Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Dyson Pure Hot+Cool Link (Slimme Ventilator/verwarming)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Verwarmt goed en snel
  • Veel automatische functies
  • Fijne nachtstand
  • Zeer goed luchtfilter
  • Gemakkelijk in gebruik
  • Gemakkelijk in onderhoud

THE BAD

  • De WiFi verbinding is niet altijd stabiel genoeg. Soms is hij dus onbereikbaar. Dan pak je de afstandsbediening.

We kennen allemaal het gemak van de slimme thermostaat. En ook de stijgende kosten van gas, laat staan de kosten van de stadsverwarming. Wil je een kleine ruimte bijverwarmen in de winter, of koelen in de zomer? Wil je een verdieping van zuivere lucht voorzien en het gemak van de slimme thermostaat toepassen op de verwarming/verkoeling? Dan is de Pure Hot+Cool Link de all-year-round ventilator.

Unboxing

Dyson levert de Pure Hot+Cool Link bijna compleet geassembleerd. Om het WiFi netwerk voor het eerst in te stellen, heb je het standaard wachtwoord nodig. Dit is uniek aan de ventilator. Gelukkig kom je dit overal in de doos tegen. Goed over nagedacht.

Design

Het design van de Pure Hot+Cool Link is een kruisbestuiving tussen de grote Dyson AM11 Pure Cool Link en de AM09 Hot+Cool. Feitelijk hebben ze de verwarming van de AM09 in de basis van de AM11 gezet en hier de variabele luchtring van de AM09 bovenop gezet. Qua design is de Pure Hot+Cool Link dan ook de eerste ventilator van Dyson die boven de voet juist smaller is. Tot nu toe was de luchtring even breed of juist breder dan de voet van de Dyson ventilatoren.

dyson-pure-hot-cool-link_mg_1052

Afstandsbediening

De afstandsbediening van de Pure Hot+Cool Link is qua vorm gelijk aan de afstandsbedieningen die we bij andere Dyson ventilatoren tegenkomen. Door een lichte kromming blijft deze keurig op de ventilator liggen. Door gebruik van een magneet valt hij er niet af. Geen lelijk beugeltje dus. Gewoon gemak.

dyson-pure-hot-cool-link_mg_1060

Bovendien is de afstandsbediening met zo min mogelijk knoppen uitgerust en zijn de knoppen van duidelijke iconen voorzien. Woorden zijn niet nodig om uit te leggen hoe die Pure Hot+Cool Link bediend moet worden.

dyson-pure-hot-cool-link_mg_1061

Air Multiplier

Het geheim van de Pure Hot+Cool Link zit hem in de Air multiplier technologie van Dyson. Daarnaast is dit deze tweede Hot+Cool voorzien van een flexibele luchtuitvoer. De Air Multiplier Technologie zuigt lucht vanuit de voet van de Pure Hot+Cool Link de machine in en perst deze aan de voorkant uit de rand van de ring. Hierdoor instaat een hogedrukgebied voor de luchtring en een lagedrukgebied erachter. Zo zuigt de machine passief nog meer lucht van achter de machine door het centrum van de ring heen. Het gevolg is een mooie, constante luchtstroom.

dyson-pure-hot-cool-link_mg_1081

Mixt de Pure Hot+Cool Link in de verwarmingsstand dan ook koude met verwarmde lucht? Ja, daar is natuurkundig niet heel veel aan te doen. Het is alleen niet zo dat je een verschil voelt aan de ‘rand’ van de luchtstroom ten opzichte van het midden van de luchtstroom. De warme- en koude lucht lijken goed te worden vermengd.

De motor en haar rotor in de voet moeten natuurlijk enorm hard draaien om deze luchtstromen te genereren. Dit zou in theorie veel lawaai kunnen produceren. Dit blijkt niets om voor te vrezen. Dyson heeft een HelmHolz kamer ingebouwd die vibraties opvangt en zoveel mogelijk annuleert. Wat overblijft is vooral het geluid van de luchtstroom zelf.

De luchtreiniger

In de Pure Hot+Cool Link zit een enorm, paars filter. Dit filter is van glasvezel geweven. Het is een HEPA filter dat deeltjes tot 0,1 micrometer uit de lucht weet te filteren. Dus ook pollen en allergenen. Het filter is als een harmonica in elkaar gedrukt en bevat in werkelijkheid 1,1 vierkante meter aan materiaal. Achter het glasvezel filter zit een actief koolstoffilter. Dat filter is er juist weer om luchtjes af te vangen. Denk aan een scheet of de lucht van verse verf aan de wand.

dyson-pure-hot-cool-link_mg_1075

Al deze rotzooi gaat natuurlijk in het filter en ooit zit dat vol. Dan mag je het filter er gewoon uit halen en weggooien. Bij Dyson bestel je simpelweg een nieuw filter. Dyson geeft aan dat de filters een jaar meegaan. Dit gaat op basis van het aantal uren dat de ventilator draait. Bij ons testmodel van de Dyson Pure Link draaien we nu ruim een half jaar en zitten we zeker nog niet halverwege het verbruik van het filter. Het is dus sterk afhankelijk van de situatie. Bij rokers zou het weleens heel hard kunnen gaan.

dyson-pure-hot-cool-link_mg_1069

De luchtreinigingsfunctie is automatisch te activeren. De machine laat dan een luchtstraal langs een sensor in de voet lopen. Wanneer de machine veel vervuiling detecteert, zal deze zelfstandig activeren en de lucht gaan zuiveren. Hij zal ook zelfstandig kiezen hoe hard hij hiervoor gaat blazen.

Afstandsbediening en Jet Focus

Via de afstandsbediening is aan te geven of je een nauwe straal warme/koude lucht uit de machine wilt laten stromen, of dat de machine de luchtstraal juist heel breed moet uitstralen. Dit noemt Dyson haar Jet Focus technologie. De reden om te kiezen is duidelijk. Wil je alleen jezelf even kort verwarmen, dan is een nauwe straal ideaal. Die raakt jouw hele lichaam waarna de restwarmte de vrije ruimte in gaat. Ideaal om zelf snel op te warmen. Wil je juist een ruimte verwarmen of met meerdere mensen genieten van de warmte, dan zet je hem op de brede straal. Dan zal de Pure Hot+Cool Link vooral de ruimte verwarmen. Dit gaat wat langzamer, maar wel zeer effectief.

Via de afstandsbediening is het ook mogelijk de sleeptimer te activeren en zelfs de slaapmodus. In dat geval worden de LED’s aan de voorkant zo zacht mogelijk gezet en zal de Pure Hot+Cool Link proberen zo zachtjes mogelijk te draaien om haar werk te doen. Daarmee is de Pure Hot+Cool Link dus een geschikte ventilator / verwarming voor in de slaapkamer.

Dyson Link App

De Pure Hot+Cool Link is de tweede ventilator die met de Dyson Link app overweg kan. En dus een smart home product is. Via de app is de kwaliteit van de lucht binnen en buiten goed te vergelijken. De kwaliteit van de buitenlucht meet Dyson niet zelf, maar komt van een weerdienst. De luchtkwaliteit wordt gemeten in AQI. In onderstaand filmpje ga ik uitgebreid op de mogelijkheden in. De app is er zowel voor iOS als voor Android.

Het enige waar de Dyson Pure Hot Cool Link minder goed uit springt is de WiFi verbinding zelf. Deze valt weleens weg. De machine blijft dan keurig doen wat hij moet doen. Dit komt doordat Dyson er in deze generatie nog altijd voor kiest alleen 2.4GHz WiFi te gebruiken. Dat is gewoon net even wat minder stabiel.

Veiligheid

Veiligheid is natuurlijk van groot belang bij de productie van een product als deze. Dit begint al met het ventilatierooster. Dyson heeft het wel heel moeilijk gemaakt voor kinderen om objecten in de motor te duwen. Daarnaast zit er een valsensor in. Wanneer de Pure Hot+Cool Link omvalt, moet deze zichzelf uitschakelen. In onze test gebeurt dit keurig.

Iets dat opvalt in vergelijking tot goedkopere elektrische verwarmingsoplossingen is dat je geen brandlucht ruikt. Zelf wordt ik daar altijd een beetje ongemakkelijk van. Dan moetend die dingen zo snel mogelijk uit. Dyson voorkomt dit doordat het verwarmingselement niet over de 200 graden heen kan gaan. Hij is dus niet heet genoeg om stof te laten verbranden. Daarnaast is de Dyson Pure Hot+Cool Link met een vochtige doek goed schoon te maken.

Conclusie Dyson Pure Hot+Cool Link

De app van Dyson speelt nog steeds niet samen met andere IoT producten, maar de vraag is of daar ook echt noodzaak toe is. De app werkt goed, snel en is ook nog eens heel duidelijk. Bovendien is het heel fijn dat de luchtreiniger zelf kan schakelen op basis van vervuiling. Als het niet stikheet of ijskoud is, laat ik de Pure Hot+Cool Link eigenlijk gewoon zelf zijn werk doen. Tenslotte is het ideaal hoe stil hij kan werken op de slaapkamer. Handig voor iedereen die niet in slaap kan komen wanneer de pollen door de slaapkamer dwarrelen.

Beschikbaarheid

De Dyson Pure Hot+Cool Link is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.