Review: Google Pixel C

Met de Pixel C maakt Google de toekomst van de Chromebook onzeker. De ‘detachable’ blijkt prima inzetbaar als laptop door haar bijzondere toetsenbord en blijkt snel genoeg voor foto- en videobewerking. Er zijn een paar kleine details die de Pixel C weerhouden van een vijf sterren beoordeling.

Unboxing

Wij ontvingen een exemplaar dat al eens was uitgepakt, dus dit keer geen unboxing video. Google levert de Pixel C met een USB Type-C lader. Deze lader bestaat uit één deel. Je beschikt dus niet over een USB kabel om de Pixel C met jouw bestaande laptop of desktop te verbinden. Google verkoopt wel een breed assortiment USB Type-C kabels evenals het optionele toetsenbord voor de Pixel C. Het toetsenbord is dusdanig belangrijk voor de totale ervaring dat we deze wel meenemen in de Pixel C review.

Design

De achterkant van de Pixel C en de zijkanten bestaan uit één deel aluminium. De kwaliteit van het aluminium lijkt erg hoog te zijn want na enkele weken van gebruik en slepen van beurs naar beurs kent de behuizing nog geen echte krasjes. Noodzaak om het mooie aluminium achter een cover te verhullen om de krasjes is er dan ook niet. Stootschade is een heel ander verhaal. Aluminium blijft een metaal en een deuk blijft een deuk. Het is dus maar net het risico dat je zelf met de Pixel C durft te lopen ;-).

Op de achterkat van de tablet zitten vier status LED’s op een rij. Deze geven meer informatie over de status van de tablet. Handig.

Het design van het qwerty toetsenbord van de Pixel C is een veel indrukwekkender verhaal. De achter- en zijkanten zijn ook nu weer uit één stuk aluminium gemaakt. Het toetsenbord bestaat uit echte toetsen zoals je die kent van laptops.

Wanneer je het toetsenbord gebruikt ter bescherming van de Pixel C, klemt deze met magneten aan de displaykant van de tablet vast. Je trekt de twee uit elkaar om de Pixel C te gaan gebruiken. Het achterste deel van het toetsenbord is magnetisch. Je legt de achterkant van de Pixel C tablet erop en trekt het overeind om de twee delen samen te gebruiken.

De verbinding tussen Pixel C en toetsenbord is draadloos. Toetsenbord en tablet kunnen dus van elkaar gescheiden zijn en toch in combinatie met elkaar worden gebruikt. Het toetsenbord heeft een eigen accu dat ook draadloos geladen moet worden. Dit zal de Pixel C doen wanneer deze op de magneten van het toetsenbord rust. Over de accu van het toetsenbord hoed je dus eigenlijk nooit zorgen te hebben. Hij is altijd beschikbaar.

Display

Het display van de Google Pixel C meet 10,2 inch. Met een resolutie van 2.560 bij 1.800 heb je een enorme berg pixels dat iedereen die iets heeft met fotografie enorm zal aanspreken. Met 308 pixels per inch is het net zo scherp als de gemiddelde smartphone en dat mis ik persoonlijk altijd in het gros van de Android tablets. Iets anders dat interessant is, is de ondersteuning voor sRGB en een contrast van 1.500:1. De helderheid van 500 nits maken de Pixel C een hele fijne tablet voor binnen en in de schaduw, maar in de volle zon is het display slecht af te lezen.

Specs en benchmarks

De Pixel C moet je zien als de Nexus onder de tablets. Een pure Android beleving, de nieuwste features en de beste hardware. Dit vertaalt Google in een Nvidia Tegra X1 chipset om de apps te draaien en de grote hoeveelheid pixels op het display aan te sturen.

Effectief krijg je een 64-bit quad-core processor met vier kernen op 1.9GHz. Er zijn 256 GPU cores die de graphics verzorgen. Die rekenkracht zet 4K content met 60 beelden per seconde voor jouw neus en dat is adembenemend op de Google Pixel C. Om te zorgen dat je ook nog vlot van apps kunt wisselen, rust Google de Pixel C uit met 3GB aan LPDDR4 werkgeheugen. Afhankelijk van de uitvoering krijg je 32GB of 64GB aan interne opslagruimte. Micro-SD ondersteuning ontbreekt helaas. Natuurlijk hebben we weer wat benchmarks voor je.

Android

De Pixel C van Google draait op Android 6.0.1. Net als de smartphones van het Nexus programma, krijgt ook deze tablet met grote regelmaat software-updates van Google. Door de pure Android ervaring gaat weinig rekenkracht verloren aan onnodige functies.

Aansluitingen

Aansluitingen is het enige dat je tekort zal komen op de Pixel C. Er zit een 3,5mm audio uitgang aan de rechter zijkant en één USB 3.1 Type-C aansluiting links. Gezien de eerste Type-C accessoires op dit moment al bij ons op kantoor liggen, zouden een paar extra poorten zeer comfortabel zijn geweest.

Draadloos

Op draadloos gebied vinden we wel een paar kleine besparingen bij de Google Pixel C. Muziekliefhebbers met draadloze hoofdtelefoons kunnen geen gebruik maken van aptX,  hoewel Google wel Bluetooth 4.1 in de Pixel C heeft gezet. Ook WiFi is weliswaar dual-band, maar 5GHz snelheden stoppen bij 802.11n terwijl 802.11ac volledig ingeburgerd is. Jammer.

Geluid

Net als het display, is ook de geluidservaring van de Pixel C fantastisch. Aan beide zijkanten zit een speakersysteem waardoor je bij films, series en games geniet van stereogeluid met een vrij brede geluidsbeleving. Tijdens het kijken naar spraakprogramma’s is het geluid helder en duidelijk.

Ga je videocalls maken, dan zitten bovenaan de Pixel C vier microfoons. Doordat deze jouw stem en de omgevingsgeluiden anders registreren zijn ze in staat enorm veel ruis weg te filteren.

Camera

Voor die videogesprekken bevat de Pixel C een 2 megapixel selfiecam. Dat is geen enorm hoge resolutie, maar goed genoeg voor videocalls.

Aan de achterkant zit een 8 megapixel F/2.4 camera. Ook hier heeft Google geen enorm budget voor uitgetrokken. Google gaat er vanuit dat je liever met een smartphone foto’s maakt en dat dit jouw back-up is. De fotokwaliteit is niet overtuigend. Oordeel zelf.

Gebruikservaring

De Pixel C accu gaat met gemak een dag mee. De afgelopen weken heeft de Pixel C dan ook regelmatig in mijn tas gezeten. Het toetsenbord is goed genoeg om mee te tikken tijdens productpresentaties terwijl het ‘s avonds op de hotelkamer heerlijk is om een goede film te kijken op het scherm van de tablet. Ook het bijschalen van mijn foto’s is geen enkel probleem, maar wil je foto’s en video’s bewerken is het wel echt even zoeken naar de app die het beste past bij wat jij wilt. Android is wat dat betreft nog net niet volwassen genoeg om echt een bedreiging voor ChromeOS te vormen. Ik vraag me echter af hoelang dit nog zo blijft. De hardware is er namelijk wel klaar voor.

Conclusie

Wat is de beste tablet die je op dit moment kunt kopen? Zonder twijfel de Google Pixel C. Het scherm is fantastisch. Het geluid is fantastisch. We missen alleen nog wat extra USB aansluitingen om de productiviteit te vergroten en de camera is ruk. Ach, daar komen we wel overheen. Op dit moment is de Pixel C de meest interessante tablet die we kennen.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Fantastisch display
  • Goed geluid
  • Lekker snel
  • Goede accuduur
  • Slim design

THE BAD

  • Te weinig USB poorten
  • Camera overtuigt niet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.