (die we in de teaser video’s hebben gezien) en een rood-blauwe uitvoering. Daarbij krijgen beide kanten van de Joy-Con controller een andere kleur. Buitenshuis kun je de Nintendo Switch opladen met een USB-C adapter. Dezelfde adapter die bij moderne non-iOS smartphones zit.

De Nintendo Switch kan dus op de TV worden aangesloten, maar ook worden meegenomen voor onderweg. De console bevat een 6,2 inch display waarop je dan verder kunt gamen. Door hem op een tafeltje te zetten en de Joy-Con controller in de hand te nemen of door de twee helften van de Joy-Con aan de zijkanten van de Switch te monteren zodat je meer een hand-held ervaring krijgt. Het scherm is, net als bij de Wii U, een touchscreen wat in een aantal games weer specifieke gameplaymogelijkheden zal bieden. Nintendo verwacht dat de accuduur op zo’n zes uur zal liggen. Dit kan op basis van de game wel flink teruglopen. Zo verlaagt Zelda Breath of the Wild de accuduur met de helft.

Nog iets  opvallends, Nintendo is weer afgestapt van het CD formaat. Terug naar cartridges. Nouja, geheugenkaarten is wat we ze nu noemen. Met hele mooie, lange doosjes.

De Joy-Con en Pro Controller in detail

De Joy-Con is een bijzondere controller geworden. Niet alleen omdat deze gesplitst kan worden. Er zit ook een NFC sensor in zodat gamers hun Amiibo in games kunnen gebruiken.

Daarnaast zit er een infrarood bewegingscamera in die afstand, vorm en bewegingen van andere objecten kan herkennen. Bijvoorbeeld de hand van de gamer. Iets dat ongetwijfeld weer tot een bijzondere gameplay ervaring zal leiden. De Joy-Con kan zelfs de vorm van de hand bepalen. Trilsensoren zorgen voor een uitgebreide force feedback ervaring waarbij de Nintendo Switch de trillingen in niveaus kan aanpassen om zo realistisch mogelijk te zijn.

Switch LAN Parties

Het is mogelijk om een LAN party met de Nintendo Switch te organiseren. Er kunnen tot acht systemen lokaal aan elkaar worden gekoppeld. Door het eigen display hoeft er natuurlijk geen TV in de buurt te zijn. Er komt ook een begeleidende app waarmee je onderweg kunt chatten met andere Switch gamers en afspraken kunt maken om samen te gamen. Die dienst zal pas rond de herfst beschikbaar komen en, net als bij de andere consoles, moet je betalen om de dienst te gebruiken. Er zit wel een gratis proefperiode op.

Games

Natuurlijk komt Nindendo met een enorme lijst aan first-party games voor de Switch, maar ook Activision, EA, Take 2, Ubisoft en vele andere ontwikkelaars hebben aangegeven games voor de Switch uit te gaan brengen. Denk aan titels als FIFA, The Elder Scrolls en NBA 2K. Ook leuk, er zit geen regiobeperking op de Switch. Games importeren is dus geen enkel probleem.

Van Nintendo mogen we The Legend of Zelda: Breath bij de lancering al verwachten. Daarnaast komt er een limited edition van de game met een CD en andere goodies. 1-2-Switch is dé game die de multiplayer fun van de Switch moet demonstreren. Gewoon een lekkere party game die ongetwijfeld een must-have is. ARMS combineert de werelden van de vecht- en schietsport in een compleet nieuwe vechtsport met uitrekbare armen. Mario Kart 8 Deluxe is een upgrade van de versie die op de Wii U verkrijgbaar is. Met een serie nieuwe DLC circuits en personages. Splatoon 2 belooft weer een enorme kindvriendelijke shooter neer te zetten terwijl Super Mario Odyssey onze loodgieter voor het eerst in een open wereld neerzet. En snipperclips lijkt opnieuw een titel die vooral de multiplayer fun van de console moet onderstrepen.

Verwachtingen

De verwachtingen zijn hooggespannen rondom de Switch. Inderdaad gaat Nintendo wederom niet voor de snelste hardware. Dat mogen we ook niet verwachten op het kleine formaat van deze console. Wel komt Nintendo weer met een berg aan sensoren en andere innovaties die creatieve gameplay onderstrepen. Wij verwachten dan ook dat de Nintendo Switch weer een must-have console voor het hele gezin gaat worden. Wij hebben er in ieder geval weer zin in.

Beschikbaarheid

De Nintendo Switch zal dus op 3 maart in de Nederlandse winkelschappen liggen. De prijs is nog niet bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events

Er zijn momenteel geen aanstaande evenementen.