Test Rollei Compact Traveler No. 1 Carbon

De zomer breekt eindelijk door. Voor wie er op uittrekt om een mooie zonsondergang vast te leggen is er nu een handzaam statief om altijd bij je te hebben; de Rollei Compact Traveler No.1. Een paar weekend tripjes en een vakantie hebben wij het statief getest. Dat het nu standaard in de auto ligt, zegt waarschijnlijk voldoende.

Elke serieuze fotograaf en filmer weet dat een goed statief onmisbaar is. Helaas zijn de meeste statieven niet van het formaat noch gewicht dat je ze graag op reis meeneemt. Er zijn heel wat reisstatieven op de markt. Helaas zijn de meeste van waaibomenhout qua kwaliteit en stabiliteit. Carbon statieven bieden een enorme gewichtsbesparing met tevens een goede stijfheid. Rollei heeft nu een reisstatief dat slim klein opvouwt en uitgeklapt nog serieus inzetbaar is. Dat betekent voldoende hoogte en draaggewicht.

rollei-fotopro-compact-traveller-no-1-carbon-statief-zwartVeelzijdig
De Compact Traveler #1 carbon versie weegt iets minder dan een kilo en kan 5 kilo aan cameragewicht dragen. Elke compact camera en bridge camera heeft aan dit statief dus een prima maatje. Enkel systeem camera’s met erg zware lenzen zullen toch een steviger statief vergen. Maar ja, dan ben je toch al met kilo’s aan lenzen en body aan het sjouwen. Wij hebben het statief met de fantastische bridge camera de Panasonic FZ1000 en enkele VR camera’s getest, waaronder de Samsung Gear. De FZ1000 kan 400mm ver inzoomen. Zelfs als de gehele lens uitgeschoven is, blijft het statief stabiel. Door het enorme smalle formaat is de het statief ook bij uitstek geschikt voor 360 graden foto’s en films met bijvoorbeeld de Samsung Gear 360 camera . Enkel de bevestigingknop van de snelkoppelplaat was in beeld bij 360 graden opnames. Doordat het statief snel in en uitklapt waren wij in staat om van 5 woningen van elke maker een 360 graden opname te maken binnen 15 minuten. Met een traditioneel groot en zwaar statief was dit niet gelukt in zo snelle tijd.

$_84Slim ontwerp, degelijk materiaal
Het statief is slim ontworpen en vouwt erg klein op. Met degelijke ontgrendel schanieren zijn de poten netjes en stevig als statief uit te klappen. De poten bestaan uit 5 delen. Met enige handigheid zijn die in één keer los te draaien en uit te schuiven. Elk deel moet wel apart vastgedraaid worden. De kop is bedoel voor fotografie en is kantelbaar. Het waterpasje is enkel voor fotografie nuttig. Als Rollei het waterpasje horizontaal, ipv verticaal had geplaatst, was de kop beter voor video geschikt. Wij hebben natuurlijk ook met het statief gefilmd. Geen enkel probleem met een lichte camcorder. De 360 rotatie kop blijkt dan prima geschikt voor een pan beweging. Juist daarom was een horizontaal waterpasje dubbel handig geweest.

Rollei Compact Traveler No. 1 CarbonCompleet
Alles voelt stevig en degelijk aan. Omdat de schanieren met schroeven te stellen zijn qua flexibiliteit, wordt het statief inclusief sleutel geleverd. De snelkoppelingplaat is Arca compatibel. Al onze andere statieven zijn echter van een ander merk dat niet Arca uitwisselbaar is. Het gemak daarvan hebben wij dus niet kunnen testen. Het compacte statief is ook als monopod te gebruiken. Zelf een broekriemhouder ontbreekt niet. Zo is een camera boven het hoofd lang te houden of is ooghoogte mogelijk terwijl je mobiel blijft. Super handig extraatje.

Conclusie
De Rollei Compact Traveler #1 Carbon is een absolute aanrader. Er zijn goedkopere statieven, maar die zijn niet zo solide en zelden zo’n goede combinatie van ultra compact en toch veelzijdig inzetbaar. De Compact Traveler #1 carbon is het basis statief wat niet mag ontbreken in de reisuitrusting van elke serieuze fotograaf/ hobby filmer.
Rollei-Compact-veldSpecificacties:
– 980 gram, kan 5 kg dragen
– 33 cm ingeklapt tot 142 cm uitgeklapt
– poten uit 5 delen.
– kogelkop met waterpas en snelkoppeling
– onder dopjes zitten spikes voor ruw terrein
– verborgen feature is de haak aan de verticale staaf om gewicht aan te hangen voor extra stabiele plaatsing
– ook te gebruiken als monopod

 

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • klein
  • lichtgewicht
  • veelzijdig
  • 140 cm maximale hoogte
  • als monopod te gebruiken

THE BAD

  • kop iets minder gezicht voor video

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.