Review: Lenovo Moto E3

Lenovo Moto E3

Met de G serie laat Motorola, ik bedoel natuurlijk Lenovo, al jaren zien dat het mogelijk is om voor weinig een extreem goede Android ervaring neer te zetten. Toch ziet ook Lenovo de honger naar een nog goedkopere Android beleving. Met de Lenovo Moto E3 levert het bedrijf een Android voor nog minder. Kan dat?

Unboxing

We zien de eerste besparing terug in het doosje van de Moto E3. Daarin ligt geen headset. Wat ons betreft een prima beslissing. Wat ons betreft blijft dit een accessoire die je naar persoonlijke smaak en voorkeur zelf aan moet schaffen. We vinden wel een standaard micro-USB kabel en een USB lader. Mooi compleet dus.

Design

Qua design is het onderhand wel duidelijk dat Lenovo zoveel mogelijk één lijn aanhoudt binnen de Moto serie. Qua design is hij gelijkend aan de Moto G4 serie smartphones. Alleen een slag kleiner en hier en daar wat andere onderdelen. Denk aan een enkele LED flitser in plaats van een dubbele, het ontbreken van laser autofocus en vingerafdrukscanner.

Dat Lenovo deze keuze maakt beschouw ik zelf als zeer prettig. De Moto lijn is een lijn van smartphones die doorgaans erg lekker in de hand ligt. Bovendien waardeer ik dat de achterkant een beetje anti-slip heeft. Schuif je de telefoon iets te vlot over tafel, is de kans wat kleiner dat deze eraf zal vallen. Handig.

Display

Het display blijft één van de duurste onderdelen van de smartphone. Bij goedkopere smartphones is dit doorgaans een belangrijk punt van besparing. Toch zien we de laatste jaren dat er echt een stijgende lijn zit in de kwaliteit van de goedkopere displays. Zo ook bij deze Moto E3.

Het IPS display heeft een resolutie van 720×1280 pixels. Niet heel geschikt voor VR, maar met 294 pixels per inch (5 inch in totaal) prima voor foto’s en video’s. Qua kijkhoek is het display goed genoeg om met twee a drie personen tegelijk op her scherm te kijken zonder dat één van de kijkers echt enorme verschillen in contrast zal zien.

Chipset en prestaties

Lenovo heeft bij de Moto E3 voor een MediaTek MT6735P chipset gekozen. Je krijgt dan ook een quad-core 1.0GHz processor in combinatie met 1GB aan werkgeheugen. Je krijgt 32GB aan interne opslagruimte en ondersteuning voor microSD kaarten. Gamers krijgen de Mali-T720 GPU voor de graphics.
Hoewel deze chipset twee jaar geleden top of the bill was, merk je vandaag de dag dat apps toch net even wat minder vlot opstarten. Zijn ze gestart, reageren ze doorgaans wel lekker vlot. Qua games kun je prima Angry Birds spelen, maar echt veel zwaarder moet het nier worden. De Moto E3 is vooral een smartphone om mee te bellen en niet al te ingewikkelde apps op te draaien. Dit zien we ook terug in de benchmarks.

Android

Hoewel de chipset van de Moto E3 niet superkrachtig is, is het interessant om te zien hoe goed de prestaties nog zijn. Dit komt vooral doordat Lenovo amper aanpassingen maakt aan Android 6.0. Er zitten zelfs nauwelijks eigen apps op. De meest prominente (en belangrijke) is de eigen camera app. Hierdoor verlies je weinig geheugen en processorkracht aan taken waar je misschien helemaal niet op zit te wachten.

Draadloos

Ook als het gaat om draadloze ondersteuning zijn de besparingen duidelijk te vinden. Zo is er enkel 2.4GHz WiFi ondersteuning (b/g/n). Bluetooth 4.0LE is wel netjes aanwezig. De smartphone zou met iedere bluetooth accessoire verbonden moeten kunnen worden. Liefhebbers van radio krijgen netjes een FM app met RDS ondersteuning en er is GPS/Glonass.

Camera

Qua camera krijg je 5 megapixels voor selfies. Achter krijg je een 8 megapixel camera. Deze kan ook filmen, maar op maximaal 720p HD resolutie met 30 beelden per seconde. Qua scherpte presteert de lens aardig, maar de beeldprocessor heeft wat moeite met tegenlicht, maar de camera app van Lenovo maakt het wel gemakkelijk dit zelf aan te passen. Het blijft mijn favoriete camera app. De kwaliteit van de camera mag je met onderstaande voorbeeldfoto’s zelf bepalen.

Accuduur

Qua accuduur valt er echt niets te klagen over de Moto E3. De 2.800mAh accu is niet heel groot qua capaciteit. Bij regulier gebruik haalt de Moto E3 met gemak het einde van de dag.

Moto E3 vs. Moto G4 Plus

We hebben de absolute winnaar in de budget Androids naast de Moto E3 liggen. Je ziet dat de uiterlijke verschillen klein zijn. Onder de motorkap, het display en de camera zijn enorme verschillen te vinden. Op het uiterlijk na, lijken de twee smartphones totaal niet op elkaar. Overweeg je een Moto te kopen en heb je geen haast, is ons advies om nog even door te sparen voor de G4 of, beter nog, de G4 Plus.

Conclusie Lenovo Moto E3

Binnen de Moto serie van Lenovo is één ding duidelijk. Lenovo blijft een goed balans houden tussen het originele Android systeem en eigen aanpassingen. Hierdoor kan Lenovo op relatief langzame hardware toch prima prestaties neerzetten. Hoewel de Moto E3 geen entertainmentmonster is, is hij voor regulier gebruik toch echt prima te gebruiken.

Beschikbaarheid

De Lenovo Moto E3 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Veel Android voor heel weinig
  • Vlot genoeg voor de dagelijkse apps
  • Display erg goed voor deze prijsklasse

THE BAD

  • Niet geschikt voor snelle games
  • Niet aan te raden voor VR
  • Camera heeft wat moeite met tegenlicht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.