Bas
Bas

Review: Amazon Kindle 2016

Bas beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Gewicht
  • Prijs
  • Display

THE BAD

  • Geen backlight

De Amazon Kindle die we vandaag reviewen is alweer de 8e generatie Kindle die Amazon op de markt brengt. Amazon heeft zijn aanbod aan e-readers duidelijk opgesplitst in drie segmenten. Dit zijn het topsegment met de Oasis. Het middensegment met de Paperwhite 2 en voor de onderkant van de markt de Kindle.Vandaag gaan we kijken of de ‘instapper’ in de reeks voldoende waar voor zijn geld bied.

Unboxing

De Amazon Kindle komt in een kleine doos die er keurig en strak uitziet. Een USB kabel ontbreekt gelukkig niet.

Design

De Kindle 8 is 11% dunner en 16% lichter dan de vorige versie.  De e-reader is gemaakt van hard plastic,  maar dit voelt solide en duurzaam aan. Het is een redelijk rechttoe rechtaan design. De hoeken en randen zijn keurig afgerond voor het comfort. De Kindle meet 11,5 x 16 x 0,9 cm en is daarmee niet overdreven groot dan wel klein. De Kindle weegt 161 gram en is daarmee aanzienlijk lichter dan de Paperwhite 2 en iets lichter dan de Oasis (zonder hoes). Ook is dit 30 gram lichter als de Kindle van de 7de generatie.

Display

Het 6 inch (15,2cm) scherm  is een 167ppi scherm van E-Ink. Het is hetzelfde scherm wat gebruikt wordt in het Kubo Touch 2. Het scherm is 800*600 pixels. De grijsschaal heeft 16 levels, maar zoals op de foto goed te zien is lijkt de kindle de verdeling hiervan heel goed op orde te hebben. De e-reader leest zeer prettig bij bijna ieder licht. Het enige nadeel is het ontbreken van backlight waardoor er altijd een externe lichtbron nodig is. Het scherm reageert goed en accuraat op de gegeven input, ook als je vingers wat groter zijn.

Bediening

Na het aanzetten van de Kindle en het aanmaken of inloggen op je Amazon account is deze klaar voor gebruik. Zonder fysieke knoppen is het dus noodzakelijk om alle input via het scherm te verzorgen. Het menu is zeer intuïtief en is daarom zeer gebruiksvriendelijk. Het navigeren door de omgeving behoeft nauwelijks uitleg. Ook handig is de “terugknop” hiermee ga je makkelijk een stap terug. Het toevoegen van boeken gaat door middel van de winkel. Ook kan je eigen boeken vrij simpel uploaden naar de Kindle. Nog handiger is dat je profiel bij Amazon ook een mailadres bevat(@kindle.com) en je daar je boeken naar toe kan mailen.  De software van Amazon zet je bibliotheek vervolgens ook in de cloud, zodat je overal toegang hebt.

De e-reader ondersteund de AZW, Mobi, PDF en txt formaten. Voor het omzetten van je epub bestanden naar een ander formaat heeft Arjan een handige how to geschreven die je hier kan vinden.

Leescomfort

Het belangrijkste van een e-reader is uiteindelijk toch, hoe leest het? Leuk al die dingen als Wifi, delen met Facebook en Twitter. Het gaat om de leeservaring. Hier kan ik eigenlijk heel kort in zijn. Lezen op de Kindle is een prettige ervaring.  Het vasthouden van de Kindle vergt weinig moeite en deze ligt lekker in de hand. Het e-ink scherm is van zeer hoge kwaliteit. En het omslaan van de pagina’s door middel van een schermaanraking voelt heel natuurlijk.

Conclusie

Het lezen met een e-reader is in dat geval een prettige ervaring. De combinatie van het goede scherm, het lage gewicht en de afgeronde hoeken zorgen ervoor dat het vasthouden geen moeite kost.  Het ontbreken van backlight is eigenlijk alleen een probleem in zeer donkere ruimtes.Al met al is deze Kindle een goede aanbieding in het segment waarin het gelanceerd is. In vergelijking met de Kobo Touch 2 is de Kindle net iets duurder, maar biedt het ook net iets meer.

De Kindle is op dit moment beschikbaar voor € 99,-

Tech

Scherm 6” E Ink Pearl
Scherm resolutie 800 × 600 px
PPI 167 ppi
Grijswaardes 16
Touchscreen Ja
Front light Nee
Waterproof Nee
Opslag 4 GB (3 GB beschikbaar)
RAM 512 MB
Batterij levensduur 4 weken als je 30 minuten per dag leest
Oplaadtijd Ongeveer 4 uur
Gewicht 161 g
Maten 6.3 × 4.5 × 0.36″ / 160 × 115 × 9.1 mm
Wi-Fi 802.11b, 802.11g, 802.11n (WEP, WPA, WPA2)
3G No
Aansluiting Micro-USB for connectivity and charging
Micro SD slot No
Ondersteuning azw, azw3 (Kindle Format 8), doc, docx, html, mobi, pdf, prc (Mobipocket), txt
Talen Engels, Spaans, Braziliaans Portugees, Frans, Duits, Italiaans, Japans, Russisch, Nederlands, Chinees
In de doos Kindle
USB 2.0 kabel
Quick Start Guide

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.