Logo GadgetGear.nl
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Dit is de GoPro VR-behuizing voor camera’s

De GoPro Omni is enkele weken geleden gelanceerd. Nadat de camerabehuizing voor het maken van VR-opnames enkele maanden geleden al werd aangekondigd, is het sinds 17 augustus mogelijk om de GoPro Omni te bestellen in de webshop van het bedrijf.

GoPro Omni

De GoPro Omni Sync Rig is op het eerste gezicht niets meer dan een speciale behuizing waarin zes Hero 4 Black-camera’s geplaatst kunnen worden om 360-gradenvideo’s te maken. Toch is het niet zo simpel, de behuizing heeft namelijk speciale hardware aan boord waarmee gecontroleerd wordt of alle camera’s naar behoren zijn aangesloten en werken. De behuizing zorgt er daarnaast ook voor dat de camera’s worden gesynchroniseerd, waardoor je verzekerd bent van goede opnames. Tot slot zorgt de behuizing ervoor dat de opnamebestanden van de verschillende camera’s informatie bevatten over de positie van de camera in de behuizing, waardoor je nooit lang naar het gewenste bestand hoeft te zoeken.

Standalone of bundel

De GoPro Omni kan in twee verschillende versies worden aangeschaft. De eerste versie bestaat alleen uit de kale behuizing en kost 1700 euro. Deze versie is bedoeld voor de mensen die al een of meerdere Hero 4 Black-camera’s in bezit hebben en dus geen complete behuizing met 6 nieuwe camera’s nodig hebben. De tweede versie is met een prijskaartje van €5.400 een stuk duurder, maar je krijgt voor dit geld wel een complete bundel. De bundel bestaat niet alleen uit de behuizing en zes Hero 4 Black-camera’s, maar je krijgt ook nog een flink aantal accessoires waaronder een koffer, afstandsbediening, voeding en software voor het importeren en bewerken van video’s. Hoewel de GoPro Hero 5 inmiddels is gelanceerd, is er nog geen editie van de Omni Sync Rig met Hero 5 camera’s.

GoPro zet in op VR

GoPro hoopt met de Omni en de stap naar VR een nieuwe markt aan te boren in moeilijke tijden. Want hoewel het bedrijf de afgelopen 15 jaar met veel succes verschillende actiecamera’s en accessoires heeft gelanceerd en het woord GoPro zo’n beetje synoniem is geworden van actiecamera, staat de omzet onder druk en werd er de afgelopen kwartalen zelfs een verlies genoteerd. De compacte en robuuste actiecamera’s van GoPro zouden vooral door de steeds betere camera’s in smartphones moeilijker aan de man te brengen zijn.

GoPro heeft echter niet zitten slapen en besloten om in te zetten op VR. Nadat het bedrijf ongeveer een jaar geleden de Franse VR-specialist Kolor overnam, heeft het enkele maanden geleden een eigen VR-platform voor het delen van foto’s en video’s gelanceerd en komt het nu met de Omni met een eigen behuizing om 360-gradenvideo’s te maken. Of de VR-lijn net zoveel succes zal hebben als de originele GoPro-reeks zal de toekomst moeten uitwijzen, maar met concurrentie van onder andere Nokia, Samsung en Canon zal het geen heel eenvoudig verhaal worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.