Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

The 64, de Commodore is terug

Comodore kende over de laatste jaren vele revivals, maar geen één leek te slagen. Zelfs onder het Nederlandse Commodore B.V. lukte het niet om de oude glorie te herstellen. The 64 probeert het nu opnieuw en ditmaal met Commodore hardware. Wij zijn nu al fan.

The 64 brengt de Commodore 64 hardware terug in twee vormen. Een computermodel met Keyboard dat sterk lijkt op het origineel en een handheld versie voor iedereen die de classics het liefst buiten de deur speelt.

Beide modellen zullen vanaf de start voorzien zijn van een complete line-up met games. Daarnaast zijn veel games tegenwoordig vrij te downloaden en te spelen op de C64. Er bestaat zelfs nog een community die nieuwe games ontwikkelt. De makers van The 64 denken er ook al aan extra hardware uit te brengen. Denk aan een C64 joystick, maar ook aan een adapter om meerdere soorten cartridges op het keyboard model te draaien.

The 64 Keyboard model

Het grote model beschikt over het volledige C64 keyboard. Daarnaast is er ondersteuning voor de oude cartridges die zo bekend zijn van de C64. De stroomtoevoer verloopt nu via een micro USB aansluiting en de TV sluit je gewoon aan via HDMI. Er zijn twee USB poorten om opslagruimte toe te voegen en er is een SD kaartslot ter vervanging van de diskdrive. Bovendien is het mogelijk om zelf software te schrijven in BASIC of in 6502 Assembly. Jawel, retro development!

The64-Hardware

The 6c Handheld

De handheld versie beschikt uiteraard niet meer over een keyboard, maar wel over de bekende joystick knoppen waar het gros van de C64 games mee overweg kan. Er zit een hoofdtelefoonaansluiting op, maar ook een micro-HDMI om hem alsnog aan een TV te hangen. Een micro-USB poort met OTG functie maakt de handheld af.

Beschikbaarheid

Wil je zeker zijn dat je een C64 in huis hebt wanneer de ontwikkeling klaar is? Dan moet je meedoen met het IndieGoGo project. $150 voor de keyboard versie en $170 voor de handheld. De eerste keyboard modellen moeten in december worden afgeleverd. De handheld volg pas over exact een jaar.

2 reacties

  1. Het zoveelste treinwrak wat zichzelf ‘de nieuwe commodore’ noemt. Hoeveel hebben we er al gehad de afgelopen 20 jaar?
    Commodore gadgets zoals mp3 spelers, de ‘webit’, een PC clone met een Commodore stickertje er op in 2001, een PC in een C64 behuizing, de DTV, de ‘commodore’ smartphone.. en nu dit dingetje, wat gewoon een arm soc is met een c64 emulator er op.

    En elk jaar trapt de pers er wel weer in: ‘de commodore is terug’
    Ik zou zeggen: negeer dit misbaksel, en graaf je oude c64 op. Niks mis mee.

    1. Mijn originele c64 staat al jaren nog steeds opgesteld en werkt nog perfect. De C64 mini inmiddels ook alweer een paar maanden in huis en dat is toch echt een leuke gadget!! Met regelmatig firmware updates etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.