Review: Gacoli Checkmate No.1 (solar tuinlamp)

Het tuinseizoen staat weer op het punt te beginnen, dus vandaag een review van één van de meest iconische tuinlampen die op dit moment te vinden is. Ik heb het over de Gacoli Checkmate No.1.

Unboxing

In de verpakking van de Gacoli Checkmate No.1 vinden we naast de Checkmate No.1 nog een netstroomlader voor wanneer de zon onvoldoende stroom levert. Verder bevat de verpakking helemaal niets. Je hebt ook niets nodig en het lampje is al volledig in elkaar gezet.

Design

De Checkmate No.1 van Gacoli heeft een hoogte van 23CM met een basis van 13CMen is daarmee al prima inzetbaar op een klein bistrotafeltje. Wat opvalt is dat het gewicht van de voet laag, maar groot genoeg is om de lamp stabiel op tafel te laten staan. Het moet flink stormen wil de Checkmate No.1 van tafel geblazen worden.

De basis van de Checkmate No.1 is gemaakt van roestvrij staal. Voor de lampenkap heeft Gacoli gekozen voor ABS plastic. Dit is redelijk stootbestendig en heeft als eigenschap dat het niet heel snel zal verkleuren. In de lamp zit één warmwitte LED en eronder zitten er nog twee. Hierdoor is de lamp sfeervol en tegelijkertijd toch ook functioneel. Gacoli maakt gebruik van een reguliere herlaadbare batterij. Wanneer deze door temperatuursveranderingen slecht wordt, kun je deze met gemak zelf vervangen. Dat maakt de Checkmate No.1 een duurzame LED lamp.

Waar de meeste solar lampen het zonnepaneel lelijk op de bovenkant van de lamp hebben zitten, is die van de Gacoli Checkmate No.1 weggewerkt onder de lampenkap en dan zo dat deze ook geen schaduwen werpt wanneer de Checkmate No.1 aan staat. Hoewel dit ongetwijfeld een iets lagere opbrengst oplevert, is het lampje hierdoor een stuk mooier. Een slimme keus wat mij betreft.

EMU

Gacoli voorziet de Checkmate No.1 van haar eigen EMU (Energy Management Module). Helaas bevat de EMU in de Checkmate No.1 geen schemerschakelaar (er zijn een aantal Gacoli modellen die dit wel ondersteunen). Je zal hem dus altijd zelf even aan moeten zetten. Is de batterij zo goed als leeg, schakelt het lampje zichzelf uit zodat deze gewoon weer kan laden wanneer de zon weer schijnt. Je hoeft er dus nooit aan te denken om weer uit te schakelen. Handig!

De EMU regelt ook het bijladen van de batterij met behulp van de meegeleverde netstroomlader. Mocht je de Checkmate No.1 moeten bijladen in verband met slecht weer, is deze met twee uurtjes weer helemaal geladen.

Update 22-03-2016: Gacoli heeft besloten vanaf nu de nieuwe lampen (dus niet het door ons geteste model) uit e gaan rusten met de schemerschakeling die wij mistten. De lampen gaan bij schemer automatisch aan en blijven dan 8 uur branden.

Conclusie

Gacoli weet al langer op te vallen met haar bijzondere buitenverlichting. De Checkmate No.1 is hier een mooi voorbeeld van. Het solar paneel is gewoon erg netjes weggewerkt en er komt voldoende licht van de lamp om ook functioneel te zijn.

Beschikbaarheid

De Gacoli Checkmate No.1 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Staat zeer stabiel
  • Zonnepaneel keurig weggewerkt
  • Voldoende lichtopbrengst
  • Batterij gemakkelijk te vervangen

THE BAD

  • Geen schemerschakeling bij modellen van voor 22-03-2016
Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram