Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Google werkt aan offline voice ondersteuning

Spraakherkenning van smartphones, tablets en andere producten verloopt nu nog online. Jij spreekt jouw commando in, jouw apparaat stuurt deze naar een server en die stuurt het antwoord terug naar jouw apparaat. De reden dat het op deze manier gaat is omdat er heel wat data en rekenkracht voor nodig is om jouw spraak te analyseren. Toch wil Google deze mogelijkheden offline beschikbaar gaan maken.

Google heeft een nieuw stukje software ontwikkeld dat het mogelijk moet maken om ook offline gebruik te maken van spraakherkenning. De eerste test levert een app op van ruim 20MB die al simpele commando’s begrijpt en een foutmarge van 13,5% heeft. Doordat de herkenning op het apparaat gebeurt, zou het 7x sneller zijn. Daar staat tegenover dat de foutmarge dus nog altijd groter is en het aantal commando’s beperkt. Smartphones vanaf de Nexus 5 moeten de speciale software kunnen draaien.

Voor de technologie heeft Google 3 miljoen stemmen geanalyseerd met achtergrondlawaai afkomstig van het YouTube platform. Hoe snel de technologie ook echt in Google en niet-Google producten komt te zitten is nog onbekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.