Vorige week ontving de KPN de licentie om tot 2030 DVB-T diensten in Nederland aan te bieden. In gewone taal kennen we dit als Digitenne. Hoewel de zenders van de NPO (waaronder de regionale omroep) altijd al gratis te ontvangen waren, wil je NPO de kwaliteit flink opschroeven. Het probleem van Digitenne is namelijk de bandbreedte waardoor Full HD uitzendingen nog niet tot de mogelijkheden behoorden.

De publieke omroep NPO wil vanaf volgend jaar, 2017, in Full HD te ontvangen zijn via het nieuwe DVB-T2. Dit is de opvolger van de DVB-T techniek die Digitenne nu gebruikt. In diverse landen om ons heen, zoals Duitsland, is de uitrol van DVB-T2 zenders een jaar geleden al gestart.

Om daadwerkelijk in Full HD op DVB-T2 uit te kunnen zenden, moet de NPO toch echt met de KPN om tafel. De KPN is immers de netwerkbeheerder voor de DVB-T zenders en zal dus moeten investeren. Toch zal de KPN wel moeten. Bij het verkrijgen van de vergunning afgelopen week zat ook een deadline. In 2020 MOET de KPN DVB-T2 aanbieden.

Om DVB-T2 TV kanalen te ontvangen, moet nog een hoop werk verzet worden. Niet alleen het netwerk van zenders moet worden aangepast, maar ook alle ontvangers bij mensen thuis. Het is dus maar de vraag of KPN wel in staat zal zijn om volgend jaar al om te schakelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.