Review: Philips Saeco PicoBaristo HD8927/01

Wat een plaatje! Zo compact en stijlvol, deze PicoBaristo is een aanwinst voor iedere keuken, groot en minder groot! Maar hoe is de bediening, het schoonmaken, het melkschuim en de smaak van de koffie? GadgetGear test de PicoBaristo nu al twee weken en je leest de review hier!

Tientallen jaren geleden waren grotere, volautomatische machines zoals deze alleen in het bedrijfsleven te zien, maar tegenwoordig spaart iedereen voor een echte espresso bonenmachine. De luxe om niet iedere keer cupjes, schepjes of pads te plaatsen voor ieder kopje koffie is al heel fijn. Daarnaast heb je met vers gemalen bonen altijd de lekkerste koffie in huis. Je bent bij de PicoBaristo niet gebonden aan een bepaald merk koffiebonen, melksoort of een andere toevoeging; je hebt de vrijheid om zelf te bepalen wat je drinkt met het gemak van de volautomatische espressomachine, PicoBaristo HD8927/01.

Unboxing

Een prachtige grote doos zette ik op mijn keukenblad, waar ik de volgende inhoud uithaalde (zoals te zien op de unboxing video): De melkkan met adapter, de AquaClean-filter, het lekbakje, de garantiepapieren en de gebruiksaanwijzing. De zaken zoals de koffiediklade en het waterreservoir bevinden zich in de machine.

De machine

De PicoBaristo is een compacte machine met de afmetingen  215 x 429 x 330  mm (b x d x h) en een gewicht van 7,2 kg. De grootte, of liever gezegd de compactheid van deze machine is één van de pluspunten die uit de review komt. Het RVS design in combinatie met de zwarte glanzende afwerking en het prachtige touchscreen maakt deze machine een lustobject voor het oog en keuken.

De capaciteit van het koffiebonenreservoir is gemiddeld van grote en bevat 250 gr wat ongeveer gelijk staat aan 40 kopjes gewone koffie. Dit is in iedere machine ongeveer even groot en dit is een prima maat. Het bijvullen is zeer eenvoudig door de rechterklep open te maken en gemakkelijk de bonen te schenken in een ruim reservoir. Het waterreservoir is iets aan de kleine kant; 1.8 liter wat ongeveer 10 kopjes koffie zijn, maar dit komt de grootte van het apparaat weer ten goede.  De melkkan is 500 ml groot en de capaciteit van de koffiediklade is goed voor vijftien kopjes koffie. De pompdruk bedraagt 15 bar en deze machine heeft geen warmhoudplaat.

Het aansluiten van de machine gaat erg gemakkelijk, met een snoerlengte van 1,2 meter kom je niets te kort zonder verlengsnoer en wanneer de machine in het stopcontact zit vraagt het meteen om een frisse start met een schoonmaaksessie en het installeren van de AquaClean-filter, daarover later meer.

De keramische maalschijven van de PicoBaristo HD8927/01 zijn verantwoordelijk voor de fijn gemalen koffie en de uitgebalanceerde smaak van verse koffiebonen.  Het belangrijkste voordeel van keramische maalschijven is dat de bonen minder snel (over)verhit kunnen raken en aanbranden. Ook gaan keramische schijven veel langer mee.

De boiler van de PicoBaristo zorgt voor een snelle bak koffie.Met 45 seconden voor een kleiner kopje espresso tot 100 seconden voor een grote koffie is de machine redelijk vlot. Het geheim zit hem in het lichte aluminium en roestvrij staal, die snel hoge temperaturen kunnen bereiken.

Het gebruik

Wat een aanwinst is deze kleine krachtpatser! De PicoBaristo is een zeer duidelijke en gemakkelijk te bedienen koffiezet apparaat. Dat zie je in het bedienen van het apparaat terug, maar ook gewoon in de basisbehoeften van het machine. Bovenaan de PicoBaristo bevinden zich twee klepjes die beiden naar een andere kant opengaan en een reservoir bieden. Het ene, de linker, voor water en de ander voor de bonen. Het water kun je gemakkelijk bijvullen omdat er een handig hengsel bevestigd zit aan de het reservoir, dat lijkt in het begin wat broos, maar heeft nu al tientallen keren een volle bak water zonder probleem gedragen. Het reservoir van de bonen is lekker groot en zorgt dat er nooit bonen naast gaan.

De machine staat standaard is een stand-by stand die bij het aandoen altijd eerst even spoelt. Dat lijkt overbodig, maar ik heb een aantal keer het spoelwater in een kopje opgevangen en dan neemt het toch wat bonenresten mee met een donkere kleur water. Ook na het schenken van het koffiekopjes gaat de PicoBaristo na vijf minuten weer spoelen en al dat spoelen zorgt voor een snelle vulling van het opvangreservoir of het lekbakje. Wanneer je een seintje krijgt van de machine dat het water of het afvalbakje vol zit, dan zit het ook echt vol en moet je het direct legen. Het is niet zo dat er nog een lading bij past en je moet heel voorzichtig, zonder bibberen, het geheel naar je wasbak brengen. Het afvalbakje van het bonenafval kun je eruit nemen, dat maakt het gemakkelijk te legen. Ik spoel altijd de beiden bakjes even om, maar ze kunnen ook zeer gemakkelijk in je vaatwasser.

Als alles gevuld is en de machine staat aan dan heb je eindelijk recht op je welverdiende kopje koffie. De PicoBaristo geeft je de keuze uit een aantal basis kopjes koffie, welke staan aangegeven in vaste knoppen op je display. Dit zijn espresso, de espresso lungo, de koffie crema (gewone koffie) cappuccino en latte machiatto. Behalve deze soorten zijn er ook nog extra’s zelf samen te stellen opties en verhoudingen zoals de ristretto, dubbele espresso, baby cappuccino en flat white. Behalve koffie is er ook een heet water adapter die in de machine wordt geplaatst, deze maakt dan tijdelijk ruimte voor de melkkan met eenzelfde soort adapter.

Je kunt zelf eenvoudig de sterkte instellen die aangegeven wordt door middel van het aantal boontjes. Zo is één boontje slap en vijf is zeer sterk. Zelf drink ik de koffie op twee boontjes en de cappuccino op drie boontjes. Ach, ja de cappuccino! Behalve de sterkte kun je ook de temperatuur instellen en de inhoud van het kopje.

Voor iedereen die een bonenmachine in huis wilt halen is het wel raadzaam om na te gaan hoe het werkt met de cappuccino. Hoeveel handelingen moet je verrichten voor melkschuim? Want als je gasten allemaal cappuccino willen drinken, hoelang ben je dan wel niet bezig? De PicoBaristo HD8927/01 maakt het je enorm makkelijk. De melkkan vul ik met volle, romige, houdbare melk en plaats ik in de koelkast wanneer ik deze niet gebruik en als ik eens iets anders wil drinken komt de melkkan tevoorschijn. In deze kan zit een handig systeempje. Allereerst een slangetje wat dus wilt zeggen dat jouw apparaat de melk opwarmt, schuimt en door het slangetje naar buiten pompt. Er zit een schuif systeem aan de bovenkant van de melkkan die aan de ene kant zorgt voor een afgesloten geheel, een smartclean functie en als laatste is dit de uitschuifbare melksluif waar het melkschuim uitkomt en direct in je koffie kopje valt. Dit betekent dat je voor een cappuccino GEEN extra handelingen nodig hebt, geen slangetje in een pak moet hangen en niet zelf hoeft te kloppen. Het enige dat je doet is de adapter voor heet water (thee) klik je eruit en je klikt de melkkan met adapter er in. Je zet je koffiekopje zo neer dat het niet bewogen hoeft te worden voor koffie of melkschuim maar dat het beiden opgevangen kan worden in één kopje. De machine neemt je dan even in de maling (haha, omdat ie bonen maalt zeker?) Ja, de machine maalt eerst je bonen voor de cappuccino, dan komt de melk en melkschuim in je kopje en daarna komt er koffie bij. Het melkschuim kun je zelf stoppen als je de standaard verhouding te heftig vindt. Ik vond persoonlijk de melk en het schuim iets te veel en daarom pak ik een grotere koffiemok en druk ik een boontje extra voor de sterkte.

Even samenvattend is dit een enorme plus voor een koffiezetapparaat. Meestal moet je namelijk zelf kloppen, handmatig schuimen en megaveel handelingen uitvoeren. Het enige nadeel, maar dat komt door een voordeel (de compactheid van de machine) is dat je door de melkkan maar ruimte hebt voor één cappuccino tegelijk.

De smaak

De smaak van de koffie is erg lekker, maar dit is wel heel sterk afhankelijk van je bonen en voorkeur. Ik heb nu vier verschillende bonen (Hema, Lor, DE, Smit en Dorlas) geprobeerd en al deze bonen maken ieder kopje al beter dan alle kopjes die ooit uit een Senseo, Nespresso en wat voor apparaat zijn gekomen. Gemalen bonen in een machine als deze is gewoon een wereld van verschil. De geur en smaaksensatie begint al bij het toevoegen van je koffiebonen en brengt het drinken van een kopje koffie echt naar een genot. Was voorheen een kopje koffie meer noodzaak om even wakker te worden en verder niet? Schrik dan niet op van je nieuwe koffieverslaving want deze machine tilt koffiedrinken naar een heel andere niveau.

Onderhoud en duurzaamheid

De PicoBaristo HD8927/01 heeft het energielabel A gekregen want aangeeft dat het een duurzaam en energiezuinig apparaat is. Het energieverbruik bij het koffiezetten is 1850 w en dankzij zijn zuinige standby stand neemt het weinig energie af.

Het spoelen en reinigen van koffiezetapparaten is altijd een vervelend karweitje. Het komt nooit uit en kan je naar mijn idee ook beter zelf plannen dan wanneer het apparaat het aangeeft. Doe gewoon één keer per twee weken het geheel lekker in de vaatwasser en behalve deze wasbeurt zit al het schoonmaakwerk al in uw machine dankzij de AquaClean-filter.

Het AquaClean-filter is een filter die je in je waterbak klikt terwijl je het apparaat gebruikt voor je koffie. De filter krijg je bij je machine en is na te bestellen. Het is geen toepassing voor het schoonmaken, dus na het gebruik van, maar het is een filter die tijdens het gebruik het water zuivert waarmee je je koffie zet. Je voorkomt dus in dit geval in plaats van te genezen. Hierdoor krijgt kalk geen kans en hoef je het apparaat pas na 5000 kopjes koffie te ontkalken. De technische mensen van Philips geven aan dat het AquaClean-filter voorzien is van een ionenwisselaar en microporeuze filter, die poederdeeltjes tegenhoudt.  Verwissel het AquaClean-filter na 625 kopjes, dan kost dit je vanaf € 14,95 per filter om nog langer plezier te hebben van je machine.

De melkkan heeft ook nog een handigheidje, namelijk de QuickClean-functie waarmee je de melkkan na ieder gebruik eenvoudig kunt laten reinigen door de machine. Ik sla dit zelf meestal over omdat er ik de melkkan eraf klik en direct in de koelkast terugzet. Uiteraard aan het eind van de dag even lekker omspoelen, maar zo hoef je niet de hele dag melk bij te vullen. Gebruik je dus niet een volledige melkkan vol, dan is de QuickClean- functie superhandig.

Verder?

Kanttekeningen dan? Niets? Ik gaf al eerder aan dat het waterreservoir en de opvangbakjes wat snel vol zitten. En dan is snel na een kopje of tien. Dat is natuurlijk niet echt snel en zeker niet als je maar met twee thuis koffiedrinkt. Heb je een verjaardag of koffievisite, dan sta je dus altijd éénmaal bij te vullen en te legen. Dit zou allemaal ook niet groter of anders kunnen, want dan blijft je koffiemachine weer niet zo charmant en compact als de PicoBaristo.

Wel vind ik dat het geluidsniveau bij het malen van de bonen wat hoog is. Geluidsisolatie zou een mooi punt van verbetering zijn. Natuurlijk is malen van de bonen een geluid dat je niet voorkomt. Die gebrande jongens moeten tot fijn grut gemalen worden en dan hoor je even niemand meer als je in de buurt staat. Ook het spoelsysteem na het kopje koffie is redelijk luid en het deponeren van bonenafval in het afvalreservoir geeft een aantal harde tikken en klikken. Alleen op dit niveau zou je dus de PicoBaristo kunnen verbeteren.

Extra jaar garantie

Even een tipje mijnerzijds. Als je de PicoBaristo koopt en registreert bij de Philips krijg je een extra jaar garantie. Natuurlijk moet een apparaat als deze wel een jaar of twee drie meegaan en het liefst langer, maar als je een apparaat intensief gebruikt op de werkvloer dan is een extra jaar garantie nooit mis.

Conclusie

De PicoBaristo HD8927/01 is een verfraaiing van het keukenblok. Met een RVS design, het mooie LED scherm en de zwarte glans afwerking is dit apparaat echt iets om trots op te zijn in je keuken. Hij neemt door het relatief compacte formaat weinig ruimte in op je keukenblad en biedt toch alles wat de grotere machines ook hebben. Wellicht moet je voor een zakelijke machine iets vaker afval legen en water bijvullen, toch maakt het geheel deze machine uitermate geschikt voor iedere (werk)plek. Het geïntegreerde melkreservoir maakt een cappuccino of latte macchiato erg gemakkelijk en schenk je met één druk op de knop een professioneel bakkie dat echt smaakt zoals je het in een restaurant drinkt.  Je voorkomt zure melk door het melkreservoir na gebruik te reinigen met de aparte automatische reinigingscyclus en dankzij het geïntegreerde waterfilter hoef je je machine pas na 5000 kopjes koffie te ontkalken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments on “Review: Philips Saeco PicoBaristo HD8927/01”

 1. mag ik vragen of de melk voldoende warm is eenmaal in het kopje, onze vorige machine ( siemens) hebben we moeten terug sturen omdat melk amper 31 C had, ik heb alles graag warm, koffie 95 C en dus wil ik met de melk rond de 80 C uitkomen, hoe warmer hoe beter

 2. Beste Lezers,

  Voor de (decafe) filterkoffie liefhebbers onder ons:
  Mocht je met dit apparaat ook filterkoffie willen drinken: Koop dit apparaat niet!
  Het apparaat accepteert geen filterkoffie en annuleert elke keuze die je hiermee wilt maken.
  Ik heb ons apparaat al 2 x retour naar Phillips gestuurd, Phillips beweert dat er elke keer niets aan de hand is met het apparaat. En komt ook niet met een solide oplossing.

  Dus conclusie: Mocht je zoals wij het idee hebben om dit toch wel dure apparaat voor verschillende koffiedrinkers te gebruiken, je bent gewaarschuwd!

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Compacte machine
 • Prachtige Eye catcher
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Cappuccino 1 handeling

THE BAD

 • Geen stille machine
Jeroen
Jeroen: Redacteur en manusje van alles. | Cars | Gadgets | Home & Cooking | Redactie: Jeroen.rottier@gadgetgear.nl | Prive: info@jeroencornelis.nl

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram