Alles over de Nintendo Switch, presentatie en release

Deze week schreef onze Jeroen al over de onthulling van de Nintendo Switch. Dé nieuwe console van Nintendo die console gaming en gaming on the go weet te combineren. Mede dankzij de Tegra technologie van Nvidia. Voor iedereen die interesse heeft in de Nintendo Switch zal 13 januari 2017 een belangrijke dag zijn.

Die dag zal de Nintendo Switch gepresenteerd worden in thuisland Japan. Nintendo zal dan alle details over de Nintendo Switch bekendmaken. Overigens bevatte de presentatievideo al aardig wat hints waar je verderop in dit verhaal meer over leest.

Nintendo zal de presentatie van de Nintendo Switch live streamen vanuit Japan. Meteen na de presentatie zal Nintendo ook starten met sampling events. Simpel gezegd, Nintendo zorgt ervoor dat de media en ook gamers zo snel mogelijk het systeem in de hand kunnen houden. Naar verwachting zal Nintendo tijdens het event redelijk precies aan kunnen geven wanneer de Switch ook daadwerkelijk in de schappen ligt. Wij gokken op maart. Sterker nog, daar zijn we vrij zeker van. Partner Nvidia heeft in haar persbericht namelijk verklaard dat de Nintendo Switch in maart 2017 in de schappen ligt. Whoopsie.

De games van de Nintendo Switch

In de video van de Nintendo Switch zien we al vrij snel een nieuwe versie van Mario Kart. Iedere Nintendo console krijgt haar eigen Mario Kart, dus we mogen er vanuit gaan dat we het hier over Mario Kart 9 hebben. We zien namelijk King Boo, die in Mario Kart 8 ontbrak en we zien een power-up selector bovenin hete scherm. Een feature die het spel veel meer diepgang zal geven.

Natuurlijk krijgt de Switch ook weer een eigen Mario game zoals we haverwegen de video kunnen zien. We zien daar een Mario die netjes triple jumps maakt. Hoe de titel gaat heten is iets waar we over kunnen speculeren, maar het is in ieder geval één uit de 3D reeks.

Over backward compatibility hoeven we geen twijfels te hebben. De Wii kon Gamecube games draaien, de Wii U kon Wii games draaien etc. In het geval van de Switch is er simpelweg geen optische drive.

Oké, dit is eigenlijk al hardware nieuws. Nintendo gaat duidelijk door met de Amiibo. In de video zijn we verschillende Amiibo om de Nintendo Switch heen staan. We kunnen dus ook in Switch games gewoon weer extra content unlocken met Amiibo. En we weten dus ook dat er een NFC chip in zit ;-).

De hardware van de Nintendo Switch

Het eerste dat opvalt is dat Nintendo iets van vroeger herhaal. Nintendo gaat weer cartridges gebruiken. Nouja, geheugenkaarten. De overstap naar CD’s en later DVD’s was noodzakelijk voor de consoles. Flash opslagruimte was simpelweg enorm duur. Tegenwoordig is flash opslag relatief goedkoop te produceren. Zeker als de schrijfsnelheid niet hoog hoeft te liggen zoals in het geval van games. Alleen de leestijd telt dan echt. Net als Sony met haar PS Vita gaat Nintendo het dus gewoon weer doen; spellen uitbrengen op een cartridge. Als noemt de moderne generatie het ongetwijfeld een geheugenkaart ;-).

Maar waarom is dit zo belangrijk voor de Nintendo Switch? Sony’s PSP bewees het al, optische drives vreten enorm veel stroom en zijn daardoor ongeschikt wanneer je onderweg gaat gamen. Sony dumpte haar UMD formaat niet voor niets bij de release van de PS Vita. Daarnaast zijn optische drives groot en de Nintendo Switch moet vooral klein zijn. Bijkomend voordeel is dat de laadtijden enorm veel lager zijn en dat het medium wat minder gevoelig is voor krassen.

De verlichting op de Switch controller laat zien dat we met maximaal 4 gamers tegelijk op één switch kunnen spelen. Één speler minder dan bij de Wii U. Daarnaast laat de video ook zien dat spelers in een back-to-back opstelling aan het gamen zijn. Twee TV’s met de kont tegen elkaar en beide schermen geven ruimte voor twee spelers. De Switch is dus gemaakt voor mini LAN parties. Top idee!

Naast de standaard controller van de Switch lijkt er ook een pro controller te komen. Die lijkt wat meer op de controller van de Wii U, maar heeft in de video een semitransparante behuizing. Daarnaast lijkt Nintendo ook met accessoires te komen om de Switch onderweg te gebruiken. Denk aan een beugel om hem aan de achterkant van een autostoel te bevestigen.

Veel processorkracht vraagt veel koeling en een hoog stroomverbruik. Eigenschappen die niet passen bij een mobiel apparaat. Daarnaast heeft Nintendo zowel bij de Wii als de Wii U duidelijk de keuze gemaakt om niet voor de hoogste specs te gaan. Wat heeft Nintendo wel gekozen?

Nintendo heeft gekozen voor de Nvidia Tegra chipset. Inderdaad. Dezelfde chipsets die Nvidia onder anderen in haar eigen Shield consoles plaatst. Dezelfde chipsets die we al in diverse tablets hebben gevonden en sporadisch in een smartphone zit. Echter is deze Tegra speciaal voor Nintendo ontwikkeld. Nintendo en Nvidia hebben 500 jaar aan ontwikkeltijd geïnvesteerd in de ontwikkeling van deze nieuwe Tegra chipset. De eerste graphics die we op de schermen in de video zien zijn veelbelovend. Ze laten een performance zien die minimaal op het niveau van de veel grotere Wii U ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events

Er zijn momenteel geen aanstaande evenementen.