Arjan Olsder
Arjan Olsder

Google opent Project Fi voor consumenten

Met haar eigen Chromecast en Pixel C laat Google zien dat de zoekgigant prima in staat is om zelf hardware te maken. Met Google Fiber kunnen Amerikanen in 9 steden gebruik maken van gigabit internet en nu komt Google met Project Fi, een eigen telecom provider.

Binnen Project Fi gaat het Google om het verkopen van datadiensten. Amerikanen kopen SMS en spraakverkeer af voor $20 per maand en betalen $10 per gigabyte. Dat laatste klinkt niet bijzonder goedkoop, maar de gigabytes tellen ook bij roaming. Reizigers betalen dus geen dure MB’s wanneer ze bijvoorbeeld in Europa zijn.

In tegenstelling tot Google Fiber, heeft Google geen eigen netwerk in de VS. Google is een zogenaamde MVNO of Mobile Virtual Network Operator. Google huurt bandbreedte op de netwerken van T-Mobile en Sprint om deze dienst mogelijk te maken. Daarnaast maakt Google gebruik van vele publieke WiFi hotspots om haar kosten te drukken.

Naast dat Project Fi zich voor nu beperkt tot klanten in de VS, beperkt de dienst zich ook tot een aantal toestellen. Alleen gebruikers van de Nexus 5x, Nexus 6 en Nexus 6p kunnen zich op het Google Fi netwerk registreren. Om consumenten te overtuigen heeft Google de prijs van de Nexus 5x laten zakken van $349 naar $199 onder voorwaarde dat deze ook via Fi zal worden aangeschaft.

Plannen voor een Europese lancering zijn nog niet bekendgemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.