Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Sennheiser HD 630VB met 4.5 sterren.

The Good
  • Zeer goed geluid
  • Hoog draagcomfort
  • Ondersteuning voor Hi-res Audio
  • Variabele bas
The Bad
  • Geen complete reisuitrusting
  • Kabel is niet vervangbaar


Ondersteuning voor hi-res audio. Een puur geluid, maar ook de nodige extra bas wanneer jouw oren daar even naar snakken. Met de  HD 630VB lijkt Sennheiser een allemansvriendje te hebben ontwikkeld in de wereld van de hoofdtelefoons.

Unboxing

We ontvingen een doos die duidelijk al geopend was, dus geen unboxing video. Wat wij in de doos vonden was het volgende;

  • De HD 360VB
  • Jack plug adapter (3,5mm naar 6,3mm)
  • Handleiding
  • Reisetui

Design

Qua design is de HD 630VB met haar gebruik van zilver en blauw een opvallende verschijning in het landschap van de hoofdtelefoons. Oké, het zijn de typische Sennheiser kleuren. Toch is het op een premium hoofdtelefoon een gewaagde keuze die naar mijn persoonlijke smaak prima uitpakt.

Opvallend aan het design is dat de kappen op beide oorschelpen compleet anders zijn. De linkerkap is compleet blank terwijl de rechter echt vol zit met de bediening en zelfs aanwijzingen voor wat betreft de draaischijf voor de bas.

De rechter oorschelp is ook waar de 1,2 meter lange audiokabel aan vast zit. Deze is dus niet vervangbaar. Om te zorgen dat de HD 630VB wel als headset bruikbaar is, zit er een schakelaar naast. Deze verandert de polarisatie van de microfoon om zo te voldoen aan de wensen van Android en iOS smartphones.

Geluidstechniek

Sennheiser communiceert niets over de drivers die in de oorschelpen van de HD 630VB liggen. Wat wel meteen opvalt is het lage volume waarop mijn Xperia Z5 al begint te waarschuwen. Er liggen dus drivers in die kennelijk een wat hogere weerstand hebben. Overigens is dit niet heel bezwaarlijk op het moment dat dit ten goede is van het geluid. Ik heb er zelf geen behoefte aan om een heel treinstel vol mensen mijn muziek te laten beluisteren. Het feit dat de hoofdtelefoon voldoet aan het Hi-Res Audio label zegt immers al heel wat over de aanwezige driver. Niet alle drivers zijn immers in staat om muziek in hogere resolutie weer te geven. Hi-res audiobestanden bestaan immers uit 24-bit muziek. Ter vergelijking, CD muziek is slechts 16-bit.

Op reis

Het is een stukje luxe dat we steeds vaker tegenkomen. De reisetui voor de hoofdtelefoon. Deze zorgt ervoor dat jouw dure hoofdtelefoon iedere reis overleeft. Nu moet ik toegeven dat deze toch vrij vors is door de keuze voor een mooie, ronde vorm. Iets anders dat ik zelf altijd graag in een reisuitrusting zie is een adapter voor in-flight entertainment systemen. Voor op reis is de uitrusting van de HD 630VB dan ook niet optimaal. Ach, we moeten ergens over zeuren.

Draagcomfort

Ik kan niet ontkennen dat het draagcomfort van de Sennheiser HD 630VB erg hoog ligt. Op mijn relatief grote hoofd willen veel hoofdtelefoons klemmen, maar dit zit echt prima. De foam delen van de oorschelpen zijn zelfs vervangbaar voor wanneer deze hun kracht verliezen. Netjes.

Geluidservaring

Ik noemde het eerder al, het volume is wat lager ten opzichte van andere hoofdtelefoons. Je koopt de Sennheiser HD 630VB ook niet zozeer om heel hard te gaan. Het geluid dat uit de oorschelpen komt is wel heel erg zuiver en bevat het detailniveau dat ik van high-res audio verwacht.

Iets anders dat ik al noemde is dat de HD 630VB toch een beetje als een allemansvriendje in de markt wordt gezet. De Hi-Res audio headsets die ik tot nu toe heb mogen beoordelen doen allemaal hun best om een gebalanceerd geluid neer te zetten. Iets dat de gemiddelde audiofiel ook verwacht. Sennheiser heeft de HD 630VB echter uitgerust met een eigen equalizer in de vorm van de Variable Bass Boost. De ring waarmee je deze functie aanstuurt verhoogt de bas weergave in de muziek. En dat gebeurt ook nog eens op een hele delicate manier waardoor er nauwelijks storende vervorming plaatsvindt. Dat is best een complimentje waard. Meestal laat ik dit soort functies uit, maar bij de Sennheiser HD 630VB betrap ik me erop dat ik hem toch vaak voor zo’n 70% aan heb staan. Gewoon om het geluid warmer te laten klinken.

De over-ear oorschelpen moeten jou als gebruiker voor een groot deel afschermen van de geluiden uit de buitenwereld. Hoewel ik de foam delen van de oorschelpen roem om hun draagcomfort is van echte afsluiting qua geluid nauwelijks spraken. Hoge tonen worden zeker wel gedempt, maar vooral lage tonen komen er met gemak doorheen.

Microfoon

Met de microfoon in de HD 630VB beschik je over een volwaardige headsetervaring. Het aannemen van gesprekken kan gewoon via de knop op de rechter oorschelp. De stemmen aan de andere kant zijn zeer goed verstaanbaar. Door de positie van de microfoon, toch relatief dichtbij de oorschelp, ontstaan er niet zo snel contactgeluiden. Bijvoorbeeld door het schuren tegen kleding of een rits. Daar staat wel tegenover dat er geen enkele vorm van ruisonderdrukking lijkt te zijn. Niet vreemd, want de HD 630VB is natuurlijk gewoon een passieve headset.

Conclusie

De Sennheiser HD 630VB is prijstechnisch een premium headset in een gewaagd design. Het draagcomfort van de HD 630VB ligt zeer hoog terwijl de audiokwaliteit subliem is. Hoewel de reisetui suggereert dat de HD 630VB een prima hoofdtelefoon voor onderweg is, acht ik hem daarvoor minder geschikt. Daarvoor is hij qua accessoires niet compleet genoeg geleverd en geluiden van vliegtuigmotoren komen te gemakkelijk door de oorschelpen heen. De HD 630VB is gewoon een ontzettend goede hoofdtelefoon, maar wel voor binnen.

Beschikbaarheid

De Sennheiser HD 630VB is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.