Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Revolv IoT eigenaren woedend op Google

Rond de tijd dat Nest met haar slimme Thermostaat startte, was er nog een domotica bedrijf in de VS dat hard groeide. Het was Revolv. De eerste grote partij die een Smart Home hub ontwikkelde die alle smart apparaten in huis met elkaar moest verbinden.

De Revolv bleek een behoorlijk succes, maar het apparaat is nooit aan deze kant van de oceaan verkocht. Zeventien maanden geleden kocht Nest het namelijk omdat de techniek achter allemansvriendje Revolv weleens heel goed kon zijn voor Nest.

Nu Nest met Thread en Weave een leidende rol lijkt te nemen in het verbinden van smart home apparaten, lijkt Google klaar te zijn met Revolv. Niet alleen heeft Google besloten te stoppen met het updaten van de app en de firmware, Google heeft effectief besloten de Revolv hubs op afstand uit te schakelen. Inderdaad. Google neemt het besluit wanneer het gebruik van het door jouw aangekochte apparaat moet stoppen.

Revolv

En dat mogen ze. Dat staat namelijk in de algemene voorwaarden. Het belangrijkste was dat de garanties op het apparaat verlopen moesten zijn. Bij de aankoop van Revolv werd meteen gestopt met het produceren en verkopen van de hardware. Nu mogen vele, vele duizenden consumenten het ding in opdracht van Google weggooien. Custom firmware draaien op de Revolv mag niet. Dat staat in de algemene voorwaarden en is in de VS afgeschermd met behulp van de DMCA wetgeving. De consument staat dus machteloos en dat leidt tot heel wat kwade gebruikers die vinden dat de hardware best nog een paar jaar mee kan.

Dit bericht demonstreert goed hoe afhankelijk we zijn geworden van de aanwezigheid van apps om apparaten die we kopen aan te sturen. Is een Sonos speaker nog bruikbaar wanneer Sonos besluit te stoppen met het onderhouden van de Android app? Mag Nest bepalen dat je de temperatuur in huis niet meer kunt regelen met jouw budget Android van de Aldi? Wat als Philips Lighting failliet gaat en de fees om de Hue app online te houden niet meer zal betalen? Wat als Apple de zoveelste update uitbrengt die jouw smartphone trager maakt? Scenario’s die misschien niet heel waarschijnlijk zijn, maar wel laten zien hoeveel e-waste bedrijven kunnen genereren.

Update: Google en Nest zullen case-by-case een vorm van compensatie aanbieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.