Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Kindle Oasis (ereader)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Eindelijk weer knoppen om te bladeren
  • Goed scherm
  • Ligt prettig in de hand
  • Ontzettend mooi om te zien

THE BAD

  • Erg prijzig voor de extra's ten opzichte van goedkopere modellen

Met de release van de Kindle Paperwhite 2 vorig jaar, liet Amazon zien dat het display beter kon. Hoewel die Kindle hetzelfde display meekreeg dat ook in de Kobo Glo HD werd gelegd, wist de soft- en hardware van Kindle daar veel meer kleuren uit te halen. Voor wie de ultieme luxe tijdens het lezen van ebooks zoekt, is er nu de Kindle Oasis.

Unboxing

Je hebt er waarschijnlijk al genoeg van. Of in ieder geval, dat verwachten ze bij Amazon. De verrassing van de unboxing is dat we geen laadkabel meer in de verpakking vinden. Je moet dus zelf een micro-USB kabel paraat hebben. Het zal vast geen probleem zijn, maar het valt op bij de meest luxe ereader van dit moment.

Wel krijg je er meteen een lederen cover bij. Waarom dit eigenlijk helemaal niet vreemd is, lees je verderop.

Design

Amazon claimt de dunste ereader te hebben en dat klopt. Op het dunste punt meet de Oasis 3,4mm dik. Maar ze spelen vals. Een groot deel van de accucapaciteit is in de bijbehorende cover geplaatst. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat je deze Kindle standaard met cover koopt. Met de cover erom zitten we op nog geen centimeter.

De cover is er traditioneel om jouw apparaat te beschermen. Opvallend is dat de cover dan ook niet rondom loopt. Meer bevestiging dat de cover echt een integraal onderdeel is van het design van deze e-reader.

Display

Het display van de Kindle Oasis meet 6 inch. Het gaat om een ontspiegeld eInk scherm. Voor zover ik dit kan beoordelen, betreft dit hetzelfde scherm dat we in de Kindle Paperwhite 2 en Kobo Glo zijn tegengekomen inclusief de witte LED’s voor de achtergrondverlichting. Ook hier gaat het om 300 pixels per inch.

Amazon Kindle Oasis_MG_0135

De lichtsterkte van de achtergrondverlichting is weer regelbaar. Bij de Oasis in 24 stappen. In tegenstelling tot de Kindle Voyage, die iets goedkoper is, lijkt dit niet meer automatisch te gaan. Het display wordt met een glasplaat beschermd.

Installatie

Neem je de Kindle Oasis in gebruik, moet je een Amazon account aanmaken of op een bestaande inloggen. Vrijwel meteen hierna is de Oasis klaar voor gebruik. Heb je al boeken, verschijnen deze meteen in jouw persoonlijke bibliotheek. Met eventuele leesvoortgang erbij. Handig.

Bediening

Sinds enkele jaren zijn de knoppen vervangen voor een touchscreen. Het werd dé manier om eReaders te maken. Amazon grijpt met de Oasis terug naar het verleden. Naast het scherm vinden we weer twee knoppen. Handig omdat je nu niet op het scherm hoeft te tikken om naar de volgende bladzijde te gaan. Het kan nog wel natuurlijk.

Hoewel de knoppen aan één kant naast het scherm zitten, is er geen vaste boven- of onderkant. Draai de Kindle Oasis om en het scherm zorgt dat de letters keurig rechtop blijven staan. Standaard moet je de knop boven indrukken om een pagina verder te gaan. Is dit wat onnatuurlijk, kun je de pagina’s ook omdraaien.

Leescomfort

De nieuwe manier van bedienen verhoogt het leescomfort enorm. Het touchscreen gebruik ik nog steeds voor speciale acties. Denk aan het opzoeken van de betekenis van een bepaald woord. Het bladeren in mijn boek doe ik echt alleen nog met de knoppen. Het beste van beide werelden dus.

Het ontzettend dunne ontwerp van de Kindle Oasis zorgde ervoor dat ik in het begin erg voorzichtig was. Doordat de cover bijvoorbeeld maar de helft van de achterkant beschermt, merkte ik dat ik hem steeds op de schermkant weglegde. Later tijdens het lezen werd ik wat minder voorzichtig. Ik begon hem te behandelen als iedere andere eReader. Dit bleek helemaal geen probleem. Hij is stevig genoeg.

3G en / of WiFi

Er zijn twee modellen van de Kindle Oasis. het model met en het model zonder 3G ondersteuning. Het voordeel van 3G is dat je wereldwijd (nouja, in 100 van de 200+ landen) boeken kunt downloaden en jouw leesvoortgang kunt synchroniseren. Daarnaast heb je altijd de mogelijkheid om Wikipedia te raadplegen wanneer je een woord niet kent en uitleg nodig hebt. Handig. Doordat je de Kindle Oasis met een zogenaamde eSIM koopt, is het dataverbruik voor altijd afbetaald. Waar je ook bent.

Hoewel handig, merk ik wel dat Amazon haar best begint te doen je te overtuigen zoveel mogelijk WiFi gebruiken. Ging voorheen alles over 3G, nu krijg je bepaalde updates alleen over WiFi binnen. Gelukkig betreft dit wel updates die niet noodzakelijk zijn om met de Kindle aan de slag te gaan.

Het Kindle platform

De Kindle draait op het cloud platform van Amazon. Hier zitten verschillende voordelen aan. Zo worden al jouw boeken online opgeslagen waardoor je ze niet allemaal op jouw Kindle hoeft op te slaan.

Cloud synchronisatie zorgt ervoor dat je hetzelfde boek op verschillende ereaders, maar ook op smartphones en tablets kunt lezen. De leesvoortgang wordt keurig bijgehouden.

Iets anders dat handig is, is dat iedere Kindle een eigen e-mail adres heeft. Boeken, maar ook Word documenten en PDF bestanden kunnen naar dit e-mail adres worden gestuurd. Wanneer het e-mail bericht met de bijlage aankomt, zal de Amazon cloud dienst het document meteen op jouw Kindle installeren.

Ook leuk is dat er directe ondersteuning is voor Twitter en Facebook. Leuke stukjes uit een boek delen met je vrienden is dus geen probleem. Daarnaast zijn notities ook te exporteren naar de PC.

Accuduur

Over de accuduur kan ik weinig zinnigs zeggen. Natuurlijk gaat hij eerder leeg als je veel gebruik maakt van WiFi en 3G. Zet je hem in vliegtuigmodus, hoef je hier helemaal geen zorgen over te hebben. Ook de achtergrondverlichting is van groot belang voor de accuduur. Ik heb de Kindle Oasis gedurende mijn testperiode niet hoeven opladen.

Wat overigens opvalt is dat de Kindle de twee accu’s (de eigen accu en die in de cover) individueel lijkt te gebruiken. Zo krijg je in het statusoverzicht over beiden feedback.

Conclusie

Terwijl ik met deze test bezig was, zat ik steeds maar weer met de Paperwhite 2 van vorig jaar in gedachten. Waar is deze Kindle nou echt beter in? Waar zit het prijsverschil? Voor de prijs van de Oasis koop je bijna twee Paperwhite’s. Ja, de bediening is handiger met die twee knopjes. Ja, hij is dunner en ja, je krijgt er meteen een cover bij, maar nee, eigenlijk wil je niet zonder die cover. Het blijkt vooral de luxe qua materialen en het design te zijn. Het fijnere gevoel in de hand, maar niet echt een keuze qua techniek.

Beschikbaarheid

De Kindle Oasis kost €289,99 als WiFi versie. Wil je de 3G versie, betaal je €349,99.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.