Teufel Raumfeld One s
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Raumfeld One S (Multiroom Speaker)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Enorm goed geluid voor zo'n klein kastje
  • Relatief groot bereik in de lage frequenties
  • Erg zuiver
  • Handige sneltoetsen
  • Starten snel op (vanuit stand-by)
  • Goede afwerking

THE BAD

  • Google Cast kan nog niet goed met stereoparen overweg
  • Nog geen PC/Mac app

Ieder merk in multiroom speakers probeert een relatief goedkoop instapmodel te presenteren. Eerlijk is eerlijk, goedkoop is ze niet gelukt. De Raumfeld One S is één van de duurdere instapmodellen in de wereld van de multi-room speakers. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de prioriteiten die de Duitsers stellen. Van alle instapmodellen die we hier hebben staan, klinkt deze het beste. Maar nu loop ik wat op de review vooruit.

Unboxing

In de unboxing zien we gewoon een nette uitrusting. Alle kabels die je nodig hebt en een berg documentatie die je stiekem helemaal niet hoeft te lezen ;-).

Design

Van een designlijn is nooit echt sprake geweest bij moedertje Teufel. Daar komt namelijk de audiotechniek van Raumfeld vandaan. Bij Raumfeld is wel iets van een lijn zichtbaar. Zo lijken de One S speakers duidelijk op het design van de Raumfeld sounddeck. Dit geeft ook wat harmonie wanneer je beiden in dezelfde ruimte hebt hangen zoals in ons Het Innovatieve Huis.

Aan de bovenkant vinden we de bediening van de One S. Dikke, siliconenrubberen knoppen geven de speaker een stoere uitstraling. Wel zijn ze wat moeilijk af te lezen. In de praktijk is het vooral onthouden waar de volumeknoppen zitten en dan komt de rest wel goed. Daaronder zitten namelijk meteen de vier voorkeuzeknoppen.

Wat Raumfeld verder erg netjes doet is dat het een dikke, rubberen strip aflevert voor over de aansluitingen. Mits je die niet gebruikt. Dan zijn die mooi stofvrij afgedicht. En de speaker ziet er van achteren ook netter afgewerkt uit.

Op de onderkant heeft Raumfeld een siliconenrubberen plaat geplaatst die de speaker op haar plaats moet houden. Deze is magnetisch en kan van de onderkant af worden getrokken. Dan hou je een schroefgat over. Daarmee is hij op een statief of muurbeugel te plaatsen. Slim.

Apps

2016 stond voor Raumfeld vooral in het teken van de eigen apps en apps van derden. De eigen app heeft dit jaar echt een enorme transformatie doorgemaakt. De gebruiksvriendelijkheid is enorm verbeterd alsmede de stabiliteit. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Heos app, hoef je ook niet in te loggen om hem te kunnen gebruiken. Gewoon installeren en knallen met die muziek. Wat ik wel echt nog mis is de mogelijkheid om vanaf de PC mijn Raumfeld installatie te besturen.

Vanuit de app zijn diensten als Tidal, WiMP, Napster, SoundCloud, Spotify, TuneIn en Last.FM direct te gebruiken evenals muziek die je op een servertje hebt draaien. Daarbij is het ook geen enkel probleem om flac bestanden af te spelen. De Raumfeld One S kan maximaal 24-bit 192 kHz afspelen. Dat is dus Hi-Res Audio en dat maakt de ondersteuning voor Tidal zo leuk. Overigens is er ook ondersteuning voor Apple Lossless.

Een grote verbetering in de app beleving is dat de Raumfeld speakers nu in een soort standby stand gaan. Hierin verbruiken ze nog maar 2 Watt. Deze functie zit ook op de speakers van Sonos. Hierdoor kun je de speakers vanuit de app aan- en uitzetten. Je geniet dus veel sneller van de muziek. Wat mij betreft de grootste verbetering van 2016. Er zijn zo ontzettend veel apps die Google Cast ondersteunen dat de inzetbaarheid van het Raumfeld systeem enorm groot is geworden.

Raumfeld heeft al een tijdje een directe verbinding met Spotify Connect. Vanuit de Spotify app zijn Raumfeld speakers direct aan te sturen. Dit jaar kwam Google Cast erbij. Hoewel de lancering een paar keer is uitgesteld, werkt Google Cast behoorlijk goed. De speakers duiken meteen op in het overzicht en reageren relatief vlot. Het enige dat nog niet helemaal goed gaat in Google Cast is de herkenning van stereoparen. En het voordeel daarvan lees je zo.

Geluidskwaliteit

Ik roemde in de introtekst al de geluidskwaliteit van de Raumfeld One S. Voor een betrekkelijk kleine speaker is die toch wel heel warm. En zuiver. Dit laatste komt doordat de Raumfeld One S een tweekanaals coaxiaal systeem is. De 30 Watt RMS 90mm mid-range driver en 10 Watt RMS 20mm tweeter worden separaat aangestuurd. Dat de One S redelijk wat bass weet neer te zetten komt doordat Raumfeld aan beide zijkanten een passieve 80mm bass radiator heeft geplaatst. Hiermee weet de speaker de 45 Hz te behalen.

De Raumfeld One S heeft een 60 Watt klasse-D versterker aan boord. Zoals je wellicht al hebt begrepen gaat het om een mono systeem. In ons geval hebben we met twee Raumfeld One S systemen getest. Dan is het mogelijk om een stereopaar te vormen. Door ze lekker ver uit elkaar te zetten krijg je hierdoor een prachtig stereoveld. Bovendien neemt het gezamenlijk geproduceerd volume natuurlijk ook toe. Tezamen zijn ze sterk genoeg voor een middelgrote woonkamer. In vergelijking is de stereobeleving ook een stuk beter dan wanneer je bijvoorbeeld één Raumfeld One M zou neerzetten.

Conclusie

Eerlijk is eerlijk, Raumfeld’s One S is niet zo goedkoop als bijvoorbeeld een Sonos Play:1. Hij is ook niet zo compact als de Play:1 en hij klinkt zeker niet zoals de Play:1. Hij klinkt warmer en vooral voller qua geluid. Qua afwerking is er ook beter over nagedacht. Voor de meerprijs krijg je dus echt meer geluid. Bovendien zit ook de afwerking een stuk beter in elkaar. Van het afdekken van het schroefgat in de bodem tot het afdekken van de aansluitingen onderop de speaker. Over alles lijkt net even wat langer te zijn nagedacht. Maar doe dan ook, hij klinkt beter en daar gaat het mij om.

Beschikbaarheid

De Raumfeld One S en accessoires zijn alleen verkrijgbaar in de webshop van Teufel en de Teufel Brand Stores in Berlijn en Amsterdam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.