Logo GadgetGear.nl
Picture of Frank van den Berg
Frank van den Berg

Review: Zootropolis (vanaf 17 februari in de bioscoop)

Frank van den Berg beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Geweldige Animaties!
  • Top stemmencast!
  • Goede grappen voor jong èn oud!

THE BAD

  • Ietsiepietsie teveel moraal.

Een gloednieuwe Disney animatie over een wereld bevolkt door dieren die geleerd hebben vreedzaam met elkaar samen te leven. In de Amerikaanse stemmencast vinden we o.a. Idris Elba, Ginnifer Goodwin, Jason Bateman en J.K. Simmons. Oh ja èn Shakira, die doet ook mee. Het konijn Judy Hopps (Goodwin) wil vanaf kleins  af aan al bij de politie. Haar ouders zien daar een beetje tegenop, maar haar ambitie is niet te stuiten. Na het doorlopen van de academie wordt ze, geheel volgens haar droom, geplaatst op een bureau in het centrum van de stad Zootropolis.

Deze stad is opgedeeld in een groot aantal wijken. Woestijn, savanne, tropisch regenwoud, een poolgebied en ga zo maar door. Voor elk dier denkbaar is er ruimte en een geschikte plek. Natuurlijk wil Judy graag naar de grote stad om orde en netheid te handhaven, maar de realiteit is anders. Bij hoofdcommissaris Bogo (Elba) krijgt ze daarvoor voorlopig nog geen kans en moet ze parkeerbonnen uitschrijven. Tijdens dat saaie werkje valt haar opeens een vreemd koppel op dat ijsjes aan het verkopen is. De vos, Nick (Bateman),  in kwestie blijkt een oplichter en heel sluw uiteraard. Ze kan hem verder nergens op pakken en terug op het bureau vindt ze een boze baas omdat ze een puinhoop heeft gemaakt bij de achtervolging van een winkeldief. Als laatste kans mag ze een gooi doen naar de oplossing voor een vermissingszaak die al een tijdje is blijven liggen. Als ze deze echter niet binnen 48 uur oplost is ze ontslagen! Haast is dus geboden. Niet geheel vrijwillig kan Nick de vos haar helpen, en samen beleven ze een avontuurlijke zoektocht door Zootropolis. Een complot dat reikt tot in de hoogste regionen maakt het er niet gemakkelijker op maar heldendom ligt in het verschiet!

ZootropolisMrBigZOOTOPIA – FLASH, THE FASTEST SLOTH AT THE DMV -- When rookie rabbit officer Judy Hopps (voice of Ginnifer Goodwin) has only 48 hours to crack her first case, she turns to scam-artist fox Nick Wilde for help, but he doesn't always have her best interests at heart. Their investigation takes them to the local DMV (Department of Mammal Vehicles), which is staffed entirely by sloths. Directed by Byron Howard and Rich Moore, and produced by Clark Spencer, Walt Disney Animation Studios' "Zootopia" opens in U.S. theaters on March 4, 2016. ©2015 Disney. All Rights Reserved.

Mening

Zootropolis is, laat ik maar direct met de deur in huis vallen, een echte Disney film geworden. En dat is heel fijn om naar te kijken. De animaties zijn haarscherp en superrealistisch, de karakters zijn uniek en bij vlagen echt hilarisch. De grappen zijn voor jong en oud en er zitten voor de oplettende kijker weer lekker veel verwijzingen naar andere films in. Het is ongelooflijk knap hoe het team onder leiding van Byron Howard (regisseur ‘Bolt’) en Rich Moore (regisseur ‘Wreck-It Ralph’) hier een nieuwe wereld geschapen heeft. Na de eerste paar minuten is het volledig geloofwaardig dat een konijn bij het politiekorps wil en de stemmen van de Amerikaanse cast zijn om te smullen. Wat opvalt is de invulling van de wat kleinere rollen, zoals die van de maffiabaas Mister Big, een rol van Maurice LaMarche. Deze regelrechte parodie op Don Corleone verdient een prijs op zich. Verder schaart een scene op het bureau waar je je parkeerbon kan betalen zich ook bij de absolute hoogtepunten van de Zootropolis. Het wordt gerunt door luiaards. Als Judy van één van hen ook nog de hulp nodig heeft bij het opsporen van een eigenaar bij een kenteken kom je echt niet meer bij van het lachen. Van deze film kom je vrolijk zingend uit de bioscoop dankzij het popdeuntje van Shakira, die en passant ook nog even gepersifleerd wordt. Er is echter één dingetje dat ik nog kwijt wil. Waarom ligt de moraal er altijd met dikke hoofdletters bovenop? Het lijkt alsof de makers zich hiermee keer op keer in de eigen voeten schieten. Stop daar toch eens mee zou ik zeggen. Moraal weg ermee! En dan hou je een vrolijke, tijdloze familiefilm over die het verdient te worden bekeken door een groot publiek! Zootropolis is TOP! Te zien in de bioscoop vanaf 17 februari.

Met dank aan Disney Nederland voor het mogen bijwonen van de persvoorstelling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.