Review: Kobo Glo HD

Het vakantieseizoen komt eraan en dat is het moment dat we weer massaal aan het lezen slaan. Daarmee is het automatisch ook een perfect moment voor Kobo om een nieuwe e-reader op de markt te zetten. De Kobo Glo HD is de opvolger van de Kobo Glo, waar we al eerder zeer enthousiast over waren.

Unboxing

Kobo levert de Kobo Glo HD met een laadkabel en een korte handleiding.

Design

Hoewel ik de originele Kobo Glo niet meer naast de Glo HD kan leggen, zijn er op basis van de foto’s die we hier in het archief hebben duidelijk verschillen tussen de twee. Het meest opvallende is dat de sleuf voor micro-SD kaartjes uit het ontwerp is verdwenen. Je moet het doen met de 4GB die de e-reader aan boord heeft. Gezien e-books enorm klein zijn zal dat in de praktijk vast geen problemen opleveren.

Ook het ruitjespatroon dat altijd zo typisch was voor de e-readers van Kobo is echt verledentijd. De achterkant heeft een strak gaatjespatroon en is van een soort rubber waardoor de Kobo Glo HD echt heerlijk in de hand ligt.

Ook aan de voorkant is voor een andere afwerking gekozen. Hierdoor is de Kobo Glo HD veel minder gevoelig voor vingerafdrukken. Iets dat de originele Kobo Glo tijdens onze review ontsierde.

Verder heeft Kobo het knopje voor de achtergrondverlichting geschrapt. De Kobo Glo zet de verlichting aan wanneer dat nodig is. Ideaal.

Display

Het eInk display is sterk verbetert ten opzichte van het origineel. Met 1448×1072 pixels op 6 inch praten we over ongeveer 300 pixels per inch. Dit levert in de praktijk een haarscherp plaatje op. De verlichting van het display gebeurt nog steeds van de zijkanten waardoor je niet in de verlichting kijkt. De positie van de LED’s is zo goed gekozen dat je eigenlijk geen lichtvlekken ziet.

Leescomfort

Het leescomfort van de Kobo Glo HD ligt enorm hoog. Deels door het enorm fijne eInk display, maar vooral ook doordat Kobo je de nodige opties geeft om eBooks naar jouw smaak aan te passen. Denk aan lettergrote (in 24 stappen), maar ook lettertype (11 stuks) en de dikte van de letter. De boeken die je leest passen zich dus op jou aan en niet andersom.

Tijdens het lezen krijg je de mogelijkheden om teksten te markeren. Als lezer van vooral informatieve boeken is dit een heerlijke optie. Kobo laat het ook toe notities te maken. Via Readinglife is het ook mogelijk om jouw leesactiviteiten te delen via Facebook. Snap je bepaalde woorden niet, dan kun je het woordenboek op de Kobo Glo HD gebruiken.

Onder de noemer Kobo Picks geeft de Kobo Glo HD suggesties voor boeken die bij jouw leesprofiel passen. Bovendien kun je thematisch op zoek gaan naar nieuwe boeken in het winkeltje van Kobo.

Lees je veel verhalen online, maar ben je niet veel online, dan biedt de Kobo Glo HD ondersteuning voor Pocket. Deze dienst slaat webpagina’s zo op dat je ze later rustig kunt lezen.

Kobo past ook een stukje gamification toe op het lezen van ebooks. Door te lezen kun je awards winnen. Zo probeert Kobo het lezen te stimuleren, maar ik geef toe dat ik er zelf wat ongevoelig voor ben. Dit in tegenstelling tot andere activiteiten waar ik awards kan winnen. Lezen blijft toch vooral ontspannen.

Boeken van Kobo of Bol.com

Wanneer je de e-reader voor het eest start krijg je de keuze om in te loggen met een Bol.com of Kobo account. Ik koos voor dat laatste, en dat resulteerde in dat ik geen optie meer kon vinden om Bol.com toe te voegen. Het linken van de accounts blijkt alleen via de website van Kobo.com te kunnen.

Leuk is wel dat we daar meteen een overzichtje krijgen van andere accounts die we kunnen gebruiken. Zo zijn Facebook en Google+ te koppelen, maar ook Fnac (België/Portugal), Rakuten (Verenigd Koninkrijk/China), Livraria (Brazilië), Feltrinelli (Italië), Angus & Robertson (Australië) en Bookworld (Australië). Na deze koppeling verschijnen de boeken die je bij Bol.com hebt gekocht keurig in jouw lijst.

Kobo Glo vs. Kindle Paperwhite 2

Tijdens het schrijven van deze review levert Amazon ons ineens haar Kindle Paperwhite 2 e-reader. Natuurlijk gaan we binnenkort dieper in op de verschillen tussen de twee e-readers. Wat we op het eerste gezicht al wel kunnen vaststellen is dat de Kobo Glo HD vooral witter is. Wil je meer weten, houdt de site in de gaten.

Conclusie

De verlichting van de Kobo Glo was een verademing en het haarscherpe display van de Kobo Glo HD blijkt een lust voor het oog. Bovendien is het display van de Kobo Glo echt spierwit waardoor het contrast tussen letter en papier nog groter is. De materiaalkeuze en het nieuwe design maakten de Kobo Glo HD dé ideale gadget tijdens mijn laatste vakantie.

Beschikbaarheid

De Kobo Glo is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer goed display
  • Goede verlichting
  • Betere materiaalkeuze
  • Ligt prettig in de hand
  • Voelt zeer stevig aan

THE BAD

  • Geen micro-SD slot meer
  • De Bol.com account koppelen gaat nu nog via een flinke omweg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.