Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Raumfeld Sounddeck (Multiroom Speaker)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Enorm goed geluid
 • Zeer flexibel in aansluitmogelijkheden
 • Handige afstandsbediening
 • Spotify Connect ondersteuning
 • Binnenkort ook Google Cast ondersteuning

THE BAD

Wil je een geluidsverbeteraar voor de TV, heb je grofweg twee keuzen. Je kiest voor een soundbar of een soundplate. Raumfeld (het Multi-Room Audio onderdeel van de Berlin Acoustics Group, kortweg: BAG) heeft beiden in het assortiment. De  Raumfeld Sounddeck valt onder de soundplates wat één groot voordeel heeft. Je hoeft namelijk geen losse subwoofer te verstoppen.

Unboxing

De Raumfeld Sounddeck wordt als volgt opgeleverd:

 • De Sounddeck
 • Documentatie
 • Toslink kabel
 • HDMI kabel
 • Stroomkabel
 • Afstandsbediening

Out of the box kun je dus direct aan de slag.

Design

Hoewel Raumfeld bekend staat om ‘mooi’ speakerdesign, is er doorgaans geen spraken van een echte designlijn. Met de Raumfeld Sounddeck lijkt Raumfeld toch een bepaalde lijn neer te willen zetten. Het design volgt namelijk dat van de Raumfeld One S.

De voorkant van de Raumfeld Sounddeck is zeer minimalistisch. Het bedieningspaneel is een klein aluminium front op het grote, brede speakerdoek. Het bedieningspaneel beperkt zich tot de standbyknop en de volumeknoppen. Daarnaast zien we hier de enige twee statusLED’s. Minimalistisch en netjes dus.

Raumfeld Sounddeck_MG_8503

De witte body is gemaakt van MDF. Om de witte look te krijgen lamineert Raumfeld het MDF.

Aan de onderkant zien we wat het effect is van het enorme gewicht van de Raumfeld Sounddeck. Om het gewicht van de Raumfeld Sounddeck en de TV te ondersteunen, zitten er in totaal zeven stevige poten onder. Zo verdeelt de Raumfeld Sounddeck het gewicht goed over het meubel waar je het op zet en dat is niet onbelangrijk.

Denk er overigens wel aan dat als je er een TV op plaatst, deze een centrale standaard moet hebben. We wilden hem eerst testen met een TV die erop zou staan. Deze had echter de poten aan het uiteinde van het scherm. Hierdoor kon deze niet op de Raumfeld Sounddeck geplaatst worden. Voor die TV’s is het doorgaans handiger een muurbeugel te kopen en er de soundbar variant onder te hangen. We hebben uiteindelijk dus de TV erboven gehangen. In dit geval een 48 inch model van Philips met aluminium omlijsting en dat past bij toeval erg mooi bij deze witte Raumfeld Sounddeck.

Raumfeld Sounddeck_MG_8501

Aansluitingen

Er zijn verschillende manieren om de Raumfeld Sounddeck op de TV aan te sluiten. Echt oude modellen kunnen gebruik maken van de analoge stereo ingang op de Raumfeld Sounddeck. Daarnaast is er een toslink voor een optische verbinding en, nog veel fijner, HDMI ARC ondersteuning. In dat geval gebruik je een HDMI aansluiting om de Raumfeld Sounddeck op de TV aan te sluiten. Als jouw TV HDMI CEC ondersteuning biedt, kan de TV afstandsbediening gebruikt worden om het volume op de Raumfeld Sounddeck te bedienen. Dan heb je de afstandsbediening van de Raumfeld Sounddeck in principe niet meer nodig.

Raumfeld Sounddeck_MG_8498

Specs

De bas van de Raumfeld Sounddeck komt uit twee downfiring woofers met een doorsnede van 13CM. Daarnaast is er spraken van een basreflex constructie. Midden en hoge tonen worden neergezet door zes 7CM drivers. Daarvan staan er vier naar voren gepositioneerd en twee opzij om het stereogeluid goed neer te zetten.

Raumfeld-Sounddeck-Exploded-View

Raumfeld rust de Sounddeck met klasse D versterkers uit. In dit geval in een 6.1 opstelling. Iedere midrange driver krijgt dus een eigen versterkerkanaal en de woofers delen een versterkerkanaal. De midrange drivers hebben een RMS vermogen van 20 Watt per stuk en de woofers 80 Watt. De piek ligt op 25 Watt voor de midrange drivers en 130 Watt voor de woofers. Het maximale verbruik ligt op 320 Watt.

Raumfeld Sounddeck_MG_8500

Installatie

De installatie van het Raumfeld systeem lijkt zich onderhand wel te hebben bewezen, maar onverwacht kwam er bij ons een kink in de kabel. We wilden de Raumfeld Sounddeck installeren met een Xperia Z5 waar we McAffee op hebben draaien en dat was zeker geen succes. De Raumfeld app wilt zelfstandig op zoek naar het WiFi kanaal van de Raumfeld Sounddeck en daar naartoe schakelen en de McAffee app vraagt mij als gebruiker hier eerst toestemming voor te verlenen. Dit doe ik keurig, maar kennelijk kan het installatieproces niet met een dergelijke onderbreking overweg. We hebben dus een schone Android uit de kast moeten pakken om de installatie af te ronden.

Eerlijk is eerlijk, dat ging met de schone Android in no-time. Hier zit dus een klein verbeterpuntje, maar dit kunnen we Raumfeld eigenlijk niet aanrekenen. Er zijn immers maar weinig mensen met anti virus software op hun Android. Daarnaast kon de Xperia Z5 na de installatie op de schone Nexus 6P zonder moeite de Raumfeld Sounddeck bedienen. Het probleem met McAfee beperkt zich dus echt tot de installatie.

Afstandsbediening

De afstandsbediening heeft een massief uiterlijke en voelt nog massiever aan. Raumfeld laat de afstandsbediening er niet alleen uitzien als een blok aluminium, maar ook zo aanvoelen en dat is prettig anders.

Een witte status led geeft je visuele feedback dat de knoppen werken en wanneer je de knoppen indrukt, voel je dat je kwaliteit in de hand hebt liggen. De afstandsbediening geeft versneld toegang tot muziek op de Raumfeld Sounddeck en dat is handig. Dan hoef je niet iedere keer de app te starten.

Raumfeld Sounddeck_MG_8506

App

De test van de Raumfeld Sounddeck bewijst dat het tijd wordt de test van de Raumfeld One M aan te passen. De app heeft inmiddels meerdere updates gekregen en lijkt onderhand toch echt goed en logisch in elkaar te steken. Het is al lang niet meer de draak waarmee we afgelopen zomer moesten werken.

Kleine foutjes zitten er nog wel in. Zo kom je zo nu en dan nog een woordje Duits tegen en zijn foutmeldingen over ondersteunde bestandsformaten niet voorzien van uitleg. Afhankelijk van hoe je een track aanzet zie je ze ook lang niet altijd in beeld. Wanneer geen Raumfeld speakers online zijn, is de Android versie van de app ook niet voorzien van een stukje zelfhulp. In grote lijnen zijn dit geen problemen waar wij ons druk over maken. Het zijn wel puntjes van aandacht.

Multiroom

Gebruik je de Raumfeld Sounddeck niet in combinatie met de TV, dan is de Raumfeld Sounddeck één grote multiroom speaker. Via de Raumfeld app kun je muziekstations via internet streamen, maar ook gebruik maken van de externe aansluitingen en diensten als Spotify (inclusief Spotify Connect). Jouw eigen muziekcollectie trek je gewoon vanaf jouw server. Heb je die niet? Dan is er nog een USB poort op de Raumfeld Sounddeck waarmee je een drive vol muziek met jouw Raumfeld netwerk kunt delen. Ja, het Raumfeld netwerk is inmiddels volwassen geworden. Even snel muziek aanzetten kan via de vier voorkeuzeknoppen op de afstandsbediening.

BAG communiceert ook al dat het binnenkort ondersteuning voor Google Cast zal toevoegen. Daarna moet je de Raumfeld Sounddeck kunnen aansturen met alle Chromecast apps op iOS en Android. Bovendien is de kans goot dat de speakers van Raumfeld dan ook beter in domotica projecten geïntegreerd kunnen worden. Net als bij marktleider Sonos heeft Raumfeld hier eigenlijk nog geen integraties liggen, dus hier zijn nog volop kansen te benutten. Denk aan het uitschakelen bij een rookalarm van een Nest rookmelder of het doorgeven van het belsignaal van de deurbel of het bijhouden van een playlist voor iedereen die een eigen top 40 zou willen samenstellen.

Geluidservaring

Een goede geluidservaring tijdens het kijken van films en series valt op wanneer je dingen hoort die je eerder niet hoorde. Zoals handen die een tafel aanraken. Het zand onder schoenen. Inderdaad. De Raumfeld Sounddeck is in staat om prachtige details neer te zetten. Moeiteloos. Fijn is ook dat er een nachtmodus in zit die de zware bas wat dempt om te voorkomen dat het hele gezin wakker moet blijven op het moment dat ik weer eens een filmpje wil kijken.

Conclusie

Wil je één apparaat ter verbetering van het geluid uit jouw TV, dan is de Raumfeld Sounddeck een zeer interessante optie. Vooral omdat het aanbod van multiroom speakers in deze vorm extreem beperkt is. Dat de mensen achter Teufel ook achter de bouw van deze speakers zitten, merken we in de akoestiek. Het geluid is goed gebalanceerd en de speakers aan de zijkant zorgen voor het ruimtelijke effect dat je nodig hebt om echt van films te genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.