Logo GadgetGear.nl
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Sharp nu toch in Chinese handen

Eerder deze maand werd bekend dat het Japanse Sharp op zoek was naar een nieuwe eigenaar. Het geld was simpelweg op en dat leidde eerder al in Europa tot het terugtrekken van originele Sharp producten en een licentiedeal met Vestel waardoor Vestel haar producten onder de naam Sharp mocht gaan produceren en verkopen.

Hoewel enkele Japanse investeerders en de Japanse staat hebben geprobeerd om het van origine Japanse bedrijf binnen te houden, lijkt het er nu toch op dat de Chinese fabrikant Foxconn het oude Sharp zal overnemen. Foxconn kennen we natuurlijk van de productie van de Apple iPhone (en de massazelfmoorden van haar duizenden werknemers).

Voor Foxconn gaat Sharp nu twee gaten in de strategie vullen. Het eerste is dat Foxconn nooit in staat is geweest om zelfstandig displays te ontwikkelen. Daarom haalde Apple nog altijd OLED displays bij Samsung om de iPhone mee te produceren. Nu Foxconn over de display fabrieken van Sharp bezit, zal Foxconn ook deze onderdelen in-house kunnen ontwikkelen en zo goedkoop(er) aan Apple kunnen aanbieden.

Daarnaast krijgt Foxconn nu een merk in handen dat al vele jaren wereldwijd bekend is en in vele markten nog een eigen distributie netwerk in stand heeft gehouden. Hierdoor kan Foxconn nu zelf elektronica op de markt gaan brengen en direct in onze winkelschappen leggen. Doordat er geen merk meer tussen Foxconn en de winkelschappen zit, kan het bedrijf enorm concurreren op basis van prijs/kwaliteit. Als Foxconn de kwaliteit van het design van de apparaten bij de designers van Sharp laat liggen, zou de kwaliteit ook nog eens heel goed kunnen zijn. Hoe dan ook is Foxconn niet van plan om Sharp in stukken te snijden en op te slokken. Sharp gaat echt als aanvulling op de activiteiten van Foxconn functioneren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.