Onderzoekers bouwen een kilo-core processor

Als we naar smartphones, tablets en laptops kijken, zien we aan de onderkant vooral de duo-core processors. In het middensegment zijn het de quad-core processors terwijl aan de bovenkant van de markt de octa-core al langer de standaard is. De kilo-core kan maar zo de volgende uitdaging worden.

Een kilo-core is geen processor met 10 processorkernen, maar met 1.000 processorkernen. Het eerste werkende exemplaar is ontwikkeld door onderzoekers van UC Davis. Als extra feature kunnen de kernen per stuk uitgeschakeld worden waardoor het minimale stroomverbruik op 0,7 watt ligt terwijl de processor bij piekverbruik toch 115 miljard instructies per seconde kan verwerken.

De processor is ontwikkeld in samenwerking met IBM op een schaal van 32 nanometer. Dit is relatief grof in vergelijking tot het gros van de high-end mobiele processors die op 14 nanometer ontwikkeld worden. Hoe kleiner, hoe energiezuiniger en sneller, maar ook hoe moeilijker de productie. Het zal dus nog even duren voor je deze chip in een laptop, laat staan smartphone tegen zal komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.