Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Philips 55PUS8601 (4K Android TV)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Prachtig design
 • Zeer goed geluid
 • Veel aansluitingen
 • Stabiele software
 • Snel met apps

THE BAD

 • Minder geschikt voor Android games
 • Geen 3D ondersteuning

Net als diverse andere grote TV fabrikanten heeft TP Vision helaas besloten geen 3D meer aan te bieden op haar TV’s. Dat is dan ook de enige grote afwezige functie in het aanbod op de 55PUS8601 / 65PUS8601 serie van Philips.

Unboxing

Dit vinden we in de doos van de Philips 55PUS8601:

 • 2 voeten
 • 1 afstandsbediening
 • 2 losneembare speakers
 • 1 stroomkabel
 • Documentatie

Design

De 8600 serie is dé designserie van Philips. Dat bewijzen de speakers die bij de TV zitten. Die worden namelijk magnetisch op de TV bevestigd. Maak je gebruik van een dikke soundbar of soundplate voor het geluid van de TV, heb je die speakers niet heel hard nodig. Dan hoeven ze er ook niet aan te zitten en heb je ook geen schroefgaten waar je tegenaan kijkt.

De speakers zelf hebben een chroom afwerking met bovenop, in wit, het Philips logo. Doordat de bass vanuit de kast van de TV komt, hoeven de speakers alleen maar de klanken weer te geven waarbij je stereo hoort. Hierdoor kunnen ze mooi slank blijven.

Philips-8601-Speakers

Ook de poten hebben een chroom afwerking gekregen waardoor ze heel mooi staan onder de TV. De LED status LED is wit verlicht, net als het logo. De intensiteit van de logoverlichting bepaal je zelf via het menu. Het is ook mogelijk het logo onder de TV niet te verlichten.

Philips-8601-Voet

Display

Het belangrijkste is natuurlijk het display van de 55PUS8601. TP Vision heeft de Philips 55PUS8601 van een 55 inch (139CM) 4K/UHD (3840 x 2160 pixels) display voorzien met haar eigen PerfectPixel technologie en BrightPro waardoor de helderheid met 700 cd/m2 zeer goed is. Om te voorkomen dat je teveel last hebt van reflecties, is het display afgewerkt met de MothEye technologie van TP Vision. Hierdoor is het display licht gematteerd.

Het display kan beelden met 1.800mHz weergeven, maar Philips heeft nog een belangrijke beeldverbeteraar toegevoegd. Namelijk; microdimming. Hierdoor verhoogt Philips de contrasten in het beeld. Het display is al geschikt voor 10-bit kleuren en HDR video’s. Daarmee is het display technisch gezien klaar voor de toekomst.

Wat geweldig is, is de enorm brede kijkhoek. Zit ik er recht voor, heb ik een prima beeld. Sta ik 7 meter naar rechts in de keuken, heb ik nog steeds een prima beeld. Dit in tegenstelling tot veel andere displays die dan heel licht of juist heel donker worden.

Aansluitingen

Philips is alles behalve zuinig in de aansluitmogelijkheden van de 55PUS8601. Dit is wat je krijgt:

Onder

 • 1x LAN aansluiting
 • 1x Optische uitgang
 • 2x Coax Satelliet
 • 1x Coax Antenne
 • 1x USB 2.0
 • 2x HDMI
 • 1x analoge audio-uitgang voor draadloze speakers

Achter

 • 1x Scart
 • 1X Component
 • 1x Stroom

Links

 • 1x analoge audio-uitgang regulier gebruik
 • 1x HDMI
 • 1x HDMI-MHL
 • 1x USB 2.0
 • 1x USB 3.0
 • 2x CI+

In beide onderste hoeken zitten nog 3,5mm aansluitingen voor de magnetische speakers.

Philips-8601-Aansluitingen

Ambilight + Hue

De Philips 55PUS8601 is aan vier kanten van Ambilight voorzien. De LED’s lopen keurig rondom de achterkant van het display. De flinke hoeveelheid LED’s zorgen er bovendien voor dat het Ambilight effect toch nog wel heel veel detail bevat wat Ambilight echt mooi maakt.

Philips-8601-Ambilight

Daarnaast is deze Android TV geschikt voor Ambilight+hue. De aansturing van de Hue lampen verloopt heel snel waardoor deze vlot meekleuren met de beelden die je ziet. Hierdoor is het effect in de huiskamer zeer intens.

Android TV

55PUS8601 draait op de Android 5.1 Lollipop code. Naast toegang tot de Android TV apps via Google Play, krijg je ook toegang tot Philips’ eigen App Gallery waar een sterk aanbod lokale apps in zit. Philips zet een aantal apps vooraf op jouw TV. De belangrijkste is Netflix. Op Android mediaplayers is het nog steeds niet mogelijk om Netflix in Full HD te draaien, maar op de 55PUS8601 draait Netflix moeiteloos in 4K. Net als YouTube. Leuk detail is dat je Netflix start met de speciale Netflix knop op de afstandsbediening.

Om apps en opnamen op te slaan is de TV zelf uitgerust met 16GB aan opslagruimte. Via de vele USB aansluitingen is het mogelijk om meer opslagruimte toe te voegen. Leuk detail is de ondersteuning voor USB 3.0.

Specs

De chipset van de 55PUS8601 volgens de specificaties van Philips uit een Hex-core wat zou duiden op 6 processorkernen. Wellicht zijn twee hiervan voor andere taken dan het draaien van Android TV. Als we de specs van Android uitlezen, zien we dat de 55PUS8601 beschikt over een quad-core processor waarvan twee kernen draaien op maximaal 1.6GHz en twee kernen draaien op maximaal 2.5GHz draaien. Opvallend is wel dat het een 32-bit chipset is terwijl Android al een tijdje over is op snellere 64-bit chipsets. Je krijgt 1,5GB aan werkgeheugen. De chipset wordt geleverd door MediaTek. De TV kan overweg met Dual-Band WiFi 802.11n, maar ons advies is om, indien mogelijk, toch een LAN kabel te gebruiken. Je gaat immers streamen en LAN kabels blijven beter bestand tegen storingen.

Tuners

Voor Nederland is het belangrijk om te weten dat je zowel satellietkanalen als kabelkanalen op de 55PUS8601 kunt ontvangen. Met een CI+ kaart kun je natuurlijk alle gecodeerde digitale kanalen ontvangen om te kijken en op te nemen, maar er is nog een tweede CI+ slot aanwezig. Met een tweede kaart kun je twee opnamen tegelijk starten of tegelijk één kanaal opnemen en het andere kijken. Luxe en handig.

Afstandsbediening

De afstandsbediening van de 55PUS8601 is een opfrisser van wat we met de laatste modellen meegeleverd zagen worden. Aan de achterkant zit een volledig qwerty toetsenbord. Daartussen het luid voor de batterijen.

Philips-8601-Afstandsbediening

Aan de voorkant heeft Philips de knoppen logischer plaatsen gegeven. Bovendien is Netflix prominent aanwezig op de afstandsbediening. De vier-puntstoets is is wat groter geworden en werkt nu als een soort touchpad wanneer je door menu’s bladert. Hiermee navigeer je een stuk sneller, maar dan moet je dit wel even goed in de vingers hebben.

Geluidservaring

Het meeleveren van de verwijderbare speakerset is een slimme zet van Philips. Hoewel de bass in het toestel zelf al aardig goed is, geven de twee speakers duidelijk richting aan het geluid. De TV zelf is ook gecertificeerd voor DTS en Dolby Digital Plus audioweergave. Wil je het geluid toch verbeteren moet je een echt grote soundbar, soundplate of surroundset gebruiken. De TV beschikt voor dergelijke geluidsverbeteraars over HDMI ARC en HDMI CEC ondersteuning.

Philips-8601-Woofers

Kijkervaring

Het belangrijkste is natuurlijk de kijkervaring. Hierin valt vooral op hoe enorm snel de 55PUS8601 is. Bij het zappen zal de 55PUS8601 eerst het kanaal laden en dan pas weergeven waardoor je geen lange zwartmomenten hebt tijdens het zappen. Informatie over het huidige programma en wat volg staat meteen op het scherm en blijft ook niet al te lang staan.

De interface van de 55PUS8601 licht keurig en duidelijk over de TV weergave heen. Het volume en andere instellingen zijn snel en duidelijk af te lezen. Ook het schakelen naar HDMI kanalen verloopt lekker vlot en de enorme hoeveelheid instellingen van de 55PUS8601 zijn duidelijk gerangschikt. De help documentatie op de TV is in het Nederlands.

Hoewel in het verleden Philips en Sony het erg moeilijk hebben gehad om echt goede Android TV’s te bouwen, hebben we weinig tot geen negatieve ervaringen gehad tijdens het kijken naar de TV. Geen vastlopers. Geen reboots. Één keer dat het geluid niet lipsync was. Het kanaal opnieuw selecteren wat de oplossing.

App ervaring

Ik noemde het eerder al. Je krijgt bij de 55PUS8601 niet alleen toegang tot het aanbod van apps op Google Play voor TV, maar ook toegang tot de Philips App Gallery. Beide platformen draaien naast elkaar.

Hoewel de 32-bit chipset niet zo snel is als die in de Android mediaplayers die we de laatste tijd hebben gezien, wisselt de TV toch echt heel snel tussen apps. Ook wanneer het gaat om apps die 4K beelden op het scherm moeten zetten.

Game ervaring

Het zijn vooral de 3D games waar je merkt dat je met een wat tragere chipset te maken hebt. Goede ontwikkelaars zullen de details in de graphics terugschroeven, maar bij andere ontwikkelaars knalt de framerate gewoon omlaag. Van de andere kant kun je met apps als Transgaming en GameFly dikke PC games naar jouw TV streamen. Voor de echte gamer zijn er dus andere oplossingen.

Conclusie

Ik kan klagen dat de chipset van de Philips 55PUS8601 wat achterblijft bij het aanbod mediaplayers, maar dan zou ik de 55PUS8601 tekort doen. De TV is namelijk bloedsnel voor een Android TV. Apps wisselen lekker snel en waar mogelijk draait alles toch maar gewoon op een 4K resolutie. Daarnaast is het geluid van een kwaliteit dat geluidsverbeteraars niet essentieel zijn om van films en series te genieten. En dan hebben we het nog niet over het strakke design gehad. De 55PUS8601 is een TV waar TP Vision/Philips trots op mag zijn.

Beschikbaarheid

De Philips xx8601 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com in de maten 55 inch en 65 inch.

4 reacties

 1. Beste Arjan,
  Hoe verhoudt deze Philips TV zicht tot bv Samsung SUHD en Sony 4K HDR toestellen in deze prijsklasse? Hoe is bijvoorbeeld de beeldengine? Bij mijn Philips wordt het beeld erg onrustig wanneer bv een auto voor een bakstenen muur of een grasveld rijdt. Er komt dat een blokkerige rand rondom de auto (ik weet niet hoe dat heet). Hebben Samsung en Sony hier minder last van?
  Ik hoor het graag

  1. @Robin, hier heb ik met de Philips geen last van. Wellicht ligt het een de bron van het beeld of de beeldverbeteraars die je aan hebt staan. Ik schakel doorgaans alle beeldverbeteraars zoveel mogelijk uit om dit soort problemen te voorkomen. De Sony en Samsung heb ik geen ervaring mee.

 2. Hoe is het gesteld met de backlight bleed op dit toestel? Mn oude Philips heeft hier heel veel last van en dat is iets wat ik koste wat het kost wil voorkomen (maar wil wel graag weer ambilight).

 3. Heeft iemand mogelijk in buurt van Lisse deze tv in huis op ziggo kabel aangesloten. En mag ik bij u een kijkje nemen aan. Over al in winkels tonen ze enkel demo films. Om die reden wil ik graag zien hoe het beeld is via de kabel. Voor mijn komst kunt u mij beoordelen op gaven ik indien u dat wenst. Ik heb wat haast omdat mijn tv zijnde een ouder model van Philips net gekocht het direct al heeft begeven.l. Philips bied mij nu dit model aan. 55pus8601. Mail aldertwillem@hotmail.con

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.